in

OVARIJALNE REZERVE I ŠTA SVAKA ŽENA MORA NA VREME DA ZNA

PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ, MASTER ISHRANE I SUPLEMENTACIJE
FOTOGRAFIJA: NEBOJŠA BABIĆ

Jedan od glavnih faktora koji uslovljavaju uspeh ART (potpomognute reproduktivne tehnologije) je ovarijalna rezerva žene. Parametar koji se najčešće koristi za procenu je AMH. Način života i ishrana su promenljivi faktori koji mogu uticati na ovarijalnu rezervu.

Za razliku od zdravih muškaraca čiji se spermatozoidi stvaraju tokom celog života, zdrave žene se rađaju sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati. Nakon rođenja, broj jajnih ćelija samo opada. Klinički značajan pad plodnosti počinje već u ranim tridesetim godinama i zato bih uvek savetovala svakoj ženi, bez obzira da li želi da se ostvari kao majka u tom trenutku, da jednom godišnje uradi hormonski status i proveri svoje rezerve na vreme.

Pored prirodnog gubitka tokom menstrualnog ciklusa, genetika, način života, faktori sredine i medicinski problemi (kao što su endometrioza, operacije jajnika, hemoterapija i zračenje) mogu uticati na količinu i kvalitet jajnih ćelija. Sve ovo na kraju dovodi do potpune iscrpljenosti jajnika i menopauze.

Ovarijalne rezerve predstavljaju sposobnost jajnika da proizvedu jajne ćelije koje, kada su oplođene, rezultiraju zdravom i uspešnom trudnoćom. Danas postoje različiti testovi koji nam posredno pokazuju kolika je rezerva jajnika preko broja i kvaliteta preostalih jajnih ćelija.

Bazalni folikulostimulirajući hormon (FSH) se često koristi za procenu ovarijalne rezerve. Kako žena stari, FSH prirodno raste. Američki koledž za akušerstvo i ginekologiju (ACOG) naglašava da, iako je bazalni FSH često korišćen za procenu ovarijalne rezerve, visoke vrednosti (više od 10-20 internacionalnih jedinica/L) su povezane sa smanjenom ovarijalnom rezervom i smanjenim odgovorom na stimulaciju jajnika. Međutim, ove vrednosti ne predviđaju apsolutni neuspeh začeća. Možemo ga korigovati stilom života, adekvatnom terapijom i savetima endokrinologa i ginekologa.

Određivanje nivoa antimilerovog hormona (AMH) predstavlja još jedan ključni test i to je danas zlatni standard za merenje rezerve. AMH se proizvodi u granuloza ćelijama folikula u jajniku i nivo ovog hormona opada sa smanjenjem broja oocita kako žena stari. Ovaj hormon je stabilan tokom menstrualnog ciklusa i može se meriti bilo kada, što ga čini praktičnim markerom za procenu ovarijalne rezerve.

Broj antralnih folikula (AFC) u jajniku, koji se može izmeriti transvaginalnim ultrazvukom, smatra se najboljim pokazateljem lošeg odgovora na stimulaciju jajnika, ali ne nužno i pokazateljem neuspeha začeća. AFC direktno pokazuje koliko folikula ima u jajnicima u datom trenutku, što može pomoći u predviđanju odgovora na tretmane stimulacije ovulacije.

Kombinovani pristup omogućava bolje razumevanje stanja jajnika i može pomoći lekarima u prilagođavanju tretmana za žene koje se suočavaju sa izazovima plodnosti, a sve koje prolaze kroz ovaj proces znaju da su ovo standardne procedure.

Nedavna istraživanja su pokazala da ishrana može značajno uticati na ovarijalne rezerve. Način ishrane može poboljšati ili pogoršati ovarijalne rezerve, što direktno utiče na šanse za uspeh ART procedura. Istraživanja su posebno istakla koristi mediteranske dijete koja je bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, integralnim žitaricama, ribom i maslinovim uljem.

Jedna studija objavljena u časopisu Human Reproduction pokazala je da su žene koje su se pridržavale mediteranske ishrane imale značajno više nivoe AMH u poređenju sa ženama koje su se manje pridržavale ove dijete. To sugeriše da ova ishrana može podržati funkciju jajnika i poboljšati reproduktivne ishode. Sa druge strane, visoka konzumacija crvenog mesa i gaziranih pića povezana je sa nižim nivoima AMH, što ukazuje na negativan uticaj na ovarijalne rezerve.

Kako pozitivno možemo uticati na ovarijalne rezerve:

Mediteranska dijeta: fokusirajte se na unos povrća, voća, integralnih žitarica, maslinovog ulja, ribe i orašastih plodova. Ograničite unos crvenog mesa i prerađene hrane.

Redovna fizička aktivnost: umerena fizička aktivnost može poboljšati opšte zdravlje i podržati reproduktivnu funkciju.

Izbegavanje štetnih navika: smanjite unos alkohola i izbegavajte pušenje, jer obe navike mogu negativno uticati na ovarijalnu rezervu.

Suplementacija: razmotrite uzimanje prirodnih suplemenata koji mogu podržati zdravlje jajnika kao što su maca i ašvaganda, spirulina, čajevi virka, macine trave, crvene deteline i drugi. Postoje dodaci ishrani koje ne bismo trebali da uzimamo na svoju ruku zbog disbalansa hormona, ali mogu imati važan uticaj na smanjene rezerve kao što su DHEA, vitamin D. DHEA je hormon koji telo prirodno proizvodi i koji može poboljšati funkciju jajnika i povećati broj jajnih ćelija. Studije su pokazale da suplementacija DHEA može biti korisna za žene sa smanjenom rezervom jajnika, posebno one koje su u postupku vantelesne oplodnje (IVF). Treba biti oprezan jer može da utiče na nivo testosterona, zbog čega pre primene ovog suplementa treba uraditi hormonski status kako ne bismo imali suprotan efekat od željenog.

Održavanje zdravih ovarijalnih rezervi je ključ za uspeh ART procedura i ukupno reproduktivno zdravlje žene. Ishrana, način života i potencijalna suplementacija igraju važnu ulogu u očuvanju i poboljšanju rezervi. Promovisanjem zdravih prehrambenih navika i životnog stila moguće je pozitivno uticati na plodnost i reproduktivne ishode. Promena stila života ne samo da će nam pomoći da brže stignemo do željene trudnoće ili da sačuvamo zdravlje, već ćemo sačuvati i rezerve jajnih ćelija, produžiti ciklus i odložiti dolazak menopauze.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PASSION AS AN AUTHENTICITY

REKLI SU…