PIŠE: TATJANA POPOVIĆ, SERTIFIKOVANI HEALTH COACH
Sada kada smo zakoračili u novu godinu, želim da podelim sa vama nešto što mi je promenilo život – odluku da se ne pridržavam striktno jednog režima ishrane.
Trebalo mi je mnogo vremena da stignem na mesto na kojem se danas nalazim. Godinama sam se, i nakon izlečenog kancera, pridržavala ishrane koja je podrazumevala zabranu unosa životinjskih proteina, ali i brojnih drugih namirnica. Ovaj način hranjenja pružao mi je lažan osećaj kontrole, a zapravo sam živela u uverenju da ću se ponovo razboleti ukoliko sebi dam i trunku oduška.
Međutim, to nisam osvestila preko noći. Bilo je potrebno određeno vreme da postanem svesna negativnih misli koje me sputavaju, a zatim da ih osporim, ispitujući njihovu validnost i razmatrajući dokaze koji govore suprotno.
Imam potrebu da ovo podelim sa vama, jer sam shvatila da sam u momentu kada sam fokus prebacila sa hrane koju ne mogu da jedem na hranu koju mogu da jedem pronašla svoju moć.
Uključujući postepeno sve više namirnica u ishranu, došla sam do zaključka da je najvažnije da održavam balans. Obiljem povrća, voća, mahunarki, žitarica, kao i uvođenjem ponekog obroka sa mesom, ribom i jajima, osnažila sam telo i duh, pa se u svakom trenutku osećam zdravo i poletno. Kada sam zaboravila na striktna pravila ishrane, oslobodila sam se straha i koncentrisala na to da zaista HRANIM svoje telo i um.
Možda mnogi od vas još uvek isprobavaju različita striktna pravila ishrane ili razne dijete, naročito sada na početku godine. Oslobodite se te stare predstave o tome kako vaša nova godina treba da izgleda i umesto toga odaberite obilje. Obilje zelenog lisnatog povrća, voća, zdravih masti, mahunarki, orašastih plodova, integralnih žitarica i druge hrane koja sadrži neophodne nutrijente, koji ne samo da poboljšavaju naše fizičko, već i mentalno i emocionalno zdravlje.
Pronađite RADOST u hrani.
Okružite se onim što vas inspiriše, usrećuje i motiviše. To će vam pomoći da ispunite sve ciljeve koje ste zacrtali.
RECEPT
Punjeni paradajz i paprika (Yemista)
Vreme pripreme: 45 minuta
Količina: 4-6 porcija
Sastojci:
- 5 paradajza srednje veličine
- 5 paprika (babura) srednje veličine
- ¾ šolje + ½ šolje maslinovog ulja
- 10 kašika integralnog pirinča (kašika po povrću koje se puni)
- 5 kašika zelenog sočiva, prethodno blanširanog
- 1 crni luk, sitno seckan
- 3 čena belog luka, izgnječena
- ¼ šolje svežih listova nane, sitno seckanih
- ½ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
- ½ šolje badema, sitno seckanih
- ½ šolje biljnog feta sira, seckanog na kockice
- ½ šolje suvog grožđa
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 šolja vode
- 1 kašika paradajz paste
PRIPREMA:
- Odsecite vrhove paradajza i ostavite ih sa strane, a zatim pažljivo izvadite unutrašnjost paradajza (meso) i takođe je ostavite sa strane. Odsecite vrhove paprika, pa i njih ostavite sa strane, a zatim uklonite semenke i opnu iz unutrašnjosti paprika.
- Unutrašnjost paradajza (meso) stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu guste teksture. Zatim toj smesi dodajte ¾ šolje maslinovog ulja, integralni pirinač, sočivo, crni i beli luk, listove nane, peršunovo lišće, bademe, biljni feta sir, suvo grožđe, prstohvat soli i bibera. Sve dobro promešajte.
- Dobijenim nadevom ravnomerno napunite paradajz i paprike, pa ih zatvorite prethodno odsečenim vrhovima.
- Stavite punjeni paradajz i papriku u posudu za pečenje sa poklopcem.
- Pomešajte 1 šolju vode sa ½ šolje maslinovog ulja i kašikom paradajz paste i dobijenom mešavinom prelijte povrće.
- Pecite ga u rerni na 180°C, prvih 20 minuta poklopljeno, zatim oko 10 minuta bez poklopca da se zapeče.
- Poslužite toplo i uživajte.