in

NEW YORK – THE CITY OF WONDERS / NJUJORK – GRAD ČUDA

TEKST I FOTOGRAFIJE: JELENA JOVIĆ

Nekada je teško i pretpostaviti da u jednom gigantu od grada možete osetiti toplo prihvatanje i dobrodošlicu kakvu nikada pre niste osetili. U Njujorku se jednostavno osećate kao da ste se vratili kući, jer tamo nema podela na strance i domaće, turiste i starosedeoce , čudan spoj slobode i sig­urnosti vas potpuno preplavi, i vuče da se ponovo vratite u okruženje srdačnih i predusretljivih ljudi.

I koliko god nekada neprivlačno i zastrašujuće izgledali svi ti neboderi, koji na nekim mestima st­varaju utisak da ste u nekom kanjonu ili tesnacu, skučeni i pritisnuti sa svih strana, a brza reka lju­di vas vuče da i vi brzo hodate, iako možda nikuda ne žurite, imate osećaj da ste u središtu sveg(t)a.

A kada vas ta reka ,,izbaci’’ na mesta kao što parkovi, poput velikog i jedinstvenog Central parka, kada doživite tu lakoću postojanja, zelenilo umesto sivila, opuštenost nasuprot užurbanosti, kada možete da se konektujete sa zemljom ležeći na travi, shvatite da ovaj grad može da vam pruži sve.

Iako mlad, ovaj grad je skupio umetnost svih generacija, vekovima unazad, u kojoj možete da uži­vate u brojnim muzejima, poput Metropolitena, MoMa-e ili Guggenheima, i da vam ni ceo život nije dovoljan da sagledate svu tu lepotu koju sadrže, u isto vreme vas podstičući da se izrazite i ne dozvolite ,,da vaša muzika umre sa vama’’- John Lenon.

Kip Slobode, dve reke i okean podsećaju na bazične ljudske vrednosti, kao što simbolično brojni mostovi i, naročito, fascinatan Brooklyn Bridge, asociraju na povezivanje, spajanje i konektovanje i sve ono na šta smo vremenom zaboravili.

Grad koji ne spava, koji sija i danju i noću, naglašava značaj svetlosti i inspiriše i vas same da bez obzira šta se dešava u vašem životu, nikada ne prestanete da sijate. Jer, čuda se u Njujorku deša­vaju na svakom koraku i možda je vreme da to i sami proverite.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Beograđanke znaju

Twin Peaks zvezde Kriste Bel s bendom