in

ŽIVOT U KORACIMA

PIŠE: GORDANA RISTEVSKA

„Najbolje ideje dolaze u najgorim vre­menima“, rekao je Robin Vilijams. Kada možemo da ostvarimo svoj najbolji potencijal i zašto nam teža vremena, ili barem onaj životni period koji nam je naizgled malo teži, donese mnogo bolju današnjicu, promenu iz korena i učini da budemo korak bliže sebi?

Gde god sada bili i kako god da se sada osećamo, znajte da smo baš na onom mestu na kojem bismo trebali da budemo. Tako je bilo i prošlog leta, kada sam se sasvim iznenada našla na poluostrvu Pelješac. Tada sam bila na prekretnici, važne životne stvari su trebale biti rešene, ali jedino što sam mogla u tom trenutku da učinim jeste da odem na dugo očekivani odmor i pokušam barem na desetak dana da otpustim rešavanje bilo čega.

Sećam se da je bila nedelja, sveta ne­delja. I neko bi rekao sasvim običan dan, kao i svaki dan na moru, onaj u kojem pakuješ stvari za odlazak na put, kada kupiš još malo zraka sunca iznad Jadrana i sa blagom setom na­puštaš plave horizonte i mirise, koje večno čuvaš u sebi.

FOTO: PIXABAY.COM

Pelješac vas osvaja čim kročite na nje­govo tlo. Spoj prelepih polja vinograda i indigo plavog mora učini da poželite da ste ovde zauvek. Imala sam osećaj kao da tamo pripadam. Uvek i oduvek. Naš prijatelj, koji je meštanin malenog Potomja, učinio je našu nedelju zaista svetom i svetlom. Svojom otvorenošću i spremnošću da nas u svom domu do­čeka kako dolikuje, naš domaćin se po­trudio već pri prvom susretu. Dok smo se polako približavali vinogradima, objašnjavao nam je odakle je potekla ideja za stvaranje nečega što je u po­četku izgledalo kao potpuna nemogu­ća misija. Mir i tišina, kao i prohladan vazduh gore u polju, ostavljali su nas bez reči. Tek gore, shvatite koliko smo mali u odnosu na veličanstvenu lepotu prirode. Pričao je o napornom radu u polju, o svakom grozdu koji je prošao kroz njegove prste, o dugom sortira­nju, pa o preradi vina, da bi konačna finalizacija bila ostvarena na zavidnom evropskom nivou. Stajala sam u polju i posmatrala lepotu oko sebe. Disala sam. Bila sam svesna disanja. Pogle­dala sam dole, ka moru. Bio je topao dan. Gore je bilo čak i prohladno. U ovoj smeni vremena u jednom danu, svedo­čila sam poigravanju čudesa prirode. I bilo je čudesno. Zanimljiv je jezik pri­rode, koja nam svojim sitnim znacima, ponekad i neuhvatljivim, ukazuje na smenu lepog i manje lepog u našim ži­votima. Ona nam pokazuje koliko toga ima da nam da pruži, ukoliko uspemo njene resurse da pretočimo u pravu ideju i da je oživimo. I da je živimo. A naš domaćin jeste živeo svoj san. On je oživeo jedan život u jednom danu. Nije do­pustio da mu ideja isklizne ili da poklekne pod naletima sumnje ili malovernosti. I pričao mi je da je bilo nedoumica, zastajkivanja na putu re­alizacije ideje, ali sve su ove faze normalne. Na nama je da ne pokleknemo i istrajemo. Teško jeste, ali teže je odustati i razmišljati ceo život šta bi bilo da smo barem pokušali. I kada se od­vojimo od svakodnevnih obaveza, od potrebe da sve u našem životu bude na pravom mestu, na kojem biste mi želeli, shvatimo koliko nam sam život upravo i servira teže situacije da bi­smo u tim satima uspeli da popravimo sebe, da oživimo nove ideje, koje vas mogu pomeriti ka boljem i zdravijem načinu života.

Uspela sam da uhvatim trenutak, u kojem je bilo samo mojih prijatelja, njega i mene. Stajali smo u vinogradu, kada sam nas pogledala i po­želela da ovaj trenutak večno potraje, da osećaj spokoja i mira, koji je on budio svojom verom, blagošću i skromnošću, potraje. Naučio me je kako jedino i samo svojim radom možemo po­moći sebi, pa čak i u težim životnim periodima. Nemojte nikada odustati od sebe i svojih ideja. I koliko god da nam se neka malena iskrica uči­nila nesagledivom u konačnosti i svojoj reali­zaciji, verujte da se nije pojavila slučajno.

Na nama je da prepoznamo život u koracima koje izabiramo da načinimo. Jer dokle god bude bilo u nama života, biće i ideja i potrebe da ih živimo. Prigrlite još jedan dan ovog predivnog maja, izađite na sunce, zahvalite se što možda već živite svoju ideju, osvrnite se iza sebe i bla­gosiljajte sve svoje postignute uspehe i probu­dite snagu u sebi za novi život. Sigurna sam da će nas Bog itekako nagraditi.

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LABORATORIJA IDEJA

PLAYING OUR WAY TO FRUITION