in

WONDER STRINGS

PIŠE: LJUBIŠA BORETOV

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Ženski gudački kvartet Wonder strings čine profesionalni muzičari, članovi simfonijskih i kamernih orkestara sa višegodišnjim iskustvom u koncertiranju i živim nastupima u Srbiji i inostranstvu. Wnder strings izvodi različite vrste obrada od džez muzike, latino, tango, pop i rok, pa sve do sevdalinki, spajajući naizgled nespojive stvari. Pored dugogodišnje, samostalne, umetničke karijere članica, grupa nastupa uspešno već više godina, a nedavno su objavile i svoj prvi album obrada legendarnih pesama sa prostora bivše Jugoslavije. Numere kao što su „Na Balkanu“ i „Daire“ grupe Smak, „Makedonija“ i „Da li znaš da te volim“ benda Time, „Flojd“ iz filma Nacionalna klasa i druge, oživele su u novom muzičkom izrazu. Upravo povodom albuma, razgovarali smo sa Aleksandrom Sandrom Popović 

Ko su Wonder Strings?

Prvu postavu kvarteta čine Mirjana Nešković-  prva violina, Aleksandra Popović – druga violina, Ivana Uzelac – viola i Danijela Milutinović-Nenić – violončelo.

Kako je nastao kvartet?

S obzirom na to da se sve četiri bavimo profesionalno sviranjem klasične muzike, ukazala se potreba da malo izađemo iz tih klasičnih okvira i oprobamo se u drugom muzičkim žanrovima.

Wonder strings imaju veliki repertoar.   

Osim klasične muzike, na repertoaru imamo i tango, latino, evergrin, džez i etno muziku, a posebno smo poznate po izvođenju pop-rok obrada. Često nastupamo sa našim kolegom Aleksandrom Radulovićem, koji svira perkusije, tada svirka dobija potpuno novu dimenziju  i zvuči kao prava rok svirka.

Nedavno ste izdale svoj prvi CD.

U poslednje vreme, izvođenje pop rok muzike na gudačkim instrumentima je veoma popularno kako u svetu, tako i u Srbiji. Mi smo dugo na sceni, od 2000. godine, i došao je trenutak da se ipak napravi razlika u odnosu na druge slične sastave, koji se isto bave ovom vrstom posla. Nije lako sesti u studio i snimati i i to ne može svako. Prvo smo, u avgustu ove godine, izdale EP Hotland, sa autorskim numerama srpskog kompozitora Aleksandra Gajića, koje su komponovane u world music maniru – dakle, kombinuju etno elemente sa džez, rok, latino muzikom. A onda smo rešile da izdamo i album sa EX Yu obradama. Na albumu je 8 pesama i mislim da smo uradile odličan posao – hitovi koje smo svi voleli, u našoj izvedbi i aranžmanima, rađaju  novu emociju.

U Srbiji nije lako baviti se klasičnom muzikom.  

Mi smo žene koje se u Srbiji bave klasičnom muzikom i pokušavamo da tu vrstu muzike popularizujemo na specifičan način. U našem poslu novca nema, tako da ono što nas pokreće i jeste ljubav prema poslu koji radimo i svemu što on donosi.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Liberté, Égalité, Fraternité

UMETNOST REGRESOTERAPIJE