in

I, NA KRAJU RUČKA, PUSLICA

PIŠE: MILJA HINIĆ
FOTOGRAFIJE: PIXABAY.COM

Svaki ručak, posebno nedeljni, ima svoju božan­stvenu završnicu: desert! Uz kafu i na sofi, nema ništa lepše što može da vaša nepca učini zado­voljnim. Imajući u vidu današnju svakodnevni­cu, brzinu i trendove u kuvanju, onaj ko sprema ručak mora dobro da promisli kako da napravi ukusan kolač koji svi vole. I eto, tu počinje pri­ča o puslici ili torti Pavlova. Tako jednostavna, lagana i punog ukusa. Brzo se sprema, može i dan ranije, a pritom izdašna i uvek se traži parče više. Ovaj recept je proban u našoj kući toliko puta i uvek je na meniju.

Ova torta je jako jednostavna za pripremu. Ono što traje duže u pripremi jeste što se zapravo suši u rerni nekih sat vremena. Ovo je dovoljna količina za maksimum 6/8 ljudi, ukoliko očeku­jete da će svako pojesti samo po jedno parče, a možete seći i tanje parčiće.

FOTO: PIXABAY.COM

Sastojci za osnovu:

6 belanaca

1 šolja šećera (ovde se najbolje meri u šolji, koja je od npr. 150 – 200 ml)

3 kašike prosejanog kakao praha (gledajte da uvek imate dobar kakao u kući)

1 mala kašika balzamika

60 grama crne čokolade (obavezno uzmite crnu čokoladu sa 70 % kakaoa) usitnjene (možete staviti u plastičnu kesu, pa ulupati tučkom, ili u mlin za kafu, ili na rende, ili nožem)

Preliv:

500 gr malina (ili bilo kog sezonskog voća po izboru)

1 slatka pavlaka (za dobar ukus uzmite Imlek, sa biljnim ne valja!)

listovi sveže nane (opcija)

Rernu zagrejati na 170 stepeni.

Belanca umutiti u sneg, dodavati šećer pomalo – kašiku po kašiku. Kada se dobro umuti – to se vidi po tome koliko je sneg čvrst, dodati kakao, balzamiko i čokoladu, lagano promešati. Smesu možete po želji staviti samo na papir ili u okrugli kalup (22 cm). Staviti u rernu. Smanjiti tempe­raturu na 150 stepeni i peći 1 sat. Kada prođe vreme, isključiti rernu i ostaviti da se ohladi.

Pre služenja, umutiti šlag. Namazati šlag po po­vršini. Staviti maline redom koji vam se sviđa i dodati listove nane po želji.

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ŽIVOT KAO IGRA

VERA