in

MOJ UNUTRAŠNJI GPS

PIŠE: AMELA KESEROVIĆ

Savršeno složeni prioriteti u životu su lijepa zamisao, ali želje su na jednoj strani papira, a realnost vrlo često na drugoj. Naši prioriteti, odnosno naše javne ili tajne želje, poslovne i privatne, obično se dešavaju ili malo prije ili malo poslije od onog trenutka kad ih jako želimo. Prije godinu, tačno u mjesecu kad pišem ovaj tekst, našla sam se na jednoj takvoj životnoj raskrsnici. Dugo željena promjena poslovnog okruženja konačno se desila.

I ne, ja nisam poput Fren, junakinje Chloé Zhao, prodala sve svoje stvari, kupila kombi u kojem ću živjeti i putovati zemljom i njenim bespućima ne bi li našla smisao bilo čega u svom životu. Nasreću, život mi je smislen, a i poslovni plan odavno zacrtan. Plan je bio; umjesto tuđa, graditi svoja carstva.

U govoru iz 1959. John F. Kennedy slavno je rekao: “Napisana na kineskom, riječ kriza sastoji se od dva znaka, jedan predstavlja opasnost, a drugi priliku.” Iako je danas općepoznato da ovo nije ispravno tumačenje kineskih znakova, Kennedyjeva mudrost o krizi važnija je nego ikad. I ovisi o nama za koje tumačenje ćemo se odlučiti. Da li će kriza biti opasnost ili šansa. Mudriji znaju da ono što može i biti i ne biti uvijek se, na kraju krajeva, pokori onome što mora biti.

Da sam sama birala trenutak u kojem će te famozne riječi kriza i prilika biti neodvojive poput prsta i nokta, vjerovatno ne bih izabrala bolji od ovoga kako ga je život, u mom slučaju, sam namjestio. Jer kada sam počela da gradim svoje malo online medijsko carstvo bili smo u pandemijskoj krizi, a odavno i već predugo u političkoj i ekonomskoj. Nijednog razumnog argumenta, ako su nam gorespomenute kategorije parametri, nisam imala da pokrenem bilo šta, a ne vlastiti posao. A, opet, zar je trebao veći od onog da ja ništa osim ovog ne znam i ne želim umom i srcem da radim?

„30 ideja kako početi ispočetka“, „20 mudrih savjeta za…“, „Oni su krenuli od nule“, “5 stvari koje treba izbjegavati kad započinjete svoj biznis”… I ja sam na sve ove naslove nailazila. Ali ih nisam čitala, jer u praksi oni zaista nisu važni. Zato što je svačiji put drugačiji i ne postoje dva identična načina kako uspjeti. Pravit ćemo greške, učiti iz njih, padati, dizati se, i tako u krug. I svakog će njegov pad ili uspon boljeti drugačije.

Mnogo prioritetnijim sam smatrala istražiti medijsko tržište; koji sadržaj je deficitaran, šta ovdašnja publika voli da čita. Koliko je realno involvirana u online zajednicu i koliko razumije sve njene domete. O njenim mnogim mogućnostima i sama tek učim.

Vodeći se premisom da smo mi, osim vizualna, također i misaona bića, koja sigurno zanimaju sadržaji duži od tik-tok videa, kreirala sam koncept lifestyle online platforme za sve one, neovisno o dobi i spolu, koji žive ili žele živjeti bez tabua, barijera, naročito mentalnih, fashioniste, hedoniste, obične, jedinstvene, radoznale, svjetske putnike, sve one čija je zainteresiranost usklađena sa 21. vijekom, a ne nekim balkanskim teškim i opterećujućim temama i pričama, koje i nemaju Bog zna kakve svrhe osim klika i širenja negativnih emocija.

Proći kroz promjene nije bilo lagano iskustvo. Razočarenje zato što možda niste odmah pronašli ili tek sad pronalazite saradnike koji dijele vašu viziju, što se možda neki proizvodni procesi odvijaju sporije od tempa koji ste vi zamislili, zamjenjuje sreća onog trenutka kada vidite da vaš san polako postaje stvarnost. I da su pred vama sasvim nove perspektive. Nove, pa samim tim i uzbudljivije. Pred vama je čitav novi svijet koji treba da otkrijete i to otkrivanje i potreba da budete još više radoznali su toliko uzbudljivi. Živi ste ponovo.

U preddigitalno vrijeme, kada smo svi živjeli sporije, krupne odluke i vlastite rezolucije donosile su se 31.12. To zaboravite. To je passe. Toga više nema. Sada je svaki trenutak prilika. Neovisno jeste li ga sami isprovocirali ili su to drugi učinili za vas. I svaki je pravi trenutak. Čovjek samo treba biti spreman da bude on the road again. I, što slavna Oprah kaže, razvije svoj unutarnji GPS koji će mu reći u kojem smjeru treba ići.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ON THE ROAD AGAIN

GALERIJA 73