in

EX-CHANGE

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: DAMJAN TOPALOVIĆ

Talmud nam kaže da svaka travka ima svog an­đela koji se nagne nad njom i govori joj „rasti, rasti, rasti“. Tako i čovek ima svoje anđele i svoj rast. Koliko ste porasli od prošle jeseni? Koliko ćete tek porasti do sledeće? Da li ste osetili svoj rast? Čovek je kao travka sa svojim anđelima. Raste.

Život mora da se oblikuje i poboljšava na ra­zne načine. Ako mi nećemo, učiniće to život za naše dobro. Upravo za rast naše duše.

Ovaj septembar mi je nekako poseban, zove na promenu ili je ja prizivam. Osećam je. Ko, gde, kako, zašto – ni sama ne znam, ali desiće se. „Jer ništa ne biva pre nego što bi trebalo da bude“, reči su našeg nobelovca Ive Andrića. Ima istine u mudrosti.

Šta sam uradila poslednjih godinu dana? Za­menila sam svoja putovanja od Zapada ka Istoku. Time sam doprinela i sopstvenoj pro­meni, zameni, mešavini. Stevan Pešić u svom delu „Katmandu“ kaže da samo retki shvataju da putovanja postoje zbog šarenila sveta, a da je Istok u nama. Možda mi se to osvesti­lo. Slika je postola jasnija, snažnija, koloritnija. Čudesan je taj Istok i njegovi žitelji. Čudesna, gotovo magična je ta mešavina u nama. Mi­slim da me je Istok učinio senzitivnijom, du­bljom, smirenijom, zadovoljnijom. Kažu oni što me znaju više. Osetih to i ja. Posebno sam na Baliju imala priliku da prođem kroz duhov­nu i fizičku purifikaciju u svetoj vodi. Čisteći sebe, čistila sam svoju prošlost i sadašnjost, spremajući se za budućnost, menjajući se i suočavajući se sa sobom. Mora sve to ostati na nivou duše negde zabeleženo. Osluškujte mudrost svoje duše. Vidite svoj život jasno i menjajte se i rastite.

Mene promeni nečiji pogled, a kamoli put na Istok. Sunce Istoka greje na neki nesvakidašnji način. Prašnjava zemlja kojom hodite je magič­na, siromaštvo oko vas ne donosi tugu, duhov­nost je na najvišem mogućem nivou, egzotika je dominantna, sve je sa nekim koloritom po­mešano.

U meni trenutno buja neka snaga i motivacija za dalje i drugačije, za još bolje i snažnije, budi se moj vojnik umiven na nekim drugim izvorima i osnaženog srca, verujući da je put kojim mora proći samo još jedna stepenica do istinskog sebe. Istina je najvrednija. Zbog nje je život bo­gatiji.

Kada sam se vratila sa odmora, poznanica koja je videla moju fotografiju na FB napisala je: „Mia, prolepšala si se.“ Nisam joj odgovorila tada, ali evo sada to činim – prolepšao me je ISTOK – u dodiru sa Katmanduom i doživljenim Balijem ne možete ostati isti.

Ovaj kraj leta i početak jeseni zaključite gleda­njem zalaska sunca, izaberite svoju fotografiju godine i uramite je, skuvajte najbolji letnji ručak, otputujte na selo, pomilujte zemlju, probudite se u pet ujutro i osluškujte. Budite velikodušni, radosni, srećni, saosećajni, ponizni, lepi iznutra i spolja. Učinite sve kako biste rasli dalje.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SEPTEMBAR 2019. IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

MENJAM MINUT SREĆE ZA 60 SEKUNDI RADOSTI