in

„LARI TOMPSON, TRAGEDIJA JEDNE MLADOSTI“

PIŠE: MIŠKA KNEŽEVIĆ, UREDNIK RUBRIKE RADIO BG 2
FOTOGRAFIJE: ALEKSANDAR AVRAMESKU

DUŠAN KOVAČEVIĆ, REŽIJA DUŠAN PETROVIĆ. NARODNO POZORIŠTE STERIJA, VRŠAC, PREMIJERA 10.02.2022.

Dušan Kovačević naš savremenik, naš istoričar i naš klasik napisao je 90. tih godina predstavu o pozorištu, glumcima, dešavanjima iza scene koje publika u sali nikad nevidi i ne zna šta se iza zavese kuva. Uprava Narodnog pozorišta Sterija u Vršcu nije mogla da odabere bolji komad za proslavu dana pozorišta koje radi već 77. godina.

Reditelj Dušan Petrović okupio je ceo ansambl pozorišta, a kako bi drugačije kad ih je samo osam, neki glumci igraju i dve uloge, pojčao je sa glumcima scene na rumunskom jeziku i uspeo sa njima da napravi odličnu predstavu u kojoj je publika uživala ali i učestvovala.

Radnja komada je jednostavna, počinje predstava u pozorištu i glumcu na sceni signaliziraju da glavni glumac nije došao te igranje mora da se prekine uz izvinjenje publici koje daje upravnica i odlazi do kuće glavnog glumca da ga dovede u pozorište. Kad tamo on pokušava da se ubije dok njegova familija gleda seriju na tv „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“ u kojoj glavnog junaka Larija, za koga svi navijaju, treba da osude na smrt. U najodsutnijem trenutku radnik iz distribucije im seče struju, glava porodice izlazi da vidi šta se dešava, dolazi do sukoba u kome strada radnik, ali i Dragan,za njim i njegova žena, zatim njena sestra i Draganov brat, ali ih spašavaju mađioničar, drugi Draganov brat, Oliver nos i njegova žena Olivera nos. Za to vreme, upravnica pokušava da nagovori Stefana Nosa da ode u pozorište i odigra predstavu pričajući mu kako ga publika čeka da uživa u njegovoj glumi na sceni, a on njoj da ne može više da igra razne junake kad on to nije. Dolazi policajac i u sukobljava se sa njim taman kad je pristao i obukao glumacki kostim za predtavu i u tom sukobu obojica stradaju, a Oliver nos vrati u život policajca ali Stefana ne jer je obrukao porodicu odsekavši sebi nos. Kroz mrežu njihovih odnosa Kovaćević govori o malim ljudima njihovim problemima koji su aktuelni kako devedesetih tako i danas.

Reditelj Dušan Petrović imao je odlične saradnike u svim glumcima uključujući i one koji skoro da nemaju repliku na sceni kao Sonja Radovanović kao inspicijentkinja ili rekvizitera Maca, Srđan Marin scenski radnik, a posebnu ulogu ostvario je Srđan Radivojević igrajući pijanog kuma Savu toliko životno, precizno, sa merom. Njegovu ženu igra sjajna Vanja Radošević. Sve pohvale Ivanu Đorđeviću koji je odigrao znalački tri različita lika svakom dajući pečat kao Dojna Petrović koja je takođe iznela tri različita lika. Mladi Miloš Đurović kao Beli, onaj nesretni glumac koji zabavlja publiku pokazao je raskošan talenat, njegov kolega Predrag Grujić koliko su glumci obični ljudi. Tamara Tamči Toskić nam je pokazala upravničke muke kad mora da bude i stroga i popustljiva prema kolegama.

Svi oni odlično su se snašli u scenografiji Sofije Lučić koj nam je dočarala pozorište i stan kao i u kostimima Senke Đorđević precizno kreiranim za svaki lik.

Predstava sa preporukom obavezno pogledati.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DRUŠTVENE MREŽE – NOVA DIMENZIJA STVARNOSTI

INTUICIJA