PIŠE: SVETLANA NEGIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE
NASLOVNA FOTO: PIXABAY.COM
Proleće je pristiglo pre dva meseca i kako će boraviti do 21. juna, kada ustupa mesto letu, imamo još malo vremena da pripremimo organizam za najtopliji (jang) deo godine. Pošto prolećni period temperaturno varira, organizam je zbunjen i treba mu dati podršku. Pre svega, u bogatstvu hlorofilnog, zelenog povrća, koji je najjači čistač organizma. Sve što je zeleno i raste uvis (praziluk, mladi luk, blitva, raštan, špargla) je odlično za pokretanje energije iznutra.
Ukoliko osećate umor, slabiju koncentraciju, pospanost, pravo je vreme da upotrebite moćne zelene biljke. Kraljica među zelenim biljkama je kopriva. Ima je povremeno na pijaci i uvek bi trebalo da znate gde je nabrana. U cilju našeg dobrog psihofizičkog stanja, vrlo je važno uključiti kretanje. Idealno je spojiti lepo i korisno, zbog toga krenite vikendom na najbližu planinu ili do vikendice, i imaćete priliku da naberete mladu koprivu koja je puna gvožđa. Pešačenjem će organizam dobiti dobru dozu kiseonika, druženje sa porodicom i prijateljima će nahraniti emotivni deo, a branjem lekovite koprive dobićete srećan stomak i revitalizaciju. Važno je da bilje berete na čistom mestu, dalje od puteva i naselja. Koprivu koju ste nabrali iskoristite za pravljenje čorbica, pita i variva. Berite je baštenskim rukavicama i samo vrhove, mlade izdanke. Sveža kopriva može u frižideru da se sačuva par dana u papirnoj kesi ili u staklenoj činiji. Kopriva je biljka čiji su svi delovi lekoviti od korena do cveta.
Ukoliko delite da je osušite, postupak je sledeći: biljke se pre sušenja ne peru, sitno se iseckaju i prostru na čisto platno ili neštampanu hartiju. Biljka se suši u prostoriji bez sunčeve svetlosti. Potrebno je par dana da se bilje dobro osuši. Biljke treba da budu potpuno suve i da se pakuju u papirne kese ili u staklene tegle, pogotovo ako su aromatične. Najbolje ih je koristiti u toku jedne godine, jer počnu da gube lekovita svojstva. Kada ih berete, treba izbegavati plastične kese, jer zadržavaju vlažnost. Ukoliko ćete ih koristiti u kulinarstvu onda mogu da budu plastične kese (tokom branja). Biljke treba da se čuvaju na tamnom mestu, jer svetlost, kiseonik i toplota loše utiču na sastojke biljaka. Ova pravila važe za sve lekovite biljke koje se suše.
Maj i jun donose prve jagode koje su takođe veliki čistači organizma. Otporna samonikla trajna biljka. Još u nalazištima iz praistorijskog doba su pronađene semenke. Domaće gajene jagode su manje lekovite od samoniklih. Divlje jagode sadrže više vitamina i gvožđa nego gajene sorte. One vole šumarke, osunčana i polusenovita mesta. Brojnije su i bujnije u planinskim krajevima, a rastu sve do 1500 metara nadmorske visine. Divlja jagoda cveta od ranog proleća do kraja leta, a prvi plodovi se mogu naći već u maju.
Lekoviti deo biljke su plodovi, cvetovi i listovi. Sveži plodovi se koriste kod želudačnih tegoba, za jačanje organizma, bolje varenje i izlučivanje vode iz organizma, kod prehlada i upala grla. Jagoda se koristi za džemove, sokove, kolače i poseban delikates je slatko od šumskih jagoda.
Prolećna kura za čišćenje organizma i jačanje od mladih izdanaka koprive:
Čaj: 1 mala kašičica se prelije sa 1 dcl vode i posle kratkog vremena se procedi. Ujutru se pije natašte pola sata pre doručka jedna šolja i jedna do dve šolje tokom dana po gutljaj. Pije se četiri nedelje. Zbog ukusa može da se doda kamilica ili nana. Za malokrvne se preporučuje čaj, a za one sa smanjenim gvožđem se preporučuje korišćenje sveže koprive.
Krem čorba od koprive
1 glavica mladog luka srebrnjaka (opciono: stari crni luk, praziluk ili 2 veze mladog luka)
2 šargarepe
1 koren peršuna
1/3 korena kelerabe
1 veza mlade koprive (opciono dodati i vezu blitve)
1 šoljica opranog prosa (1 dcl)
Prodinstati na malo ulja luk, dodati prstohvat soli, dodati malo vode, dodati korenasto povrće sitno seckano i naliti sa 1,5 l vode (više ili manje vode zavisi koju gustinu želite i za koliko je osoba). Staviti i šoljicu prosa u čorbu. Kada provri čorba, posle 15 minuta dodati iseckanu koprivu koju smo pre toga oprali u toploj vodi i ostaviti još deset minuta, isključiti dotok toplote i dodati so i beli biber po želji. Kada se malo prohladi, izblendati štapnim mikserom. Proso će dati gustinu čorbi i, kada se izblenda, dobićete pravi ukus krem čorbe.
Rolat sa svežim jagodama
Potrebno: 200 gr urmi bez koštica
100 gr samlevenog rogača
šaka jagoda (šumskih ili domaćih)
Priprema: Urme i rogač izblendate i tu smesu stavite na pek papir. Odozgo stavite drugo parče pek papira i rasklagijate tako da dobijete pravougaonik. Po potrebi, viškove odsečete nožem i ponovo pravite pravilan oblik. Kada napravite pravougaonik, iseckate sveže oprane jagode, stavite na testo i urolate ga sve sa pek papirom. Dobro ga stisnite i stavite na sat vremena u frižider. Kada rolat izvadite iz frižidera, pospite ga kokosovim brašnom.
Čaj od šumske jagode:
2 kašike svežih ili suvih listova (mogu mešano da se koriste i cvetovi i listovi) šumske jagode prelijemo sa 1 litrom vrele vode i nakon 10 minuta procedimo. Pijemo tokom dana u gutljajima. Kura traje tri nedelje. Ovim čajem pročišćavamo jetru i bubrege.