LUNARNI POVRATAK

PIŠE: JELENA ĐOKIĆ, PROFESIONALNI ASTROLOG I SERTIFIKOVANI ASTRO TERAPEUT

Plavi Mesec – Mika Antić

„U ritu Mesec, blag kao snovi
Kroz zlatnu trsku, lagano plovi.
Probudi prvo sanjivu rodu staru
Što drema tu u ševaru
Posedi malo u njenom gnezdu
I pokloni joj po koju zvezdu.
Onda se otisne sve do lokvanja
Gde mali žabac mušice sanja,
Pa mu obraščić zeleni lizne,
I medju rogoz tiho sklizne“.

“Mesec je mlad zaljuljao ceo grad”, peva Đorđe Balašević u jednoj od svojih pesama. Nema čoveka na koga ne utiču Mesečeve mene. Oni sa znakom, podznakom ili Mesecom u Raku to najviše osećaju. Nesanice su česte kod onih sa pozicijom natalnog Meseca u 4, 8 ili 12. kući, ali i kada Mesec tranzitira kroz ove kuće neće san na oči. Pojačano smo osetljivi I kada su pomračenja Meseca, takozvane Lunarne eklipse – ove 2020. godine to će biti 10. januara, 05. juna, 05. jula i 30. Novembra.

Slika neba kada Mesec dođe egzaktno u položaj kao u trenutku rođenja natusa zove se Lunarni povratak. Raspored uglova i planeta u odnosu na natalni horoskop pokazaće načine ispoljavanja narednih 28-29 dana. Lunarni horoskop naglašava i detaljno opisuje onu našu skrivenu stranu, naša duboka, podsvesna, emocionalna iskustva, odnose sa drugima, našu intuiciju.

Na primer, ako se vaš natalni Mesec nalazi na 15. stepeni Strelca, svakog meseca kada tranzitni Mesec dođe na tu poziciju, vi imate lunarni povratak.

U astrološkom tumačenju tehnika Lunarnog povratka koristi se kao dodatna tehnika, uz već postojeće dominantne tehnike, posebno uz tehniku Solarnog povratka (većini poznata kao godišnji horoskop). Uz tehniku progresivnog Meseca, Lunarni povratak će zumirati potencijalna dešavanja, te ćemo uočiti detaljniju sliku. Karta Lunarnog povratka izrađuje se za trenutak kada tranzitni Mesec dolazi na natalnu poziciju, a to se dešava na svakih 28-29 dana, tako da godišnje ima 13 Mesečevih povrataka. Kada tumačimo Lunarni povratak treba ispoštovati nekoliko koraka:

1.Obratiti pažnju na Ascendent Lunarnog povratka
2.Posmatrati položaj Meseca u kući Lunarnog povratka i aspekte koje obrazuje
3.Pogledati kuću Lunarnog povratka koja počinje znakom Raka
4.Pogledati MC Lunarnog povratka i položaj u natalnoj karti
5.Istražiti planete na uglovima horoskopa, posebno proučiti egzaktne aspekte i vladare kuća
6.Sagledati asepkte Lunarnih planeta uz dozvoljen orbis od 3 stepena

U odnosu na to u koju kuću natalnog horoskopa pada Lunarni povratak, evo tumačenja:

Ukoliko pada u prvu kuću natalnog horoskopa – naglašena je ličnost, jasno sagledavate sebe i jačate samopouzdanje, pred vama je mesec ličnih uspeha

Ukoliko pada u drugu kuću natalnog horoskopa – dobijate veoma praktične lekcije, materijalno vam je u fokusu, ovaj upliv će se osećati duže, jer je druga kuća horoskopa vezana za znak Bika a u tom znaku Mesec egzaltira.

Ukoliko pada u treću kuću natalnog horoskopa – pred vama je mesec uspostavljanja kontakata, komunikacije i kratkih putovanja, mesec u kome biste mogli potpisati neki važan ugovor ili, pak dobiti inspiraciju za pisanje.

Ukoliko pada u četvrtu kuću natalnog horoskopa – naglašena su pitanja doma i porodice, privlačiće vas vaš porodični svet, a nije isključeno i da ćete promeniti mesto boravka, sve u skladu sa natalnom kartom

Ukoliko pada u petu kuću natalnog horoskopa – mogućnost rodjenja deteta ili uspeh detetu. Kreativnost je na visokom nivou, kao i potreba za zabavom i provodom, ali i odlaskom na sportske aktivnosti.

Ukoliko pada u šestu kuću natalnog horoskopa – brige na poslu, slabije zdravlje, ova kuća nije baš povoljna za uspeh, ali s druge strane ukoliko vam je dijagnostikovana neka bolest možete pronaći alternativne načine da je savladate i da se iscelite. U ovih mesec dana ključni su strpljenje i rutina.

Ukoliko pada u sedmu kuću natalnog horoskopa – imate potrebu za partnerstvom u svakom smislu, i ljubavnom i poslovnom. Idealan je period da postanete vidljivi i izađete u javnost. Nepovoljni aspekti mogu ukazati na razvod, svađu i prekide odnosa.

Ukoliko pada u osmu kuću natalnog horoskopa – naglašena je intuicija u narednih mesec dana, ali i pojačana seksualna aktivnost. Mogućnost za dobijanje kredita i spoznzorstava. Aflikcije mogu doneti smrt u okruženju, ljubomoru i posesivnost.

Ukoliko pada u devetu kuću natalnog horoskopa – mesec sagledavanja sopstvene svrhe u životu. Period kada biste mogli upisati fakultet ili neku edukaciju. Put u inostranstvo.

Ukoliko pada u desetu kuću natalnog horoskopa – odličnih mesec dana za uspeh, statusna priznanja, napredak. Kod žena može doneti značajne promene poput ulaska u brak ili razvoda, u zavisnosti od natalnog horoskopa i aspekata koji se obrazuju.

Ukoliko pada u jedanaestu kuću natalnog horoskopa – uživate okruženi prijateljima, okupljate se i udružujete, volontirate, inspiriše vas astrologija ili pak interesovanja za misterije Univerzuma.

Ukoliko pada u dvanaestu kuću natalnog horoskopa – obratite pažnju na hronične bolesti i na imunitet, ojačajte ga. Idealnih mesec dana pred vama je za uranjanje u sebe, u molitvu ili meditaciju, za tihovanje. Aflikicija može doneti tajne neprijatelje i sklonost porocima.