in

NAJVEĆI UČITELJI – DECA

PIŠE: MILOŠ MILOŠEVIĆ

Nekada davno, iza sedam gora, sedam mora i sedam brda, u jednoj običnoj zemlji na brdovitom Balkanu, živeo je Mudrac. Za Mu­draca se verovalo da zna odgovore na mno­ga pitanja. Iako je znao mnoge odgovore, poznat je bio baš po tome što ih nikada nije davao. On bi, ukoliko uspete da dođete do njega, umesto odgovora, postavljao pitanja. I to jednostavna i prosta. Baš ona koja, kada ih čujete, kažete sebi: “Pa, da li je ovoliki put do njega imao smisla i zašto sam ja uopšte ovde?”

Legenda kaže da je Mudrac verovao da su ljudi pomalo bleskasti, naročito oni koji su imali svoju decu ili su odgajali decu, jer je on znao tajnu svih tajni… a to je da su NA­JVEĆI UČITELJI NA SVETU UPRAVO DECA, ali je Đavo udesio da roditeljima/staratelji­ma podvali. I to na baš taj način da im kroz proces roditeljstva razvije EGO, koji nikada neće dozvoliti da mu neko tamo derište bude učitelj.

I tako, prolazile su godine. Mudrac je pos­matrao roditelje koji su, da bi došli do njega, prelazili dolinu ODRICANJA, preplivali reku POŽRTVOVANJA, i penjali se, na kraju, us­ponom sa čudnim nazivom “moja deca su moj život”.

Mudrac ih je uvek primao sa osmehom i ot­vorenim srcem. Pažljivo je slušao šta imaju da kažu. O, da. On je bio jako dobar u slušan­ju, ali i jako dobar u skrivanju svojih suza. Veliki broj onih koji bi prošli dolinu, i preplivali reku, i popeli se usponom do njega, dolazili su sa uverenjem: “Od kolevke pa do groba, najlepše je školsko doba.” Delovali su kao da njihov LIČNI život prestaje onog trenut­ka kada deca uđu u njihov svet. Mudrac ih je posmatrao i znao je da oni veruju tako, gle­dao je te divne mame i divne tate koji strepe za svoju decu, za njihovo odrastanje, strepe da li su jeli, da li im je mokra kosa na vetru, da li su se lepo obukli, da li će završiti školu, da li će upisati fakultet, da li će se zaposliti, da li će imati dovoljno para, da li će bar oni biti srećni u ovom prekomplikovanom svetu.

I, da. Mudracu su oči sijale, ali je duša plaka­la. I zato se veruje da je on najbolje od svega krio suze.

Duša mu je plakala, jer kada bi ti roditelji pi­tali svoju decu, ili makar dozvolili sebi da se sete kada su oni bila deca, saznali bi najveću istinu od svih istina, baš onu istinu čije saz­nanje je Mudraca činilo Mudracem. Tu istinu zna svako dete i ona glasi:

UKOLIKO ŽELITE DA STVARNO VOLITE SVO­JU DECU, SKLONITE IH SA PRVOG MESTA!

Mudrac je bio dovoljno svestan da to ne sme da kaže, jer ne bi razumeli, i znao je da oni koji su to znali, nemaju potrebe da prolaze kroz dolinu razočarenja, ni reku požrtvovanja, niti da se penju usponom prema njemu, da takvi neće sesti pred njega.

Pričalo se da Mudrac ima jedan, na prvi pogled, čudan ritual. Svima koji bi došli do njega ponu­dio bi limunadu, koju bi pravio ispred njih, tako što bi iscedio narandžu u času i dolio vodu, i svi su ga sa čuđenjem gledali, i nisu razumeli, i bilo im je neprijatno da velikom Mudracu kažu da je nemoguće da se limunada dobije tako što se cedi narandža, ali Mudrac je znao da je to jedini način da na putu nazad možda neki od njih shvate da…

  • Ukoliko ne stave sebe na PRVO MESTO u svom životu, i ne posvete sebi vreme, i ne čine sebi svakodnevno male stvari, izgubiće sjaj u očima u osmeh u srcu
  • Ukoliko ne stave Supružnika/partnera na DRUGO MESTO, probudiće se jednog dana po­red stranca i neće imati pojma kako se to baš njima desilo
  • Da Deca svako neraspoloženje majke ili oca, svaku njihovu brigu ili raspravu i svađu, po­vezuju sa sobom i pitaju se: “Šta sam ja to ura­dio, pa me tata/mama više ne vole ili se više ne vole?”
  • Da deci ne treba njihova briga i njihov strah, već bezuslovna ljubav, i da se bezuslovna ljubav pokazuje sjajem u očima, osmehom, vedrinom, a nikako brigom o njihovoj bližoj i daljoj budućnosti
  • Da shvate da se ljubav i samopouzdanje kod dece ne razvija brigom i strahom za njih. Baš kao što limunadu ne možete napraviti tako što cedite narandžu u čašu…

Molim Vas, ako je ovaj tekst ikako došao do Vas, da odete do ogledala i pogledate se direk­tno u svoje zenice, i primetite tamo tog istog Vas, ali kada je imao 4 godine, i dozvolite da se setite kako ste se Vi osećali kada su Vaši mama i tata bili neraspoloženi, zabrinuti, tužni, kada bi Vam rekli: “Mi se, dušo, ne svađamo, već samo pričamo glasnije”, ili “Nije Tata/Mama tužan/ na i nesrećan/na, samo je malo umoran/na.”

I na kraju, ili na početku, dozvolite sebi da prih­vatite da je:

  • ZRELOST staviti sebe na PRVO mesto,
  • MUDROST staviti partnera na DRUGO mesto i
  • BEZUSLOVNA LJUBAV staviti decu na TREĆE mesto.

Legenda kaže da su, nakon smrti Mudraca, u trenutku pripremanja njegovog krhkog tela za pokrov, na grudima pronašli tetovažu napisanu prastarim dijalektom:

JEDINI NAČIN DA SVOJE VOLJENE STAVITE NA PRVO MESTO JESTE DA NA PRVOM MESTU BUDETE VI!

Amin!

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ENERGIJA KOJA POKREĆE SVE(T)

PRONAĆI VLASTITO NEBO I OBOJITI GA BOJAMA