in

ČOVEK KOJI VOLI SVOJ POSAO MOŽE BITI USPEŠAN ČOVEK

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: IOANNA BATSIALOU
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

PROF. DR IOANNA BATSIALOU, JEDNA OD NAJZNAČAJNIJIH EVROPSKIH LEKARA U NEOPERATIVNOJ ESTETSKOJ MEDICINI, MEZOTERAPIJI I ANTI-AGING MEDICINI, KOJA ZAJEDNO SA SVOJIM TIMOM NEGUJE JEDINSTVEN INTEGRATIVNI I REVOLUCIONARNI PRINCIP NOVOG DOBA – OBJEDINJAVANJEM ESTETSKE I ANTI-AGING MEDICINE. VELIKIM ZNANJEM I HUMANOŠĆU OSTVARUJE SVOJU MISIJU I SVESNO GRADI PUT AUTENTIČNOSTI U RADU I REZULTATIMA KOJE POSTIŽE. USPEH NE DOLAZI SAM OD SEBE, ON JE POSLEDICA UČENJA I TRUDA PROF. DR IOANNE BATSIALOU POSLEDNJIH DVADESET GODINA.

ZA RYL MAGAZIN SA DOKTORICOM RAZGOVARAMO O PRIPREMI KOŽE ZA SUNCE I LETO I SLAVIMO RAD U MAJU NA NAJLEPŠI NAČIN.

KAKO PRIPREMITI KOŽU ZA SUNCE I LETO?

Tokom zime, koža dehidrira zbog suvog vazdu­ha i hladnoće, a grejanje pospešuje sušenje vazduha, te je u prostorijama neophodna pri­mena difjuzera, raspršivača aerosola, koji po­boljšava njegov kvalitet. Obavezno se moraju koristiti noćne kreme koje su hranljive. Dok mi­rujemo tokom sna, doprinos tih krema je još veći. U prelaznom periodu, od zime ka proleću i letu, kao što ostavljamo jakne i zamenjuje­mo ih laganijom garderobom, isto činimo i sa kremama. Bitno je odmah primeniti zaštitu od sunca. Najnovija istraživanja ukazuju na to da lice dehidrira od mobilnog telefona i tokom rada na kompjuteru. Najnovije kreme i prepa­rati u svetu su urađene tako da istovremeno imaju i zaštitni faktor i hidriraju i hrane kožu, jer sadrže neku vrstu mikropigmentacije koja se prilagođava koži i te kreme čuvaju lice od elektromagnetnog zračenja ekrana. Kreme moraju da se koristi tokom čitave godine i one su lagane.

PREPORUČI NAM KREME KOJE SU PRISTUPAČNE SHODNO KVALITETU I CENI.

To su kreme koje su oko 5000-6000 dinara. Nikako ne može krema koja košta 1000 dina­ra da sadrži u sebi kvalitetne zaštitne faktore. Sa druge strane, tu su i kreme od 100 do 150 evra i one sadrže druge supstance, ali se pla­ća i ime brenda. Za kremu srednjeg kvaliteta i cenu koju mogu svi da priušte su upravo go­repomenute od 5000 do 6000 dinara, koje se koriste tri meseca.

Osim kreme, za zaštitu moramo još da koristi­mo šešir i naočare i da se ne izlažemo suncu duže vremena. Sunce jeste lepo jer nam daje energiju, snagu, preplanulu boju, D vitamin i osećaj euforije i zadovoljstva kroz njegovu to­plotu, ali lice moramo da zaštitimo. Pacijenti koji imaju problem sa bilo kojom vrstom hor­mona (štitne žlezde, hormoni stresa i gineko­loški hormoni) imaju predispoziciju za nastaja­nje fleka na koži od sunca.

Prolećni tretmani koji imaju za cilj jaku i osnov­nu hidrataciju moraju da se primenjuju u seriji 2-3 puta, a postoje kozmetološki i medicinski tretmani. U kozmetološke tretmane se ubraja­ju razni biološki tretmani koji bi trebalo da se sprovedu na nedeljnom nivou, tokom petnaest ili mesec dana, a kod nas u Ioanna Regen Kli­nici najpoznatija je stimulacija kolagena. Sada imamo ogroman spektar stimulatora kolagena egzozome, tu su prirodni stimulatori kolagena od ruža, argana, švajcarske jabuke, raznih pri­rodnih biljaka, stimulacija ribljeg kolagena kao što je losos, pastrmka i stimulatori koji su ži­votinjskog porekla, govedina i konjetina. Oni se uvek rade u seriji i ne postoji ništa što bi dovelo do promene fizionomije, već je cilj da se regeneriše i podmladi koža (od 5-10 godi­na regeneracija podmlađivanja) i na različitim nivoima se koriste različiti preparati. Spolja do 2 mm se koristi jedan preparat, do 4 mm kože drugi, do 6 mm treći, i onda se ide do potkož­nog tkiva od 1 cm, tzv. sendvič terapija, gde pacijent koristi kreme i stimulatore kolagena u zavisnosti od starosti i stanja kože, jer kolagen pada 2% svake godine. Sa 50 godina imamo prve znake velikog starenja, jer je kolagen pao za 50% i nije slučajno da tada čujemo rečeni­cu: „Odjednom se vide moje bore.“ Ti spoljašni stimulatori koriste se u cilju podmlađivanja po­ dizanjem tonusa i učvršćenja kože i ide se ka totalnom podmlađivanju prirodnog izgleda.

DRUGU GODINU ZAREDOM IOANNA REGEN KLINIKA RADI KAMPANJU „RAKETA DO LETA“. PROŠLE GODINE JE TA KAMPANJA BILA VEOMA EFIKASNA. SVI SE VEĆ SPREMAMO ZA MORE I KUPAĆE KOSTIME, PA NAM RECI KAKO ZAISTA DA IZGLEDAMO KAO RAKETA.

Prošle godine, „Raketa do leta” je bila top re­klama i jako mi se svidela. Ove godine sam htela da nastavimo sa istom pričom. Tokom zime se ugojimo, a sada kada je proleće i ima­mo dva-tri meseca pred nama, možemo da ih iskoristimo da radimo tretmane za skidanje masnih naslaga i obima, kao i za lečenje celu­lita. Sve je proces i traži vreme. Tretmani mo­raju da se rade u seriji od 5 do 10 tretmana u zavisnosti od stanja tela, a sa druge strane sa mezoterapijom se pojavljuju se modrice tako da nije preporučljivo da neko dođe u junu, a ide na more za 15 dana. Tada ne možemo ni­šta da radimo, jer će se pojaviti modrice ili or­ganizam neće odreagovati. Naš program „Re­shape” traje minimum 40 dana, tada se gubi do 10 kilograma i ceo tim doktora se bavi paci­jentom. Samo holistički pristup pacijentu može da pruži celokupni efekat i vidljiv rezultat, a za to je neophodno vreme.

TEMA MAJSKOG BROJA RYL MAGAZINA JE „SLAVA RADU“. KADA TO KAŽEM, MISLIM NA SVAKODNEVNI RAD U KOJEM UŽIVAMO, OSTVARUJEMO EGZISTENCIJU I ZADOVLJSTVO. KAKO TI SLAVIŠ SVOJ RAD?

Ja sam osoba koja ekstremno voli svoj posao, ali da biste voleli svoj posao, morate da imate puno znanja, idete na kongrese, pratite mno­go inovacija, da ste neprekidno u epicentru svega, kao i da volite pacijenta. Medicina nije kao bilo koja druga profesija, ovde lekar iznad sebe mora da voli pacijenta, jer ovo je bavlje­nje čovekom. Volim da svi izgledaju bolje, lep­še i da imaju puno samopouzdanja. Smatram da je moja uloga kao lekara da čovek ne bude samo lep i zdrav, nego ima i ulogu poboljšanja izgleda.

Tema broja je Slava radu, a slava znači veliku radost, nešto posebno, da svi moramo da smo lepo obučeni, slava znači da je nešto slavno. Tema je predivna, jer označava sinergiju duha, sposobnosti rada i nekog ko voli. Za vreme slave dočekujemo goste, pravimo najlepša jela, lepo se obučemo, a to se sve slaže sa našom klinikom, jer mi ovde slavimo rad i rado dočekujemo pacijente.

DA LI MISLIŠ DA JE TVOJA MISIJA DA UNAPREĐUJEŠ LEPOTU ČOVEKA SVOJIM ZNANJEM?

Moja misija je da spoljašnja i unutrašnja le­pota budu vidljive. A to je i prvi utisak koji se uoči kod svakog čoveka. Ako je neko uredan spolja, uredan je i unutra. Retke su osobe koje nisu uredne za sebe, a uredne su u kancelariji.

To što ste lepi spolja daje drugu energiju, sa­tisfakciju. Hormoni sreće i zadovoljstva utiču na to da se ne razbolite. Skladna energija spo­lja i unutra. Lep čovek je zdrav čovek, a zdrav čovek može sebi da priušti negu i lepotu. Svi mogu da dobiju vrhunski rezultat za manje para. Uvek predlažem da se ženama koje sla­ve rođendan kupuju neki tretmani kako bi one negovale sebe. Lep pacijent je srećan pacijent.

KOD TEBE JE IZRAŽENA I SLAVA DUHOVNOG RADA, KOJA JE VIDLJIVA U RADU NA SEBI I SA PACIJENTIMA. KAKO ŠIRIŠ SVOJU MISIJU KROZ DUHOVNOST?

Kada čovek ima dobru bazu, on se trudi da bude još bolji. Prošla sam teške trenutke u ži­votu. Prvo sam bila stranac u Srbiji, sama, to su bili preplakani dani i noći jer nemate nikoga, jer se borite. Pa je počeo rat devedesetih, učila sam jezik, jezik ulice i stručni jezik na fakultetu, ovde sam dovela brata i sestru i vodila sam računa o njima. Desila se i smrt mog brata, kada je došlo do emotivnog potresa za sve nas. Tada počinje moj veliki humanitarni rad, zato što sam mislila o njegovoj duši i da nije imao vremena da se pripremi, oprosti i učini neke stvari. Kroz takav rad vi se jako menja­te, iz korena. Ja to nisam znala, ali sam doži­vela. Tu moć darivanja je pokrenula njegova smrt, a nakon toga moj trud da dobijem dete i napori koji su ulagani takođe su me omekšali kroz život. Možda ne bih bila ovakva da sve ovo nisam prošla. Kada imate dobar materijal, dobrog čoveka, poteškoće ga čine da bude još bolji, još plemenitiji, da razume druge ljude i da im pomaže. Kada čujem da je neko umro – želim odmah da pomognem, kada je neko bolestan – tu sam, ako neko želi da ima dete putem vantelesne oplodnje – nametnem se sama. Ako nemaju pare, čak i tada želim da platim i pomognem. Kada imate empatiju i že­lite da pomognete, tada se otvaraju neki kanali i Bog vam uzvraća kroz nešto drugo.

PRVI MAJ JE MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA – ŠTA BI PORUČILA?

Prvi maj u Grčkoj je fantastičan. Svi idu na izlete, ali ne zbog roštiljanja kako je to u Srbiji, nego imamo divan običaj da skupljamo cveće iz prirode i pravimo venac. On se stavlja na vrata kuće i smatra se velikim znakom sreće i zadovoljstva. Taj venac je na vratima do juna kada je Usekovanje Svetog Jovana i tog dana svi na ulici skupljamo vence i palimo ih. To se smatra razbijanjem zla, negativnosti. To je di­van običaj koji se zaista pamti i voli.

Čovek koji voli svoj posao može da bude uspe­šan čovek. Ima satisfakciju da je zadovoljan i miran u sebi. On je tada dobar svima i za sve.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SNAGA DAHA

KOJI RAD SLAVIMO?