in

KAKVO DJELO, TAKVA DUŠA

PIŠE: SANITA LISICA

“Lijepa riječ je kao lijepo drvo. Korijen joj je čv­rsto u zemlji a grane (se uzdižu) prema nebu.“ (Qur’an, sura 14/ajet 24)

Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. (Biblija, Mt 7,15-20)

Lijepa metafora za čovjeka. I čovjek je kao drvo. Ako mu je duša čista i smirena, onda će biti plodonosan, njegova dobra djela će se uzdizati prema nebu, širiće pozitivnu energiju i vibracije, odisaće mirom. Na njegovom licu se ne vidi ništa drugo osim svjestlosti i blistavosti, njegov osmijeh će odisati iskrenošću i ljepotom. A oči? Oči će pokazati dubinu ljepote njegove duše. Smirenost duše je vrhunac njenog savršenstva i čistoće. Smirenu dušu uvijek prati melek/anđeo koji je upravlja, nadahnjuje istinom, ulijeva joj sklonost prema istini i u lijepoj je slici prikazuje. To ne možete sakriti. Kao ni zlu i prljavu dušu, koja navodi na zlo, koja lebdi unutar čovjeka kao crni oblak. Sve se to vidi, osjeća, prepoznaje.

Ali duša ima svoj kod. I dok je prije našeg rođenja stvorena, bila je genetski kodirana i protkana kodovima duša naših predaka. Postoji osnovni kod sa kojim se čovjek rađa. Čovjek se onda prepušta životu na ovom svijetu, njegovim ljepotama, izazovima, bitkama, iskušenjima. Kroz život se ti kodovi duše nadograđuju, na­dopunjuju, programiraju. Dubinskom analizom duše, metodom zahvatanja vode kofom iz bu­nara, skidamo naslage nadograđenih kodova i otkrivamo niti koje su uzrok čovjekovog po­našanja i njegovih vibracija, koje se jasno vide na licu, u ponašanju i govoru. U BiH često ima­mo običaj reći “pogledaj mu čehru, sve će ti biti jasno”.

Čehra je izraz za lice, ali ne samo lice nego i dušu, i sve čovjekove bitke i borbe, čak i fizičke bolesti, bolesti duše, ali i smirenost duše. Kada je duša smirena, čovjekova čehra blista, odiše. Miriše. Ukrašena najljepšim i najiskrenijim osmjehom. Pogled je topao, direktan, smiren.

Duša voli samoću. U samoći kreira, stvara. Ono što duša stvara ne oslikava samo dobro i lije­po. Postoje duše sa kodom zla, bijesa, ljutnje, tuge, žalosti. Takve duše putem čovjeka stva­raju djela koja ju oslikavaju. Kod umjetnika, na primjer, lako je prepoznati stanje njegove duše na njegovim djelima. Od poteza četkice, boja, tematike, tehnike, veličine djela, načina prezen­tiranja.

Jer, djela umjetnika su njegove riječi. Njegov govor.

Kao umjetniku, važno mi je koju emociju izazi­vaju moja djela pred posmatračem. Jer je ona odraz moje duše. Najljepši mi je osjećaj kada mi na izložbama posjetioci kažu da osjećaju mir i smiraj dok posmatraju moje radove. Čak su se znali vraćati nekoliko puta na izložbu kako bi se nadahnuli mirom. Mnogi su znali i zaplakati. Od osjećaja ljepote smiraja.

Nije nužno da umjetnici, stvaraoci, pisci, pjes­nici imaju dobru dušu. Mnogo je pisaca koji su ostavili brojna velika djela, ali su činili zlo drugi­ma. I nisu samo umjetnička djela odraz naše duše. Mi sami odražavamo našu dušu u sva­kodnevnom životu. Govorom, riječima, djelima, postupcima, reakcijama, osmjehom. Nekada ste primorani biti u društvu sa osobama čija duša poziva na zlo. I oni takvi koliko god po­kušavali kroz prividnu ljubaznost sakriti svoje zle namjere, ne mogu to sakriti. To aposlutno isijava iz njihove čehre. Čehra ne vara. Njihova duša emitira negativne vibracije i to se osjeti u njihovom prisustvu, bez obzira na široki “laž­ni” osmjeh. Nekada se pitam zašto takvi ljudi pate svoju dušu negativnim nabojima zbog sopstvenog ega, zbog ljubomore, zavisti, os­jećaja kompleksa niže vrijednosti, previsokog mišljenja o sebi. Duša se da umiriti ako joj po­mognemo. Umirićemo je apsolutnim zadovolj­stvom sa svim što nam je Stvoritelj podario na ovom svijetu. Prestankom poređenja sa drugim osobama, prestankom nadmetanja u materijal­nom smislu, prestankom isticanja nedostataka i grešaka drugih osoba, prestankom želje za osvetom, prestankom želje da se vašem nepri­jatelju dogodi nešto loše. Jer, sve vaše loše želje i misli se odbijaju od zid i vraćaju vama, a zadovoljstvo i mir nikada postići nećete. Kada nosite zadovoljstvo u sebi, to je kao da ima­te anđela sa sobom. Svako treba da preispita stanje svoje duše. Treba se preispitati analizi­rajući svoje postupke. Pitam se da li se osobe čije duše pozivaju na zlo ikada preispitaju? Da li požele da pročiste dušu? Da li znaju da bi bili mnogo sretniji ako bi oslobodili dušu oko­va zbog svojih potisnutih ega, ljutnje i bijesa, ljubomore. Svi treba da radimo na korekciji ko­dova duše koji su se vremenom taložili na naš osnovni kod.

Samo kod osoba zadovoljnih i zahvalnih Gos­podaru, duša isijava ljepotom. Lijepom riječju, lijepim djelom, humanim radom. Iskrenim osm­jehom. Jer, čovjek je kao drvo. Naša duša puš­ta korijenje duboko i sa granama vinutim visoko i tako ostavlja kodove na dušama budućih po­tomaka. Široka krošnja lijepe duše mnogima će biti dobar hlad, odmor, kiseonik, a i mirniji san. Dok truhla stabla ostanu samo crvima da ih izjedaju iznutra do raspadanja ili izgore u vatri.

Duši je potrebno čišćenje, buđenje, obnova. Probudite svoje uspavane pozitivne vibracije, oslobodite ih neka se vinu visoko u nebo. Uz­vratiće vam Univerzum najljepšim poklonom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NE IZGOVORIH I SPASIH SVOJU DUŠU

TVOJ GLAS ISCELJUJE KADA GOVORIŠ SRCEM