in

FOTOGRAFISKA BERLIN

PIŠE/FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ

Švedski muzej fotografije Fotografiska, posle dugog iščekivanja konačno je otvorio je svoju berlinsku ek­spozituru 14. septembra 2023. u okviru tradicionalne “Nedelje umetnosti”, održane od 13. do 17. septem­bra 2023. godine, na 5.500 kvadratnih metara i šest spratova, u čuvenoj zgradi Tacheles u Oranienburger Strasse u centru Berlina.

Novi, prošireni kompleks u kome se galerija nalazi između ostalog sadrži luksuzne stanove, vrhunske kancelarijske prostore i tržni centar koji su dizajnirali poznati arhitekti Jacques Hercog i Pierre de Meuron. Transformacija ove zgrade iz prvobitno grubog skvo­ta u potpuno korporativnu formu, deo je širih urban­ističkih promena Berlina. Od novih i mladih talenata do međunarodno najpriznatih umetnika, Fotografiska Berlin će imati za cilj da izloži radove najpoznatijih svetskih fotografa. Sa izvanrednim izložbama foto­grafija i raznovrsnim kulturnim programima, fotogra­fiska želi da se afirmiše kao potpuno otvoreni kulturni centar nemačke prestonice. Berlin će inače biti četvrti ogranak ovog muzeja fotografije, koji će se pridružiti muzejima u Stokholmu, Njujorku i Talinu.

Jedna od izložbi koja je otvorila galeriju, izložba “Nude”, sadrži radove 30 umetnica, fotografkinja iz 20 zemalja, čiji radovi prikazuju tematski fokus poli­tike tela kroz tradicionalne koncepte. Koristeći različite kreativne pristupe, umetnice istražuju složenost pred­stavljanja obnaženog tela u umetnosti i dovode u pi­tanje istorijska ograničenja povezana sa njom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MUSIC AS A DIVINE LANGUAGE

VIZIJA KOJA POKREĆE