in

ČAROBNJAK BILJA

PIŠE I FOTO: ANIMA MUNDI

Dr Slobodan S. Petrović, rođen u Beogradu, doktor tehničkih nauka. Četrnaest godina je radio u Naučno-istraživačkom institutu „Mihajlo Pupin“ kao istraživač u Centru za razvoj nauke i tehnologije. Dugo godina je radio na projektima za Ministarstvo nauke i tehnologije, koji su se ticali izdvajanja bioaktivnih supstanci i molekula iz aromatičnog i lekovitog bilja.

Od 2002. godine, dr Slobodan S. Petrović je osnivač preduzeća BIOSS iz Beograda, koje se bavi projektovanjem nove i inoviranjem postojeće opreme i uređaja u oblasti destilacije i ekstrakcije aromatičnih biljaka, praktičnom destilacijom na laboratorijskom, poluindustrijskom i industrijskom nivou. BIOSS je bio i nosilac projekta Razvoj tehnološki originalnih postupaka i proizvoda biljnog porekla za potrebe farmaceutske i kozmetičke industrije za period 2012-2013. godine, koji je finansiran od strane Ministarstva prosvete i nauke.

Publikovao je 5 radova u međunarodnim časopisima, 12 radova u nacionalnim časopisima, 11 saopštenja predstavljenih na međunarodnim skupovima, 12 saopštenja na nacionalnim skupovima i 1 priznat patent. Od 2014. godine, jedan je od predavača i rukovodilaca praktične nastave kursa Fitoterapija („Quanttes“- Međunarodno udruženje za promociju i razvoj kvantne medicine).

ŠTA ZA VAS PREDSTAVLJA BILJKA I BILJE?
Na pitanje šta predstavlja biljka ili biljke, nema jednostavnog odgovora. Prvi koji je pokušao ozbiljnije da odgovori na ovo pitanje bio je grčki filozof Aristotel. Biljke (lat. Plantae) obuhvataju ogromno biološko carstvo. Dinamička komunikacija postoji između svih vrsta i oblika u prirodi: između biljaka i životinja (uključujući čoveka), kako u kvalitetu i nivoima, tako i na svim susretanjima između njih, a koji u suštini predstavlja životni dinamički zatvoren krug.

Svi živi elementi u potpunosti su zavisni od biljaka, i mi tek sada počinjemo da shvatamo važnost biljaka. Ova saznanja bi trebalo da nateraju ljude da se pažljivo odnose prema prirodi, čitaj: biljkama svih vrsta, jer ako uništimo biljni fond i raskinemo ravnotežu, naš opstanak biće pod velikim znakom pitanja.

Za mene lično, biljke predstavljaju osnov svega što je korisno i dobro za čoveka i ostale žive sisteme. Bez biljaka, život je jednostavno nemoguće zamisliti. Svaka biljka ponaosob ima svoju nemerljivu ulogu u dinamičkoj ravnoteži prirode. Biljke su jednostavno “čarobnjaci i alhemičari“, koji koristeći i transferišući sunčevu svetlost i molekule vode, u svojoj laboratoriji, stvaraju neverovatan broj organskih spojeva i jedinjenja, koje čovek i drugi biološki sistemi koriste kao izvor hrane i resurs za lepotu i zdravlje.

KAKO BILJKA KOMUNICIRA?
Biljke, kao i svi ostali živi sistemi na Zemlji, u stanju su da komuniciraju jedne sa drugima. Ova tvrdnja ima i naučnu osnovu. Neke studije su pokazale da biljke, ne samo da komuniciraju jedne sa drugima, već i čuju okolne zvuke i signale. Nije nemoguće da cveće koje se gaji u sobi ponekad međusobno razgovara o svojim vlasnicima.
Osobina da reaguju na zvuke poznata je i dokazana od ranije. Biljke se razvijaju bolje ako se u prostoriji u kojoj se nalaze čuje klasična muzika. Osim toga, vlasnici biljaka treba iskreno da se raduju i razgovaraju sa njima, jer će biljke bolje cvetati i razvijati se.

Međutim, biljke poseduju i druge fascinantne osobine. Kao potvrdu, navodimo studiju koju je sproveo dr David Johnson na Univerzitetu u Aberdinu (University of Aberdeen). Utvrđeno je da biljke mogu da komuniciraju jedne sa drugima kroz zemlju. Na primer, ako je koren neke biljke zaražen bolešću, ona upozorava druge biljke u blizini. Kao “specijalni izaslanik“, pokreće se gljivica koja se nalazi u zemljištu. Zahvaljujući blagovremenom upozorenju, tj. “gljivičnom internetu“, zdrave biljke aktiviraju specifične gene, koje će ih zaštititi od bolesti. Međutim, ovaj mehanizam ne može da funkcioniše kod zemljišta koje je dugo tretirano herbicidima i pesticidima (prim. aut.).

U nekim slučajevima, napadnute biljke razmenjuju informacije i upozoravaju na opasnost proizvodnjom i ispuštanjem gasa. Na primer, ako je oštećen list jedne biljke, ona će početi sa proizvodnjom gasa, a kao rezultat toga druge biljke počinju da se pripremaju za nadolazeću opasnost, takođe ispuštajući gas. Ova reakcija je poznata kod mnogih biljaka, npr. kupusa, kada ga napadnu gusenice. Ovaj proces je prvi put praćen kamerom, kojom se potvrđuje da biljke komuniciraju jedne sa drugima na prilično komplikovanom jeziku.

Međutim, biljke mogu biti i “prgave“ u odnosu na svoj rod. Na primer, neke biljke ne tolerišu i neće da dele zemljište sa drugim biljkama. Ljuta papričica raste slabo pored mirođije, ali se dobro slaže sa bosiljkom. Ruži nije dobro pored karanfila, đurđevak ne može da toleriše ljubičicu, a ljubičica neće da raste zajedno sa slatkim graškom. Mali je prostor da se nabroje svi slučajevi o prgavoj prirodi biljaka.

KOJA SU BLAGOTVORNA DEJSTVA ETARSKIH ULJA?
Brzi razvoj organske i neorganske hemijedoveo je do stvaranja velikog broja medicinskihpreparata, pre svega antibiotika. Prirodnipreparati i resursi prirode su nepravedno bilipotisnuti i zaboravljeni. Međutim, euforija sasintetičkim lekovima se postepeno gasi, jerrazočarenje i užas sa neželjenim efektima ikomplikacijama, koje su napravljene njihovimkorišćenjem, vraća ljude jedinom pravom putu,putu u resurs prirode.

Biljna etarska ulja normalizuju metabolizam, povećavaju mentalne i fizičke performanse organizma, slabe efekte različitih zračenja, radijacije i otrovnih materija, odlažu starenje zbog snažnih antioksidativnih osobina, a ne stvaraju zavisnost. Biljna etarska ulja se mogu koristiti protiv umora, nervne napetosti, anksioznosti i straha, kojima je ispunjen moderni svet. Mnoge osobine i aspekti etarskih ulja omogućava njihovu upotrebu u prevenciji i lečenju raznih bolesti, a sve to ih čini lakšim i prijatnijim.

Vrednost etarskih ulja svakodnevno raste, naročito u sadašnjem trenutku, kada je naglo pogoršana psihološka atmosfera, ekološka situacija i drugi uslovi okruženja. Ljudi su izloženi stresu, nervnom i fizičkom preopterećenju, nedostatku neophodnog odmora na svežem vazduhu, sve je manje i manje vežbanja i kondicije.
Žitelji velikih gradova udišu teška i nezdrava isparenja, hemikalije, izduvne gasove, sintetičke arome i mirise. Oni boluju od snažnih civilizacijskih ritmova, nenormalnog tempa življenja, a istovremeno su svedoci i učesnici istrebljenja i uništavanja šumskog i biljnog potencijala.

Najsigurniji i najbezbedniji način da se amortizuje katastrofalni napad civilizacije – da se bude bliže prirodi. Međutim, doći do prirode nije uvek moguće, ali je zato možemo “pozvati u goste” putem korišćenja etarskih ulja.

Funkcije i osobine etarskih ulja istraživači upoređuju sa funkcijama pojedinih vitamina, hormona, enzima i drugih biološki aktivnih jedinjenja. Analogija je potpuna. Aromatična jedinjenja, koja se nalaze u etarskim uljima, pre svega, štite biljke od štetnih mikroba, insekata i nepovoljnih uslova spoljne sredine (pregrevanja, nedovoljno hlađenje, itd), i drugo – reguliše fiziološke procese (na primer, da privuče insekte – oprašivanje).

KOLIKO TRAJU ČISTA I PRAVA ETARSKA ULJA?
Rok trajanja etarskih ulja zavisi od biljne vrste i tehnologije (metoda) za njihovo dobijanje. Uopšteno, etarska ulja citrusa i četinara kraće traju, dok ostala ulja (timijana, pačulija, pitome nane, žalfije, bosiljka, majkine dušice, lavande, sandala) mogu da traju i do deset godina. Stabilnost zavisi i od načina skladištenja. Uobičajeno se koriste tamnobraon staklene posude sa diht silikonskim čepom, ili posebne boce od eloksiranog aluminijuma. Posude se moraju držati na suvom i tamnom mestu, bez uticaja vlage i svetlosti. Etarsko ulje ne sme doći u kontakt sa vodom, ili da bude duže izloženo dejstvu kiseonika, jer u tom slučaju dolazi do osmoljavanja i kvarenja.

KAKO DA ČOVEK NAĐE ZA SEBE ODGOVARAJUĆE ETARSKO ULJE?
Etarska ulja mogu značajno pomoći. Emitujući mirisni i fizički fon istovremeno, ona pokazuju neverovatan potencijal za isceljenje, regulaciju, regeneraciju, toniziranje, terapeutska i umirujuća dejstva ili stimulaciju ljudskog organizma.

Emocionalni i psihološki efekat etarskih ulja može da se koristi da pozitivno utiče na mikroklimu porodice, da se eliminišu negativne pojave u komunikaciji unutar porodice – svađe, razdražljivost, konfuzija, potištenost, anksioznost. Da biste izabrali pravi miris, vi možete stvoriti istinski harmoničan ambijent za uzajamno poverenje i razumevanje, kako među članovima porodice odraslih, tako i između roditelja i dece.

Izbor etarskih ulja mora da se obavi na sledeći način. Kupovinom određenog broja (do 10– ak) pravih etarskih ulja, sprovede se, u okviru porodice, mirisni test. Verovatnoća da će svi članovi porodice izbarati isto etarsko ulje je jako mala. Ovaj princip treba poštovati i ne treba, naročito deci, nametati određeni miris.

  1. Treba sprovesti i kontaktni test sa kožom. Uzme se jedna kap etarskog ulja i razblaži u kašičici sa 20 kapi hladno ceđenog ulja od maslina. Razblaženo ulje se stavi iza levog uva i u predelu lakta (unutrašnjeg dela) i/ili predela grudi. Ostavi se da stoji 12 h (ili prenoći). Ukoliko nema nekih promena na koži, ulje se može koristiti za masažu, komprese ili druge metode nanošenja na kožu. Preporuka je da mala deca, trudnice, epileptičari i nepomenute osetljive grupe, budu jako oprezni prilikom korišćenja koncentrovanih etarskih ulja. Treba izbegavati kontakt etarskog ulja sa očima.
  2. Takođe treba sprovesti mirisni test. Na filter papir ili salvetu staviti 1-2 kapi mešavine iz 1. Filter papir držati na udaljenosti od 10-15 cm od nosa, izbegavajući kontakt sa kožom. Test ponavljati dva dana. Ako tokom udisanja ne dolazi do grčeva, kašljanja, kijanja i otežanog disanja, tada je etarsko ulje pogodno za oralnu primenu, aroma lampe, inhalaciju i druge puteve delovanja kroz pluća.

Molekuli etarskog ulja dolaze u kontakt sa 100 miliona nervnih ćelija – receptora mirisnog nerva, jedinstvenog kranijalnog nerva, koji direktno kontaktira sa spoljnom sredinom. Receptori putem bioimpulsa prenose signal u drevnu strukturu – limbički sistem mozga.

Limbički sistem je poseban deo mozga. On upravlja svim našim emocijama i osećanjima, utiče na kreativnost, memoriju, učenje, seksualnost i vegetativne funkcije (cirkulaciju krvi, rad srca, varenje, disanje, proizvodnju hormona).

Naš mozak «se neizbežno pobudi i zavibrira» kao zvono, u koje je «udario» signal stvoren mirisom etarskog ulja. Kao odgovor na bioimpuls u mozgu, počinju određeni procesi, a između različitih delova mozga – lančane reakcije, koje se višestruko međusobno pojačavaju. Istovremeno, najdublji slojevi podsvesti brzo i snažno uključuju sistem unutrašnje regulacije i samoizlečenja.

Naše misli, emocije i osećanja će biti korigovani na bolje. Podsvest će se postepeno osloboditi negativnih emocija, a prijatan miris uticaće da u pljuvački poraste nivo imunoglobulina.

Recept koji bi mogli sami da spremimo kao aromaterapiju za borbu protiv stresa, ili relax na homemade način.

Postoje brojni načini korišćenja etarskih ulja za poboljšanje porodične atmosfere.

  1. Inhalacija: Krajnje jednostavan tehnološki proces, posebno ako imate medicinski inhalator. U slučaju da nemate inhalator, možete zagrejati vodu do 50 stepeni i ubaciti nekoliko kapi etarskog ulja. Pokriti glavu peškirom i udisati mirisna isparenja oko 5 min. Proceduru ne treba koristiti više od 2-3 puta dnevno.
  2. Aroma lampa: može biti keramička, metalna ili kamena posuda, koja se sastoji od dva dela. Na vrhu se sipa šolja tople vode sa etarskim uljem (2-3 kapi za površinu od 5 m2 površine). Zatim, na dnu posude se zapali sveća, koja postepeno zagreva dno posude. Zbog sporog isparavanja vode, vazduh je zasićen mirisom ravnomerno. Aroma lampa može neprekidno raditi najviše 2 sata i može se koristi do 4 puta dnevno.
  3. Aromatične kupke: Ovo je jedna od najpogodnijih trenutno dostupnih metoda aromaterapije kod kuće. U zavisnosti od mogućnosti, napravi se zajednička „sedeća“ kupka za ruke i noge. Kupke treba upražnjavati najranije 2,5-3 sata nakon obroka. Vodu treba zagrejati na (35-38 C). Topla voda izaziva intenzivno znojenje, meša se sa etarskim uljima, koja smo prethodno ukapali u morsku so.
  4. Obloge: Ovaj oblik korišćenja etarskih ulja svodi se na rastvaranje određene količine u alkoholu ili baznom ulju, i primeni na odgovarajuće mesto. Za zagrevanje određenih tačaka, oko 15 kapi etarskih ulja se razblaži u 30 ml biljnog ulja. Nakon toga, sterilnom krpom nanosi se na kožu, preko toga stavi se vata i fiksira zavojem. Trajanje postupka – 2 sata.
  5. Ispiranje: Kod problema usta i grla, može se napraviti rastvor za ispiranje. Uzmite 3 kapi etarskog ulja, rastvoriti ih u 1 kašičicu meda, a zatim u 300 ml tople vode ili biljnog čaja, rastvora sode (1 kašičica po šolji vode), rastvor morske soli (1 kašičica po šolji vode). Sve dobro izmešati i ispirati usnu duplju. Isti rastvor se može primeniti i za genitalnu regiju.
  6. Masaža, samomasaža, trljanje: Aromaterapijska masaža i samomasaža koriste etarska ulja, koja se primenjuju na koži samo u razblaženom obliku. U tu svrhu, u 30 ml tople uljne baze se dodaje 30 kapi jednog (ili nekoliko) etarskih ulja. Izmešaju se i lagano umasiraju na bolne oblasti u telu, tako da sva mešavina potpuno upije. Trajanje oko 3-5 minuta.

Protiv negativnih emocija i iritacija, od pomoći može biti etarsko ulje lavande. Ovo etarsko ulje ublažava nezadovoljstvo, iritaciju, bes, stabilizuje promene raspoloženja i budi slatke uspomene. To je idealno ulje za porodična okupljanja, gledajući stare fotografije i video zapise, pomaže da se život (uključujući i starost) menja, ne samo u sebi, već i kod dece.

Ako vam je neophodno da pronađete etarsko ulje koje će omogućiti da se ublaži emocionalna i nervna napetost, smanji stres, eliminiše iritacija i nespremnost da komunicirate, treba koristiti univerzalnu snagu etarskog ulja ruže. Ovo etarsko ulje omogućava mir i tihu noć, pronalaženje harmonije i ravnotežu u odnosima.

TEMA LETNJEG IZDANJA RYL MAGAZINA JE RESTART. KAKO VI GLEDATE NA PONOVNE POČETKE U ŽIVOTU I RESETOVANJE SOPSTVENOG POTENCIJALA?
Život je, po mom mišljenju, u suštini nepromenljiva promenljivost, a istovremeno i promenljiva nepromenljivost, i sve je sazdano u tom okviru.

U životu svakog čoveka se dešava početak restarta i restart početka. Za uspešnu karijeru, kako se to obično kaže, neophodno je sledeće:

– ne ići, po svaku cenu, skraćenim i lakim “putevima“,
– u potpunosti se osloboditi emocija i ega (ne sme da postoji samoljublje, tuga, bes, beznađe),
– izbeći, ako je moguće, pristup u životu “I ovo mogu sam“ (koristiti i druge potencijale),
– nema ustručavanja i odlaganja (ako verujete u sebe, zagazite u “mutnu“ vodu i pregazite je),
– težite ka idealnom, ali zadržite i iskoristite realne sposobnosti i mogućnosti,
– ne dozvolite da vam drugi “kreira“ sudbinu (uradite započeto sa verom u sebe, pa makar bilo i pogrešno).

ŠTA MISLITE?

101 Poena
Upvote Downvote

LAW OF ATTRACTION

MAURITIUS