in

GUITAR ART FESTIVAL

GUITAR ART FESTIVAL ODRŽAĆE SE OD 17. DO 21. MAJA U BEOGRADU POD SLOGANOM „ETNO “

Etno upućuje na izvornu i autentičnu muzi­ku sveta, koji će izvođači iz 20 zemalja sveta predstaviti u njenom svaremenom obliku. Ovo­godišnji festival je objedinio španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tan­go, rusku balalajku i balkanski etno.

Guitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno pre­poznat festival koji nosi titulu jednog od 5 naj­značajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta do­prineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mari­za, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Festival otvara međunarodno proslavljen grč­ki pevač Jorgos Dalaras 17. maja u Kombank dvorani. Biće to peti beogradski koncert jed­nog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike. Dalaras će u Beogradu izvesti brojne bezvremene hitove iz karijere duge više od 40 godina, pevača će na beogradskom koncertu pratiti ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu. Koncert na svečanom otva­ranju međunarodnog festivala gitare biće puto­vanje u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika na gitari.

Fado princeza Sara Koreja održaće svoj prvi koncert u Beogradu 19. maja u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Sara je zvezda je Univerzal Music Por­tugala, njen prvi album dobio je dve nominacije na prvom izdanjnju festivala Play – Portuguese Music Avards, zatim nagradu Revelation Radio Festivala i više od 30 koncerata. Naporan rad i talenat Sare Koreje doneli su joj i nominaciju za Latino Gremi nagradu 2021.

Flamenko spektakl rezervisan je za talentova­nu pevačicu Tamaru Jokić, koja će predstaviti projekat ,,Transibérica’’ zajedno sa španskim muzičarima – Javier Limón, Diogo Clemente i Israel Suarez Piraña, 19. maja na Kolarcu. ,,Tran­sibérica’’ predstavlja njen album prvenac, fuziju španske i portugalske muzike, na kome je pred­stavila ovaj geografski i umetnički prostor pod producentskim okriljem slavnog španskog pro­ducenta i gitariste Havijera Limona i poznatog i afirmisanog kompozitora Dioga Klementea iz Portugala. Ovaj album uskoro će biti predstav­ljen širom sveta, pod pečatom diskografske kuće Sony Portugal (SME Iberia).

Jame Zenamon brzilski kompozitor piše prmi­jerno novo delo za sekstet gitara na temu Asto­ra Pijacole, specijalno za beogradski Guitar Art Festival. Premijera je zakazana za 20. maj kada će u okviru koncerta nastupiti i Dimitri Ilarionov i Akordeonista orkestar harmonika.

U okviru tango koncertne većeri biće organizo­vana Milonga gde će svirati mađarski Tango Harmony ansambl, a ekskluzivno nastupa ple­sni par iz Italije Gianpiero Galdi & Lorena Taran­tino.

Koncerte klasične muzike na Guitar Art festiva­lu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Alberto Mesirca iz Italije, Pavle Filipović iz Sr­bije, Julija Trintschuk iz Ukrajne i mnogi drugi.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 21. maj u Kombank dvorani kada će jedan od najboljih gitarista ovih prostora Miroslav Tadić održati po prvi put solo koncert. Tadić je po­znat po brojnim saradnjama, ali za ovaj koncert okupio je vrhunske umetnike kako bi publici priredio nezaboravno muzičko putovanje. Na koncetru sa Tadićem nastupa svetski poznat umetnik Božo Vrećo, te jedinstven Bako Jova­nović umetnik na tamburi, Đusi Kovač mađar­ski gitarista i violinistkinja Yvette Holtzwarth iz Amerike.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

UMETNOST KOJA POKREĆE

NIŠTA SE NE GUBI TAKO VEČNO I NEPRIMETNO KAO LIČNOST