in

Ležernost modnog proleća

mi

Piše: Milena Nikitović

Lepota mode jeste u njenoj promenljivosti. Moda današnjice je SVE, samo nije jednolična, a štos je u mešanju stilova i aksesoara, starog i novog. Često se dešava da je nešto što nam se nije dopadalo u momentu kada postane trend, najednom dopadljivo, jer je uticaj ponuđenog veliki. Ipak, slepo praćenje trendova i skidanje celokupnog imidža se nikada nije smatralo za šik. Stoga, posvetite vreme izgrađivanju sopstvenog modnog pečata. Otvorite škrinje i ormane mama, baka i tetaka, pročešljajte ih dobro, posetite pijace, buvljake, vintage i second hand radnje kojih je u našim gradovima, kao posledica krize, sve više, ima tamo svašta zanimljivo da se nađe. A stvari se mogu uz malo mašte i truda doterati i prepraviti. U tom smislu, ide nam na ruku to da modnu sezonu proleće/leto 2015. obeležava upravo povratak stilova šezdesetih i sedamdesetih godina, ali na modernizovan način, vratile su se zvoncare, rese i antilop u svim bojama. I dalje je prisutan minimalizam, svedenost i čiste forme, crop topovi, topovi na jedno rame. Za one koji vole da eksperimentišu, nosiće se cvetovi, pruge, bela boja, ali i žuta, plava, crvena, i džins, džins, džins. Svega tu ima. Miksologija je ključna reč i ove sezone.

Šta će se nositi narednih meseci, šta možemo da očekujemo da vidimo u radnjama već sada? Ako je suditi po modnim kreacijama koje su predstavljene u Milanu i Parizu, prognozeri modnih tendencija su se postarali da ovih 12 trendova bude zastupljeno:

 1. Teksas: I šta je tu sada novo, sigurno se pitate. Teksas se nosi svake sezone. To je u potpunosti tačno, s tom razlikom da je ove sezone reč o “total denim“ izgledu, znači da je potpuno in da ste od glave do pete u džinsu, od košulje preko mantila do cipela ili sandala i tašne.
 2. Muški stil – Mannish style: Androgeni stil koji je već uzeo maha tokom jeseni/zime se zahuktava, i pored već ustoličenih muških ravnih modela cipela za žene, sada primećujemo i prisustvo muških frizura, belih košulja zakopčanih do grla, savršeno skrojenih sakoa i mnoštvo asimetričnih detalja.
 3. Moćne pruge: Pruge, prugice, šarene, mornarske. Upadljive, krupne, kao detalj na rukavu ili nogavici. Naglašene pruge biće neizostavne.
 4. Military i safari look: Bilo da je vojnički ili neki drugi fazon u pitanju, nećete pogrešiti sa maslinasto zelenom i njenim tonalitetima. Ovog proleća će se nositi i čipka i šifoni u zemljanim bojama, od “khaki“ tonova, kamel bež do boje kože.
 5. Hippy deluxe: Antilop, rese i perje su ponovo tu! Pomalo folk-rock, duh sedamdesetih se vraća u velikom stilu u 2015. Mantili, jakne, suknje, cipele, tašne od antilopa. A rese, one su na rukavima, ranflama, suknjama, tašnama, gde god da ih poželite, nećete pogrešiti. Kratke ili duge – izbor je na vama.
 6. Power flower: Cvetni dezeni & tufne biće svuda. Iako je ovaj trend prošlogodišnji, i dalje je uveliko zastupljen, romantični i moderni cvetni dezeni krasiće naše suknje i bluze. Romantika u svom punom sjaju.
 7. Providno: Tanki lagani providni materijali imaju važnu ulogu u modi ovog proleća. Šifon, čipka, organca, svila, rupičasti materijali su tu da zagolicaju maštu i diskretno otkriju neki deo našeg tela.
 8. U belom od glave do pete: Total white je potpuni hit, od iscepanih belih farmerki do širokih laganih pantalona od lana i svile, preko raskošnih pamučnih džempera.
 9. Total look: Usudite se da obučete neki dezen od glave do pete, čak i šareni dezen. Da, da, da!
 10. Orijentalni stil: Kao predstavnik ovog stila tu je kimono, u cvetnim ili geometrijskim dezenima, laganih materijala, ponekad sa resama, eklektičan i lako uklopiv uz farmerke, uz dobar kožni kaiš.
 11. Kombinezoni: Mada nezgodni kada nam se ide u wc, kombinezoni su pakleno sexy.
 12. Karo dezen: Englezi ovaj karo materijal zovu „gingham“, radi se o dezenu koga znamo sa klasičnih kuhinjskih stolnjaka! Sada ga možemo videti na jaknama, suknjama i proletnjim mantilićima.

Opšte je poznato da odeća koju biramo da nosimo određuje naš vizuelni identitet i otkriva deo ličnosti. Ona govori i više od očekivanog, neki pronicljivi posmatrači mogu mnogo toga da saznaju o nama samo na osnovu našeg izgleda. Ukoliko nam je to važno, posvetimo se sebi.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ŽENE KOJE SU MENJALE SRBIJU

QUIZ: What Kind Of Cook Are You?