in

DUH VOJVOĐANSKIH SLOVAKA

PIŠE: DARKO KECMAN
SCENOGRAFIJA: DARKO KECMAN

KOSTIMI: MILINKA SYKORA, VERA FITOŠ
FOTO: YAROSLAV BULAVIN

Multimedijalni umetnik i modni dizajner Darko Kecman započeo je novi ciklus fotografija ljudi i žena svih uzrasta u slovačkoj narodnoj nošnji širom Vojvodine, koje će se naći u ilustrovanoj monografiji pod nazivom “Duh vojvođanskih Slovaka” u izdanju Etno future i Nacionalne geografije.

Koncept ove knjige zasniva se na monografiji koja ima za cilj da kroz gastronomiju, običaje, kulturu, tradiciju i odeću predstavi duh vojvođanskih Slovaka iz svih sela u Vojvodini u kojima većinski ili delimično žive Slovaci, da oživi i pokaže duh naroda kao što i sama knjiga nosi naziv.

Slovaci su jedan od 11 konstitutivnih naroda AP Vojvodine i čine neizostavni delić u mozaiku vojvođanskog kolorita.

Realizacija ovog projekta radi se postupno i po fazama – prva faza je obilazak mesta u kojima žive Slovaci budući da svako mesto ima svoju specifičnu nošnju za razne potrebe i svaku od njih je potrebno ponaosob predstaviti.

Jedna vrsta nošnje se nosila na krojove družbe i zabave, druga se nosila na krštenja i venčanja, treća se nosila nedeljom u crkvu, čertvrta vrsta na posao, radove u polju itd.

Slovaci u Staroj Pazovi su specifični po tome što su kod njih na krojovim zabavama i muškarci nosili kecelje, a žene najšire suknje, tvrdo štirkane, u Bačkom Petrovcu žene su imale široke rukave na ramenima, dok su u Kovačici žene nosile isključivo čepce i to sa sjajnim čipkama.

Za Slovake u Vojvodini karakteristično je naivno slikarstvo, posebno u Banatu – Kovačici, koja važi za prestonicu naive, po čijoj najpoznatijoj slikarki Zuzani Chalupovoj je nazvan najveći bulevar u Bratislavi.

Druga faza realizacije projekta obuhvata pisanje knjige na osnovu istorijskih tekstova iz fonda Matice Slovačke.

Knjiga će ugledati svetlost dana početkom 2024. godine.

U projektu učestvuju: Simona Sykorová, Ivan Kopčok, Vlasta Bolehradska, Emilija Faraga, Klara Fitoš, Jaroslav Bulavin, Vladimir Čorba i Darko Kecman, autor koncepta.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SVET JE DIVAN

SLIKARSTVO KAO SAN