in

ISLAND – TAJ ČUDESTAN OTOK

PIŠE/FOTOGRAFIJE: PETRA ZAVERSKI

Island, taj maleni raj na zamlji, otok vatre i leda, zaista je jedno od najposebnijih mjesta koje čovjek može vidjeti tijekom života.

Imala sam tu sreću i priliku da odem upravo onamo. Otok povr­šine 103.000 m2 i 348.540 stanovika oduševljava svojim prekra­snim i neobičnom prirodnim čudima, počevši od gejzira koji do­sežu vrtoglave visine od čak 50 m i pravi su spektakl. Nadalje, tu je i mnoštvo vulkana, još uvijek aktivnih ili ugašenih. Prostrana, veoma plodna polja lave vode do samih kratera ugaslih vulkana, koji očaravaju svojim živopisnim bojama, te bogatom florom koja je izniknula nakon silnih erupcija. Neopisivo je doživjeti taj pro­cvat živih i prekrasnih boja nakon strašnih erupcija, koje su isto to i uništile. Očaravajuća je snaga prirode.

Krenuvši prema sjeveru ili jugu, dolazimo do potpune suprotno­sti, te imamo priliku doživjeti masivne ledenjake. Jedno od meni osobno najljepših mjesta bila je Ledena Laguna – laguna u kojoj plutaju glomazni ledenjaci, tvoreći niz oblika i figura, sudarajući se jedan sa drugim, kako bi na kraju, zajedna sa samom rijekom, završili u moru. Divno.

No, da ne bih zaboravila spomenuti “lov” na kitove na samom sjeveru Islanda. Sjever je pun manjih ribarskih mjestašca, koja su polazište izleta “lova” na kitove i nude priliku biti u neposred­noj blizini slobodnih kitova Sjevernog mora, i ukoliko imate sreće, nekolicina kitova će se oglasiti i doći vas upoznati.

Da ne ostane sve na prirodi, boraveći na Islandu, nekolicinu dana provela sam u glavnom gradu Reykjaviku. Grad u kojem živi jed­na trećina sveukupnog stanovništva Islanda, grad odličnih re­storana i izrazito simpatičnih ljudi “bijele kose” i svjetlih očiju. Grad u kojem su djeca puštena da nesmetano trčkaraju ulicama, s obzirom da je kriminal sveden na minimum, te se zaista svatko osjeća sigurno. Nevjerovatna činjenica je ta da je gastronomski specijalitet Islanda hot-dog… Ali bili su to hot-dogovi nakon kojih poližeš prste i papir u koji su zamotani. 😉

I za kraj, Island, zemlja koja me oduševila svojim čudesnim bo­jama, prijateljskom atmosferom i nevjerovatnim čudima prirode, jedna je od mojih omiljenih destinacija, kojoj ću se svakako vra­titi.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ŽIVOTNI ZEN

OČI U OČIMA OFTALMOLOGA