in

KOD VEČITE SLAVINE

PIŠE: MIŠKA KNEŽEVIĆ
UREDNIK RUBRIKE RADIO BG 2
FOTOGRAFIJE: V. VELIČKOVIĆ

„KOD VEČITE SLAVINE“ MOMČILO NASTASIJEVIĆ, REŽIJA SONJA PETROVIĆ, KOPRODUKCIJA SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA I CENTRA ZA RAZVOJ VIZUELNE KULTURE, PREMIJERA 21.02.2022.

Čestitke svim stvaraocima predstave „Kod večite slavine“. Napravili su izuzetno uprizorenje ove drame Momčila Nastasijevića koja, prema rečima kritičara, nije baš scenična iako ima dijaloga i radnje. Sklopili su sve, glumu, muziku, scenu, kostim i pokret u jednu celinu i zauzeli visoko mesto u konkurenciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja. Nemojte da pomislite da znam selekciju, ali sigurna sam da je ova u trci za nagrade. Ne može drugačije!

Možda zato što su već radili zajedno na predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin“ pa mi je to poznanastvo bila olakšica u radu na ovom komadu, tek vidi se posvećenost tekstu. Sonjina fina, čista režija sa mudrim rešenjima scene silovanja ili porođaja na primer. Glumačke bravure Sonje Isailović u ulozi Magdalene nisu skoro viđene na sceni, njena nrverovatna igra sa glasom smehom i stasom, a u stopu je prati Bojana Milanović kao Tina koja pleni i kad čara i kad traži mačku i treći član koji ima veću ulogu Stefan Vukić koji blista u drugom delu predstave kao gazda. Manje uloge imaju Vukašin Ranđelović, Miloš Lazić, Stefan Starčević, Mia Simonović, Alisa Lacko, Nina Rukavina, Nenad Pećinar i Dimitrije Aranđelović a svi takođe sjajni.

Brižljivo sklapana muzika autora i izvođača, moraju da se najbroje svi, Stefana Sveethalera, Danijela Sveethalera, Filipa Grubača, Igora Sakača i Petra Banjca značajno je doprinela kvalitetu predstave.

Kostimograf Jasmina Radujko kreirala je stilizovane kostime svakom glumcu i ulozi koju tumače po meri a scenografi Željko Piškorić i dr Mladen Stojanović scenski prostor su ispunili sa ne mnogo elemenata ali funkcionalno a nekako glavno mesto imaju zavese od tila koje otkrivaju ali i skrivaju tajne aktera. Igor Greksa je saradnik za scenski pokret koji je u predstavi veoma važan i on ga je učinio odličnim.

Publika je netremice gledala dva sata pozorišnu raskoš na sceni i ne čudi što su na kraju skočili na noge kao dodatni znak zadovoljstva glumcima ali i ostalim saradnicima na predstavi. Veliko bravo i preporuka da se obavezno pogleda!

ŠTA MISLITE?

OPREMA ZA YOGU – FLOAT

SLIKE U RASLOJAVANJU, U SABIRANJU SVETA