in

BICIKL JE COOL

PIŠE: DIJANA KRTINIĆ
FOTOGRAFIJE: MILJAN SEKULIĆ

U godini jubilarnog 200. rođendana, Politehnička škola u Subotici organizovala je nagradni literarni, likovni i foto-konkurs „Bicikl je COOL“ za učenike svih subotičkih osnovnih škola i škole domaćina, koji misle da je vožnja biciklom zdrava i zabavna avantura.

Bicikl je oduvek zaštitni znak subotičkog prašnjavog asfalta i omiljeno sredstvo za prevoz mnogobrojnih sugrađana svih uzrasta. Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti, on je danas najrasprostranjenije prevozno sredstvo i pretpostavlja se da danas na svetu postoji preko 1.000.000.000 bicikala.

Ako se vratimo u istoriju, nailazimo na podatak da je bicikl nastao je u Evropi u 19. veku. Otkriće bicikla nije vezano za određenu godinu ili konkretnog izumitelja. Kroz istoriju je bilo više primera vozila pokretanih ljudskom snagom. Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je nemački baron Karl fon Drajs, koji je 1817. godine vozio svojevrsni bicikl na guranje. Starlijev model bicikla iz 1885. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom. Daljnje poboljšanje bilo je uvođenje pneumatskih guma, 1888. godine, koje je uveo Škot Džon Danlop. Od tada se osnovni koncept bicikla nije bitno menjao, osim što su današnji bicikli daleko lakši za upravljanje i sigurniji.

Ove godine obeležava se i nekoliko značajnih datuma vezanih za vožnju biciklom na ovim prostorima. Godine 1887. štampan je „Velisopedski list“, koji je bio preteča sportske štampe u Srbiji. Takođe, 1887. se prvi put pojavio bicikl sa istim prednjim i zadnjim točkom. Do tada, vozilo se na biciklima koji su imali veliki prednji točak, prečnika 1,5 metara, i mali zadnji, prečnika 37,5 centimetra.

U duhu umetničke avanture, učenici kreativci su zakotrljali pedale svoje mašte i točkove inspiracije, crtali su, pisali i fotografisali raznolike dvotočkaše, pa je na konkurs pristiglo preko 150 radova u sve tri kategorije iz 12 osnovnih škola, Likovne radionice Crvenog krsta i iz škole domaćina. Najbolji i najmaštovitiji radovi su predstavljeni na izložbi u Politehničkoj školi, a njihovi autori nagrađeni su prigodnim poklonima.

Kažu da postoji 30 razloga da vozite bicikl: izaberite neki koji će biti vaš, družite se sa svojim prijateljem dvotočkašem i osetite vetar na licu i čaroliju u kosi, jer bicikl voli pustolovine i osmehe, lekovit je i s njim zaista možete da se radujete u beskraju zdravlja, slobode i istinske sreće!

I, zato, vozite bicikl ili bajs, pedalajte, verglajte ili terajte biciglu, ali pre svega uživajte! Ništa lepše od toga!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Stärke deinen Körper, jeden Tag

MEÐU NAJBOLJIM DIZAJNERIMA SVETA – FUTRO