in

KROZ GLUMU DO SEBE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: JADRAN MALKOVICH
FOTOGRAFIJE: NEBOJŠA BABIĆ, MAURIZIO MONTANTI, MIŠA OBRADOVIĆ

JADRAN MALKOVICH, ROĐEN 1977. GODINE U LEVERKUZENU. OSNOVNU I SREDNJU ŠKO­LU ZAVRŠIO JE U SRBIJI, STUDIRAO JE GLUMU U VELIKOJ BRITANIJI. NEMAČKI GLUMAC SRPSKOG POREKLA. ŽIVEO JE U NEMAČKOJ, LONDONU, RIJECI, BEOGRADU. RADIO JE NA VELIKIM SVETSKIM PROJEKTIMA KAO ŠTO SU „ASSASIN’S CREED CHRONICLES“ I „ALARM FOR COBRA 11“. POD BALKANSKIM NEBOM JE POZNAT IZ SERIJE „AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA“ I PSIHOLOŠKOG TRILERA „CRNA SVADBA“. ČEKAMO NEKA BUDUĆA OSTVARENJA I PRATIMO JUNAKA KOJI JE UNEO OSVEŽENJE NA NAŠU FILMSKU SCENU.

KO JE JADRAN MALKOVICH, A KO JADRAN MALJKO­VIĆ?

Hmmm, možda bih mogao da kažem dve stra­ne iste kovanice.

INTERNACIONALNI SI GLUMAC, REDITELJ, MULTILIN­GVALAN. TVOJ LIK KAŽE DA JE ČOVEK SVETA ISPRED NAS. DOK GLUMIŠ ILI GOVORIŠ, NA KOM JEZIKU SE NAJBOLJE, NAJŽIVLJE OSEĆAŠ?

Čini mi se da se to stalno menja. Nekada mi razgovori idu lagano i prebacivanje sa jednog na drugi ili treći jezik ide brzo, a nekada se de­šava da ni na jednom ne ide i ne mogu da se setim najprostijih reči. Možda na engleskom najčešće ide bez nekih teškoća.

NOMAD SI PO DUŠI, KUĆA TI JE GDE STAVIŠ GLAVU NA JASTUK. KUĆA MOŽE DA BUDE SVUDA, ALI GDE JE BAZA, OAZA, IZVOR NA KOJEM BI VOLEO ZAISTA DA POBEGNEŠ OD SVEGA?

Odlično pitanje. Još uvek tražim to mesto. Li­sta mesta je bila dugačka i stalno se menjala. Uspeo sam u međuvremenu da suzim izbor na nekoliko lokacija, što je za mene već veliki uspeh. Ostalo je samo da sad zaista donesem odluku.

IZVOR SA KOJEG SE INTELEKTUALNO, ENERGETSKI, VI­BRACIONO NAPAJAŠ? DA LI JE TO KNJIGA, MUZIKA, NEKO MESTO ILI SVE ZAJEDNO?

Kako kad, nekad je nešto od gore navedenog, nekad sve zajedno, a nekad nešto u potpunosti neočekivano.

DA LI TI JE LEPOTA SHODNO POSLU KOJEM SE BA­VIŠ VIŠE DONELA ILI ODNELA? I DA LI TE JE ODREDILA SAMO ZA NEKE POSEBNE ULOGE?

Iskreno rečeno, ne znam. Ima toliko teorija i na tu temu sam pričao i sa svojim agentima. Ovo je posao u kojem se nekih 90% odluke o tome da li će neko dobiti posao/ulogu zasniva na izgledu, tako da je verovatno da sam se našao u nekom trenutku u svim tim gore navedenim opcijama – i da je donela i da je odnela.

DA LI LAKO IZLAZIŠ IZ ULOGE U KOJOJ SI DUGO ILI JE TO PROCES KOJI TRAJE?

Mislim da je izlazak iz kompletnog premore­nog stanja taj proces koji traje, a što se tiče izlaska iz lika, mislim da sam sa dosadašnjim ulogama mogao lako da odvojim posao od privatnog. Mada me je uloga Uroša navela da razmislim o nekim stvarim i da postavim neka pitanja.

ZA TVOJ POVRATAK POD OVO NAŠE BALKANSKO NEBO KRIVA JE SERIJA „AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA“, A ZATIM I PSIHOLOŠKI TRILER „CRNA SVADBA“. KOJA ISKUSTVA NOSIŠ SA TA DVA SRPSKA FILMSKA PROJEKTA?

U potpunosti sam srećan i ponosan što sam dobio priliku da radim dva odlična i tematski vrlo različita projekta. „Crna svadba” je poka­zala da psihološki trileri sa horor elementima itekako imaju mesta na našem trzištu i da je interesovanje za taj žanr veliko, dok je „Azbuka našeg života” druga strana medalje i pokazuje nam onu svetliju realnu stranu života i daje pri­liku da se prepoznamo i možda poistovetimo sa likovima na ekranu. Sa oba snimanja nosim zaista samo najbolje utiske. Odlični timovi koji žele da pruže najbolji kvalitet. Azbuka je bila napornija jer sam u njoj ipak u glavnoj ulozi i od nekih 60 snimajućih dana za ceo projekat čini mi se da sam ja imao 56 ili 54. Dakle, sko­ro svaki dan sam bio na setu. Ali kao što rekoh, sveukupno pravo zadovoljstvo.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST ILI PLANOVI IZ BUDUĆNO­STI? KOJE ULOGE PRIŽELJKUJEŠ?

Planovi za budućnost. Imam nekih projekata na kojim trenutno radim. Kratki filmovi i dva dugometražna, koji su u ranoj fazi pisanja, sni­manje serije u Nemačkoj i Engleskoj, pa nakon toga dolazak za Srbiju za snimanje Halijarda i pred kraj godine snimanje druge sezone Azbu­ke. A što se tiče uloga koje priželjkujem, jako bih voleo vestern i dobre trilere bih mogao uvek.

TEMA MAJSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „IN CHAOS THERE IS A COMOS“. KAKO ČUVAŠ SVOJ KOSMOS I OD ČEGA JE SAČINJEN?

Tako što uvek nađem vremena za sebe. Defi­nitivno primetim razliku i opterećenje kada taj deo zapostavim. Vraćanje sebi, izdvajanje ili isključivanje i meditacija. A taj kosmos je sači­njen od prostora koji je moj, koji je prijatan, koji je topao, a sa druge strane od dobrih ljudi koji su meni dragi.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IN ALL CHAOS THERE IS A COSMOS

Как долго