in

ŽIVOT BEZ NORME ILITI KAKO SAM OTKAZALA SVADBU IZ BAJKE I OTIŠLA U AFRIKU

PIŠE: SANJA STANKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Maj, 2018. godina. Gledam u knjigu “Vreme je za čuda”, poklon mojih kolega u kompaniji gde sam dala otkaz. Pozdravili su se sa mnom uz zagrljaje i dobronamerne savete za život na drugom kontinentu. “Gde će ona?” – čujem kao kroz maglu prigušene glasove. “A udaje se sledećeg meseca i seli se odmah kod muža u Australiju, baš je briga.” Prolazim i ne gledam u pravcu pogleda i glasova.

“Kako se osećaš, jesi uzbuđena zbog svega?” – pita me drugarica, a ja se zaleđeno osmehujem. Trčim od matičara do krojačice, pa da izaberem stolice u najslađem restoranu na Dunavu. Dogovaram repertoar pesama sa pevačem benda: “Sanja, recite mi ako nećete da sviramo nešto.” Smejemo se anegdotama sa njihove poslednje tezge i obećava mi da će dovesti perkusionistu, jer zna da sam latino diva. “Ma, može i Bajaga i Bebi Dol, nemojte samo Prljavo kazalište. To me podseća na bivšeg momka.“ Milan, lider benda, ne pita ništa, samo precrtava Prljavo kazalište i profesionalno prelazi na jazz i reggae.

“I ja, da sam na tvom mestu, otišao bih iz ove Srbije i ne bih se ni osvrnuo. Znaš kako se kaže – ko izađe poslednji, neka ugasi svetlo” – opravdava moj odlazak prijatelj, talentovan, ali neafirmisani umetnik. “Šta hoćeš više? Imaš 35 godina, udaješ se za čoveka koji te voli, seliš se u jednu od najrazvijenih zemalja na svetu, nećeš se ni sećati svog ovog blata ovde za 6 meseci.”

Otkazujem fit pass članarinu i kupujem putno osiguranje za Prag, gde se nalazim sa svojim verenikom. On dolazi na naučni kongres, a ja da uživam u čarima svog predsvadbenog putovanja. Grli me na aerodromu, a ja se osećam anestezirano. Čujem svoj glas, ali kao da pripada nekom drugom. Odlazimo na krov hotela, gde nas čeka šampanjac, on vadi blještavi verenički prsten i stavlja ga na moju ruku. Kroz glavu mi prolazi misao – ovo si želela i čekala. Sećaš se, to je muškarac koji je umeo da te nasmeje sa druge strane kontinenta i kome si pravila “knjigu” celokupne internet prepiske od dana kada ste se upoznali. Dobila sam tada žuljeve od makaza, jer sam 12 sati seckala i lepila njegov novogodišnji poklon. Da li su internet veze zlo 21. veka ili je meni toliko teško da prelomim preko usana da se predomišljam? Dugi dani i još duže noći. Zaključala sam se u kupatilu i sledi najduže tuširanje u mom životu. Instruktorka emocionalne inteligencije koja ne može da prepozna svoja osećanja. Ili ne sme da ih prizna ni samoj sebi. On je na kongresu i bavi se naukom, a ja šetam sama Karlovim mostom. Pravim selfi, ali filteri ne mogu da ispeglaju crtice očaja. Prelazim rukom preko svog prstena koji mi je velik. Hoće li mi ispasti u Vltavu i da li će se pojaviti pet zvezdica kao u legendi? Noću ponavljam svoju mantru i molim se za snagu. Snagu da živim svoju istinu. Ne volim ga, priznajem sebi. Mislila sam da želim sve ovo i da će me ispuniti. Živećemo srećno tamo negde – down under. Dok čekamo naš let za Beograd, posmatram jednog starijeg sedog gospodina kako mladoj devojci tamnije boje kože daje kutijicu iz koje ona vadi prsten i stavlja ga na svoju ruku. On se kiselo smeška i nešto joj objašnjava, a ona se ponaša kao da se ništa nije desilo. Verovatno ima desetoro braće i sestara u Zimbabveu, koji očekuju da ih prehrani ona što se žrtvovala. A ti, za koga se ti žrtvuješ, Sanja? Za održavanje obećanja familiji i prijateljima da će svojim prisustvom uveličati vaše slavlje?! Na aerodromu Nikola Tesla počinje da mi se vraća krv. Osećam se ošamućeno, ali rešeno. Topao kovitlac energije se stiska u predelu grlene čakre i čeka da izađe napolje. Da kaže sudbonosno NE.

Progutala sam sve osude, uvrede, tuđa uverenja o ljubavi, braku i životu. Zateturala se, ali sam ostala da stojim. Najteže je palo mojim prijateljima, koji žive u nesrećnim brakovima, koje opravdavaju geslom “Takav je život”. Ne, takav je VAŠ život, došlo mi je da im kažem nakon ne znam ni ja kog komentara o tome kako su zbog moje svadbe uzalud šili toalete i menjali planove za letovanje. Oćutala sam. Kao što ni ja ne znam aromu njihovih intimnih života i zašto veruju da moraju da žive na određen način, tako ni oni ne razumeju mene. „Odbegla mlada“, tako su me prozvali. Nisam se naljutila. I’m a sucker for rom-coms. Mnogi su bili zauzeti sabiranjem finansijskog i moralnog troška moje odluke. „Pa šta ćeš sada? Nemaš ništa, ni muža, ni posao, i znaj da nećeš biti lepša i mlađa s godinama.“ „Ponudili su mi juče posao, ali odbila sam.“ „Molim? Odbila si posao?“ „Da, da, odbila sam posao, idem u Afriku da volontiram.“ „Izvini, ali ti nisi normalna!“

I nisam. Ja sam srećna. Zanimljivo da reč normalno sadrži u sebi reč norma. Stoga ono što je za vas norma(lno), možda nije i za mene. Ispostavilo se da nikome u Africi nije bilo važno da li sam udata i da li sam došla iz Srbije ili Australije. Za svaki tanjir posluženog ručka dobila bih osmeh i pogled koji bi me držao sitom danima. Veoma brzo sam zaboravila na etikete mog “neuspeha”. Ko određuje da li smo uspešni? Dok sam se topila u zagrljaju devojčice, čiji zulu jezik nisam dobro razumela. Pomislih kako nemam šta da jurim, sreća i ljubav su već tu, u meni. Moje srce ne prepoznaje da li dobijam ili dajem ljubav. Ima li većeg uspeha od toga?

Prošle nedelje sam se vratila u Srbiju i od tada ne mogu da skinem osmeh sa lica. Sve mi nešto milo oko srca – i to što imam tople vode i struje i omekšivač za veš. Izlazim i vraćam se noću sama sa salsa žurke. U kolima ne stavljam torbu i novčanik na pod, iz straha da će neko da mi razbije prozor kao u Johanesburgu. Radujem se prijateljima. Najviše onima kojima ne moram da objašnjavam sebe. Onima s kojima komuniciram i pogledom. “Sanja, kako vidite sebe za 5 godina?” – pitaju me na jednom razgovoru za posao. Počinjem da se smejem. “Mogu jedino da vam kažem kako vidim sebe trenutno. Kao nekog ko već ima SVE.”

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ONO ŠTO OSTAJE, UVEK LJUBAV JE

A WOMAN WITH VISION