in

VOLONTIRATI SRCEM

Budi human

PIŠE: MILICA ZLATIĆ

LOKACIJA: POSLASTIČARNICA

FOTOGRAFIJA: SKLJOCNI.ME  www.skljocni.me

MAKE-UP: MAKE UP BY GAGITA   gaga.samcevic@gmail.com

FRIZURA: ČEŠALJ I MAKAZE

Dolazim iz Užica, studentkinja sam na master studijama u Beogradu. Volonter sam više od godinu i po dana,  i svojim angažovanjem stekla sam poverenje kako zaposlenih, tako i ljubav, poštovanje i saradnju sa svim korisnicima Kreativno edukativnog centra.

Ponosno ističem da sam jedan od volontera Kreativno edukativnog centar KEC. KEC je udruženje građana, osnovano 2002. godine, koje sve svoje programe i čitav svoj višegodišnji rad zasniva na osmišljavanju života i rada osoba sa  invaliditetom.

Nemojte okretati glavu od onih kojima vaše prihvatanje znači zaista mnogo…

Volonterski rad u bilo kojoj organizaciji uvodi lepe promene u okolinu, kao i sticanje novih znanja i veština. Stručni tim, sastavljen od stručnjaka različitih profila, u saradnji sa roditeljima i strateljima, realizuje širok spektar kreativnih, edukativnih i rekreativnih aktivnosti u kojima se naši korisnici svakodnevno angažuju, samopotvrđuju i, uz podršku stručnjaka, grade svoje životne i radne veštine.

Prelepe uspomene, učenje i unapređenje života korisnika KEC-a

Moje angažovanje ogleda se u komunikaciji  sa korisnicima, plasman jedinstvenog proizvoda na tržištu Srbije – voćnih rolnica. Svaki dan za mene predstavlja novo iskustvo. Od samog početka volontiranja, osetila sam prihvaćenost od strane korisnika i svih zaposlenih. Defektolozi u Udruženju sa korisnicima zajedno pokreću određenu temu za razgovor, u kojoj svako od nas iskazuje svoje mišljenje, kako bismo svi jedni od drugih naučili nešto novo. Osobe sa intelektualnim poteškoćama imaju problem izolovanosti i na prevazilaženju ovog problema se mora raditi. Zajedno se trudimo da kroz igru, muziku, šetnje, učenje stranog jezika, sport, unapredimo kvalitet njihovog življenja i pravo na aktivan i ispunjen život u zajednici. Srećna sam, jer me podržavaju porodica i prijatelji. Još srećnija sam kada mi se obrate i nepoznate osobe sa pitanjem na koji način se i oni mogu priključiti i pomoći korisnicima centra.

Da kažem nešto više o čarobnim rolnicama…
Voćne rolnice koje proizvodi socijalno preduzeće Gardenika su 100 % zdrave poslastice od sveže mlevenog, a zatim sušenog voća, ne sadrže gluten, dodatni šećer, konzervanse, veštačke boje i ukuse, niti druge aditive i postan su proizvod. Voćne rolnice su praktična poslastica za sve generacije, koje možete da nosite svuda sa vama, na posao, putovanja, u školu, šetnju ili bilo gde da krenete. Naš plan je da u narednom periodu stvorimo saradnju sa uspešnim hotelima i kompanijama, koje bi poručivali naše voćne rolnice za promotivni materijal na konferencijama, tribinama i drugim javnim događajima. Takođe, voćne rolnice i u tom slučaju etikete sadrže podatke i logo naručioca.

Voćne rolnice iz Gardenike

Korisnici Mnro Kreativno edukativnog centra, angažovani su i u socijalnom preduzeću Gardenka. Prihod od prodaje Gardenika proizvoda usmerava se u Kreativno edukativni centar KEC, sa ciljem da se omogući sprovođenje neophodnih programa rada sa osobama sa intelektualnim teškoćama. KEC razvija socijalno preduzetništvo sa ciljem otvaranja novih radnih mesta za svoje korisnike i obezbeđivanje samoodrživosti centra.

KAKO JE POČELO:

2015. godine u Privrednoj komori Srbije, održavao se Sajam socijalnog preduzeća. Na sajmu sam upoznala predsednicu Udruženja, Margaretu Kecman. Ispričala mi je priču o Kreativno edukativnom centru i istakla njihove borbe i zalaganja za osobe sa invaliditetom. S obzirom na to da sam završila ispite na fakultetu, slobodno vreme do početka narednog semestra želela sam da iskoristim za volonterski rad i usavršavanje. Ostvarile smo lepu saradnju i prijateljstvo, koje traje i danas. Paralelno volontirajući u KEC-u, 2015. godine priključila sam se volonterski inicijativi Dan za limunadu/Svratište za decu. Početkom 2016. godine i narednih nekoliko meseci, bila sam deo tima socijalnog preduzeća Koba yagi toys. Zajedno sa Tijanom Jovanović, osnivačem, u letnjem periodu pokrenule smo akciju Sladoled na dar, u kojoj su vlasnici ugostiteljskih objekata donirali prihod od prodaje sladoleda za realizaciju projekta namenjen razvoju emocija kod dece.

Svoju ljubav prema filantropiji, slatkišima, ljudima usmerila sam na stvaranje prve samostalne akcije Slatko druženje, s ciljem da poslastičarnice jednom mesečno doniraju kolače centru, kao i da motiviše sve one koji su u mogućnosti urade isto i obraduju ugrožene iz svog okruženja.

Prvo „Slatko druženje“ realizovano je u oktobru 2019. godine, kada smo posetili „Poslastičarnicu“ i videli kako izgleda dan proveden u carstvu sladoleda. Korisnici Udruženja su bili zainteresovani da čuju kako nastaje njihova omiljena poslastica. Ideju „Slatkog druženja“ u novembru podržao je „HomeMade Company“ donacijom ukusnih kolača za sve korisnike, volontere i radioničare Kreativno edukativnog centra. Slatki partner, koji je korisnike Kreativno edukativnog centra obradovao u decembru je Biljana Božović. U decembru su se se ukrašavali jedinstveni  BB kolačići, a sokove donirao je „Zdravo Živo“ restoran. U susret novogodišnjim praznicima, akciju „Slatko druženje“ podržao je i „Bagel Бејгл“. Dosadašnje akcije podržali „Poslastičarnica“ u Maršala Birjuzova 7, „Homemade company“ – Bulevar Vojvode Mišića 17, BB kolačići – Vojvode Stepe 51 Lazarevac, „Zdravo Živo“ – Jurija Gagarina 14/lj i „Bagel Бејгл“ u Kneza Danila 39, Creative cookies – Beograd.

Uz pomoć prijatelja, organizovali smo i prikupljanje donacije upakovane hrane za korisnike centra, kao i prikupljanje garderobe za najugroženije korisnike. Inicijativu je podržala i advokatska kancelarija Vuković i partneri, koja je obezbedila novčana sredstva za kupovinu potrebnih namirnica za korisnike centra. Ovim putem zahvalila bih se predsednici Udruženja KEC, osnivaču Koga yagi toys, lancu frizerskih salona Češalj i makaze, Make up by Gagita, Škljocni.me, svim kompanijama i pojedincima koji se zalažu i pomažu onima kojima je najpotrebnije. Zahvaljujem se svim kompanijama u čijim službama sam bila na stručnim praksama i usavršavanju. Najveće hvala mojoj porodici i prijateljima koji me motivišu da u svemu što radim budem najbolja verzija sebe, jer dela govore više od reči.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MOĆ LJUBAVI KROZ PRIZMU PORODIČNIH KONSTELACIJA

DUHOVNI DORUČAK