in

„KOM OPANCI, A KOM ŠTIKLE“

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

VESNA JEČMENICA, ROĐENA U PRIBOJU, ZAVRŠILA JE SAOBRAĆAJNI FAKULTET U BEOGRADU, RADILA JE U JAT-OVOM RAČUNARSKOM CENTRU. U POSAO GDE NAMEŠTAJ DOMINIRA, UŠLA JE SASVIM SLUČAJNO, AKO SLUČAJ POSTOJI. DVE GODINE JE RADILA ZA KTITOR, DA BI 1995. GODINE KRENULA SAMOSTALNO U SVET I DOVELA U SRBIJU NAMEŠTAJ KOJI JE „RAZBIO“ SVAKI KLIŠE.

DIREKTORKA JE I VLASNICA KOMPANIJE „NITEA“. ŽENA OD STILA, USMERILA JE NA NAŠEM TRŽIŠTU TREND I DIZAJN NAMEŠTAJA. „NITEA“ ZASTUPA MNOGE STRANE KOMPANIJE NA SRPSKOM TRŽIŠTU I NUDI NAJBOLJI KANCELARIJSKI NAMEŠTAJ

KAD SI SE OZBILJNO UPUSTILA U SVET BIZNISA?

Kad me roditelji nisu pustili sa dečkom na more, na raspustu, posle četvrtog gimnazije.

Na more nisam otišla, ali sam celo leto radila na oglednom imanju PKB-a, brala metlice sa kukuruza, zaradila lep džeparac i novac za skijanje. Na koje sam otišla sa dečkom.

Tada sam odlučila da moram biti finansijski samostalna da bih mogla da živim po svom rasporedu.

Ozbiljno sam se upustila u posao 1996. godine. Pozajmila sam novac od roditelja i krenula, pa „kom opanci, a kom štikle“.

ŽENA, BIZNIS, PAMET, ŠTIKLA. DOBITNA KOMBINACIJA?

Apsolutno dobitna kombinacija. To oslikava karakter.

KAD SI SHVATILA DA SI VELIKI TRGOVAC?

Mislim da sam veliki radnik. Trgovina je splet okolnosti u kojima sam se našla, pametan izbor dobavljača sa kvalitetnim proizvodima i uporan rad.

VAŽIŠ ZA INOVATIVNU, USPEŠNU POSLOVNU ŽENU. DA LI TITULA LASKA?

Kako mi ne bi laskala titula. Inovativnost je realizacija kreativnosti. Posao bi bio dosadan da nema novih ideja i izleta izvan rutine. Posebno sam ponosna na izložbe koje smo organizovali u saradnji sa VITRA Design Museum-om, na DREAM OFFICE, od 2003. do 2007. godine, na saradnju sa srpskim dizajnerima u novom salonu kućnog nameštaja.

Prija mi titula uspešne žene. Stvorila sam odličan tim, puno radim i neprestano učim, kako da ne budem uspešna!?

KOJA JE TVOJA ČAROBNA FORMULA USPEHA?

Kao i sve čarobne formule, vrlo je jednostavna: rad i učenje.

Treba imati i jasan cilj, ali se i do cilja stiže kroz akciju.

Stalno potenciram rad, jer sam duboko uverena da nam smisao daje upravo sposobnost da nešto stvaramo i radimo, da damo svoj doprinos u raznim segmentima života.

ŠTA ZA TEBE PREDSTAVLJA DETALJ I KAKO BI OPISALA SVOJ MODNI I POSLOVNI STIL?

Detalje je za mene, verovatnu kao i za većinu žena, lepa cipela. Sve ostalo treba da bude jednostavno i skladno. Ali cipele… one moraju biti na štiklu.

GOVORIŠ PET STRANIH JEZIKA. KOJI TI JE JEZIK NAJVIŠE POMOGAO U POSLOVANJU? ILI JE TO BIO U PITANJU KARAKTER?

Najviše mi je pomogao italijanski jezik. Ruski sam učila u školi, engleski se podrazumevao, francuski i nemački, jer mi se pružila prilika da boravim dovoljno vremena u tom govornom području. Italijanski je bio moj izbor, želja da učim nešto što mi se dopada i što volim. Bila je to dobra odluka, jer mi je znanje italijanskog donelo mnogo lepote i uživanja tokom svih ovih godina.

MAJKA SI DVOJE VEĆ ODRASLE DECE. BITI USPEŠNA POSLOVNA ŽENA I SAMOHRANA MAJKA, KRAJEM DEVEDESETIH, NIJE BILO NI MALO LAKO. ŠTA BI REKLA ŽENAMA KOJE SU U SLIČNOJ ILI ISTOJ POZICIJI? KAKO DA PRONAĐU VERU I CILJ DA MOGU USPETI NA BRDOVITOM BALKANU?

Ja sam rođena u Jugoslaviji, gde se podrazumevala ravnopravnost među drugovima i drugaricama. Nisam se nikad osećala diskriminisano, jer sam žensko.

Nije lako ni danas biti poslovna žena, majka i još nekoliko uloga istovremeno. Ali mislim da je još teže biti po zanimanju „supruga“, sedeti kod kuće i zavisiti na bilo koji način od bilo koga drugog. Nažalost, moj utisak je da umesto da napredujemo u ostvarivanju jednakosti među polovima, vraćamo se nekom stranputicom unazad.

U ŠTA VOLIŠ DA INVESTIRAŠ VREME I LJUBAV?

Volim da investiram vreme i ljubav u drage ljude. Volim da se sa njima rekreativno bavim sportom, da im kuvam, da pijemo lepa vina, putujemo.

Ali, volim i da uživam uz dobru muziku i knjigu.

TEMA MESECA JANUARA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ZAVRTI KOMPAS, POKRENI S(V)E“. GDE SI SE TI POKRENULA?

Pokrenula sam se na putovanja vezana za sportsko pešačenje. U Srbiji, u susednim zemljama, svuda ima predivne prirode, u kojoj se najbolje uživa kada se hoda i razgleda. To je sad trenutno pravac na kompasu koji sledim. Ali, igla na kompasu je nemirna i ko zna kuda ću se još pokrenuti u budućnosti.

ŠTA MISLITE?

THE KING OF THE DESERT

DAVID MAGAZIN