in

NA MOJOJ LISTI ŽELJA JE VRIJEME

PIŠE: SAMIRA PORIČANIN-PETREŠIN, AUTOR BLOGA “PREKARDAŠIJAN”
FOTOGRAFIJA: IZ PRIVATNE ARHIVE

Udišem ljubav – izdišem nemir i da… nedostupna sam!

Odluka je bila teška, ali sam na kraju hrabro i odlučno rekla – NIKOME VIŠE NEĆU BITI DOSTUPNA 24/7.

I tako je počeo puno lakši, manje stresan period u mom životu.

Stalno provjeravanje poruka, mailova, notifikacija, počelo je da mi stvara stres i nelagodu. Društvene mreže su, ne tako davno, bile mjesto na kojem smo „sretali“ drage ljude, koje godinama nismo vidjeli, mjesto razonode i zabave. Ali sada, u zabavu su nenadano “upalli” i muž, bivši dečko, mama, tata, svekrva, komšinica i šef. I kako onda biti opušten? Osim što su kradljivci vremena, društvene mreže nas i frustriraju. Pa svoj život uspoređujemo sa nečijim fotošopiranim, zavidimo ljudima koji žive gotovo pa savršeno, smijemo se tuđim šalama, bijemo bitke potpuno stranih ljudi.

Prema najnovijim istraživanjima (a takvih je sve više), stres uzrokovan gubitkom konekcije opasno pretenduje da prestigne čak i onaj do sada najgori, uzrokovan razvodom ili smrću bliske osobe. I, šta nam sve to treba?

FOTO: ANIMA MUNDI

Postala sam najveća pristalica vrlo drskog, al’ učinkovitog gesta moje prijateljice koja gostima odmah na vratima oduzme mobitele. Stres je zagarantovano minimiziran, a smijeh je maksimiziran. Nevjerovatno je kako se ljudi, kada nemaju mobitel pored sebe, odmah sjete da uključe i mozak, pa postaju pričljivi, emotivni, duhoviti, senzibilni. Pa shvate da se Zemlja i dalje okreće, iako niste prisutni u virtualnom svijetu.

Je li vrijeme da usporimo? Da li je život samo peta brzina? Užurbani način života svakako nam donosi umor, nervozu, tjeskobu, pa zar na sve to sami sebi trebamo stvarati i dodatni stres? Isključite se, ugasite sve! Pokušajte bar jedan dan zaboraviti mobitel, ne provjeravajte mailove svakih pet minuta kad izađete sa posla, isključite notifikacije, mobitel nemojte držati pored kreveta, već u drugoj sobi – pojednostavite život.

Ubrzo naučimo da vrijeme koje smo provodili na društvenim mrežama nadoknađuje nečiji veliki osmijeh, stvarna kafa sa prijateljima, činjenica da smo taj dan uradili nešto dobro za sebe ili motivirali nekoga da uradi nešto dobro i lijepo – izgubi suvišne kilograme, prvi put ode na trening, izađe iz loše veze, skuha nešto ukusno i zdravo, počasti sebe sitnicom ili ostavi sve obaveze i odluči da ukrade nekoliko sati samo za sebe.

Pomisao na trening meni je ranije stvarala stres. Tada doduše nisam znala (ili nisam htjela znati) da oni koji se znoje u teretani gube kilograme, a dobijaju duševni mir i još koju godinu života više… Sada znam i uživam, a prije nekoliko mjeseci dobila sam i jedan od najboljih poklona ikad – kurs transcedentalne meditacije. Iako, kad sam čula da će mi meditacija oduzimati 20 minuta ujutro i navečer, nisam baš bila sretna, no danas znam da je to najdragocjenije vrijeme, neprocjenjivo, nezamijenjivo, nenadoknadivo. Prva lekcija koju sam naučila da ne prepričavam stres koji mi se dogodi, a vjerujte da sam bila apsolutna rekorderka u toj disciplini. Ranije bih svaku situaciju rješavala tableticama i beskonačnim ponavljanjem, a danas samm ponosna na sebe. Ne grize me savijest što ne slušam priče koje me ne zanimaju, što ne proživljavam tuđe brige, što se ne sekiram za svaku sitnicu. Naučila sam da udišem ljubav – izdišem nemir i u sebi razmišljam šta taj dan da napravim za ručak, kako da obradujem drugog ili sebe.

I zato već nekoliko godina na listu želja prvo stavljam vrijeme. Vrijeme za najdraže. Vrijeme i za nepoznatog čovjeka na ulici. I da što duže jedni drugima potrajemo. Da smo tu i kad nas niko ne zove, da smo tu bez posebnog povoda, a ne zbog sprovoda.

Riješite se loših navika, energetskih vampira koji vam troše energiju, a koju puno pametnije možete iskorisiti. Ne razmišljajte previše o lošim životnim odlukama, jer vrijeme ne možemo vratiti, ali ono koje je pred nama curi i moramo ga iskoristiti na najbolji način. U poplavi recepata kako ostati lijep i mlad, živjeti stotinu godina, a izgledati kao Monica Bellucci, izdvajam jedan, ali vrijedan. U svemu uživati. Ali, umjereno.

Da zasijaju zdravlje, sreća i uspjeh treba tako malo. Možda čak i vjera da su čuda moguća. I čuvajte prijatelje, jer kad zagusti oni su vaš Kvisko neprocjenjive vrijednosti.

FOTO: ANIMA MUNDI

ŠTA MISLITE?

MOJA ORANICA

7 DROPS OF LIGHT