PIŠE/FOTOGRAFIJE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ
Da li živite svoje snove ili živite život koji su vam namenili porodica, roditelji, šefovi? Odmah da vam kažem, ukoliko je vaš odgovor iz ovog drugog dela, ne brinite, i ja sam bila jedna od vas… Danas moj san ima mene! Danas ga živim! Od sterilnog farmaceuta koji je nastao pod uticajem i palicom roditelja, porodice, očekivanja, do umetnika, slikara, nutricioniste koji živi svoj san! Dok sam bila u korporaciji, zamišljala sam kako ujutro odlazim na trening, a onda počinjem svoj radni dan sa osmehom na licu… Ja sam verovala u taj san, i da! Danas ga živim! Danas počinjem dan sa treningom i na putu ka istom, često srećem ljude iz te iste korporacije kako nervozno počinju svoje jutro jer moraju da ispune nečija očekivanja… Ja sam na drugom putu ispunila očekivanja samo moja, jer MOJ SAN IMA MENE… Zato vam ovaj put donosim nešto iz bašte mojih dela, da uživate u okusu, mirisu, i dok jedete da razmislite: ŠTA JE TO ŠTO VAS DELI OD VAŠEG SNA? Pronađite put, jer on uvek postoji!
ČOKOLADNI BANANA BREAD
Biće vam potrebno: 2 banane (oko 220g kad se ogule) 200g organskog integralnog brašna pola praška za pecivo pola kesice čokoladnih kapljica ili rendane crne čokolade 1 jaje 1 dl biljnog mleka 2 kašike kakao praha agava sirup (količinu po izboru, da bude vama dovoljno slatko, ja sam stavila 1 kašiku) 100g lešnika ili mix orašastih 1 kašika kokosovog ulja Banane, jaje, mleko i kokosovo ulje povežete u blenderu. Zatim ručno mešate sa suvim sastojcima. Smesu sipate u kalup koji ste obložili pek papirom i pečete oko 30 minuta na 180 stepeni. Kada je kolač gotov preko sipate otopljenu organsku čokoladu 70% kakao. Ukrasite seckanim pistaćima i čokoladnim kapljicama.
SIROVI KOLAČIĆI
Kora: 100g ovsenih pahuljica 50g pečenog lešnika 5 urmi Mala kašika kokosovog ulja 3 velike kašike vode Sve sastojke povežete u secku Fil: 150g natopljenog indijskog oraha (može i sirovi i pečeni po izboru) 150g kokosovog punomasnog mleka (ono u konzervi) 200g zaleđenih malina (može i sveže) Po želji 2, 3 urme u fil Sve povežete u blenderu. Koru redate u kalup za mafine, red fila preko, i preko toga malina sok 100 % Sve u zamrzivač i kad se stegne uživajte 🙂
TART OD JAGODA
150 g ovsenih 50 g mlevenog lešnika 10 urmi 2 kašike kokosovog brašna Oko 1dl biljnog mleka (polako dodajete dok ne bude smesa lepa za oblikovanje) 1 kašika kokosovog ulja 1 kašika kakao praha Sve sastojke povežete u većem secku i formirate koru. Fil: 200g president mladog sira 1 kašika grčkog jogurta Aroma vanile 50 g mlevenog lešnika 6 urmi Sve povežite u secku ili blenderu i sipajte preko kore. Redate jagode seckane po površini. Ostavite 30 minuta da se stegne u zamrzivaču i onda možete da poslužite 🙂
TORTA SA MALINAMA
Za koru: 200g integralnog ovsenog keksa 125g studentski mix 1 kašika kokosovog ulja 50 ml Bademovog mleka Sastojke sve povežete u secku i formirate koru u kalupu za tortu. Preko redate kivi i maline. Količine po izboru. Za fil: 200g sirovog indijskog oraha 450g voćnog jogurta od višnje 400g cokoladni keks po izboru kao Oreo 1 kašika Agava sirupa Indijski orah prvo natopite u toplu vodu pre pripreme celog recepta. Što duže stoji fil je više kremaste strukture. Kada ga procedite ubacite u blender i dodajte voćni jogurt i agavu. Zatim povežite u blenderu. keks usitnite u secku, a zatim pomešajte ručno sa filom od jogurta i oraha. Sve prelijete preko voća. Ostavite u zamrzivaču da se stegne 30 minuta. 100g crne čokolade istopite i prelijete preko fila i ukrasite malinama i seckanim pistaćima.