in

“CULT OF DIVA”

Željko Jančić ZecPIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: ŽELJKO JANČIĆ ZEC

Željko Jančić Zec, rođen je u Rijeci. Fotograf, multimedijalni umetnik, slikar. Završio je Akademiju umetnosti u Amsterdamu (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Živi i stvara u Beču. Do sada je imao oko 70 samostalnih i grupnih izložbi.

Trenutno je angažovan na fotografskom ciklusu pod imenom „Sjećanja“. Reč je o umetničkim crno-belim fotografijama. Stvara umetnost u cilju istraživanja, kako spoljni uticaji modeliraju lični identitet.

8. juna 2016. prestavio se ljubiteljima fotografije u New York-u izložnom „See Me“ u Chashma galeriji, a 30. jula 2016. godine u zamku Walperstorf, biće postavljena njegova izložba fotografija „Slijep kroz život“.

KAKO DIŠE UMETNIK U TEBI?
Nemirnog sam duha. Vječno znatiželjan, u potrazi i istraživanju koje mi ne daju mira. Uvjek spreman na nove izazove.

BAVIO SI SE PERFORMANSIMA, SNIMAO SI FILMOVE, FOTOGRAFIJA JE TRENUTNO AKTUELNA OKUPACIJA. KADA POGLEDAŠ KROZ KADAR, ŠTA OBIČNO TRAŽIŠ? ŠTA ŽELIŠ DA VIDIŠ?
Krenuvši od svojih slikarskih početaka ranih 90-ih, sredinom tog desetljeća otkrivam interes za izvedbene umjetnosti, te za ispitivanje međuodnosa fotografije, kratkog eksperimentalnog filma i video arta, kad se ovi usmjere prema Body – Artu, umjetnosti performansa, mini, odnosno prema eksperimentalnom kazalištu. Karakteristika mog umjetničkog rada jest stvaranje umjetnosti s ciljem istraživanja. Bavim se pitanjima svakodnevnog života, ljudske situacije, te stanja i složenosti postojanja. Veliki dio mojeg umjetničkog rada tematizira i preispituje skup vanjskih utjecaja, koji modeliraju individualni identitet.

cultofdiva1

SERIJA FOTOGRAFIJA „CULT OF DIVA“ JE SERIJA PRIČA O ŽENI. O KAKVOJ ŽENI GOVORIŠ KROZ SVOJ FOTO OBJEKTIV?
Serijom fotografija Kult Dive pokušali smo odraziti, prije svega, unutarnji sukob osobe izložene javnom mišljenju i javnoj kritici. Diva predstavlja apsolutni pojam, karizmatičnu osobu božanskih karakteristika, apsolutna, sveobuhvatna i nepogrešiva u svojoj javnoj ulozi, ali ujedno u sukobu s privatnim, unutarnjim, krhkim i nestalnim svijetom. Sama riječ potječe i prvobitno se odnosi na ženu izrazitog talenta u svijetu opere, međutim, taj se pojam vrlo brzo proširio i na druge grane umjetnosti, kazalište, film i pop glazbu. U klasičnom smislu, taj pojam najčešće vežemo uz film, dok temeljni smisao riječi znači božica, te predstavlja žensko božanstvo. Diva = female deity, divine, divinity. Pokušali smo se, kroz igru riječi, pozabaviti terminologijom na hrvatskom jeziku: div, divno, diviti se; riječi koje obično vežemo uz taj pojam su: elegancija, sofisticirano, superb, veličanstveno, otmjeno, sa stilom, dostojanstveno, nadmoćno, očaravajuće, nižu se čitav slijed epiteta, što podsjeća na kult besprijekornog obožavanja kakvog mitskog božanstva. Neke su samozatajne, obavijene velom misticizma, neke su ekstrovertne, ali ono što je zajednička točka veže se uz pojam gracioznosti i uzvišenosti.

TVOJA IZLOŽBA „SLIJEP KROZ ŽIVOT“ OTVARA SE SREDINOM JULA U BEČU. ŠTA POSETIOCI MOGU DOŽIVETI I VIDETI TOM PRILIKOM?
SLIJEP KROZ ŽIVOT je multimedijalni projekt. Estetika projekta stavlja u potpunosti naglasak na performans i fizičko izražavanje. Tema obuhvaća globalna, univezalna i politička, sve do specifičnih, individualnih i privatnih pitanja, dopirući do pažnje sudionika i promatrača. Projekt preispituje društvene vrijednosti svijeta u kojem živimo; na konkretnijem planu, pokušava preispitati upravljačku krizu, emotivnu inteligenciju/mudrost mase i karakteristične rituale interakcije. Nedostatak empatije, gubitak moralnih vrijednosti, pritisak materijalističko-konzumerističkog načina života, orijentiranog prema različitim brandovima, vezanih uz doktrine kao što su karijera i napredovanje. Sve to, zajedno s našim razočarenjem koje proizlazi u trenutku kada se suočimo s datom prazninom koja proizlazi iz zaboravljenih obećanja kapitalističkog društva, poslužilo je kao motivacija autoru da još jedanput preispita slijedeće: kako i da li uopće pojedinac, suočen s takvim društvom, može ostati svoj, individua za sebe i human? Cilj ovog projekta jest usmjeriti pažnju na te specifične manifestacije u našem društvu, koje su sve intenzivnije naglašene, koje ujedno i zanemaruju ili negiraju u potpunosti slobodu čovjeka. Jer, za uspješno napredovanje i razvitak živopisnog demokratskog društva od vitalne je važnosti individualna sloboda subjekta (čovjeka).

ZA TEBE KAO UMETNIKA, ŠTA PREDSTAVLJAJU IZLOŽBE?
Do sada sam uzeo udio u puno grupnih i samostalnih izložbi, što je vrlo važan segment u mom radu. Primjerice, kontakt s javnošću, kritika i izmjena mišljenja, i još mnogo toga, što je važno za razvitak jednog umjetnika.

PISANJE SVETLOŠĆU ZAHTEVA TEMELJNOST, PAŽLJIVOST, STRPLJENJE DA SE PRAVI TRENUTAK ODIGRA I ZAUSTAVI. DA LI SAM BIRAŠ TEME ILI TEME BIRAJU TEBE?
Teme se, kroz rad, same nekako nameću, korak po korak, kao neki priodni put ka sazrijevanju mene kao umjetnika i čovjeka. Kasnije biram na kojoj ću se temi duže zadržati, ući dublje u istraživanje. Ponekad jednu temu obrađujem u više medija, što je slučaj sa temom Slijep kroz život, gdje sam na istu temu realizirao ciklus fotografija, video i performans.

KADA ĆEMO TVOJA DELA MOĆI DA VIDIMO U SRBIJI?
U pregovorima sam za jednu fotografsku izložbu u Beogradu, u Kulturnom centru Beograd, slijedeće godine.

TEMA LETNJEG IZDANJA RYL E-MAGAZINA JE „RESTART“. KAKO GLEDAŠ NA PONOVNE POČETKE I NOVE CIKLUSE U ŽIVOTU? DA LI SE PLAŠIŠ PROMENA?
Ne plašim se, naprotiv, priželjkujem nove stvari i promjene u radu, to je ono što me motivira i drži na površini. Kao sto sam već rekao, volim istraživati – to je u mojoj umjetničkoj prirodi.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

A DIALOGUE WITH MUSIC

CHINESE CULTURE FESTIVAL IN BELGRADE