in

Varvarogenius – Lica intelektualaca Balkana(ca)

FOTOGRAFIJE: JELENA KASAVICA & LUKA KARADŽULESKI

Oni su bili da se poklone i predstave, Galerija Pro3or u Beogradu, 13. okobra 2017. godine, ”Varva­rogenius – Lica itelektualaca Balkana(ca)“ izložba fotografija Mie Medaković-Topalović

U svojoj knjizi “Evropa”, nemački filozof Herman Kajzerling piše: “Kada ne bi postojao Balkan, tre­balo bi ga izmisliti.” Bugarska istoričarka svetskog glasa i ekspert za Balkan, u svom delu “Ima­ginarni Balkan”, bavila se “balkanizacijom”, te njenom izolacijom. Ona tvrdi da su sve predrasude pripisivane Balkanu kao “balkanske”, divljačke, nacionalističke, zapravo evropske tekovine, koje je Balkan marljivo prepisivao.

Moderan “Homo Balkanikus” je, po rečima profesorke slavistike Gabriele Šubert, mišićav, imućan muškarac, koji obično drži u rukama ključeve skupih kola i makar dva mobilna telefona. On ne mora da priča, jer već na prvi pogled svi znaju ko je on.

Autorka izložbe Mia Medaković Topalović svojim fotografijama dokumentuje svoj, i svakako dru­gačiji, doživljaj balkanskog muškarca, Varvarogenija. Njega predstavljaju lica intelektualaca Za­padnog Balkana, koji imaju bogatu prošlost i delo iza interesantnog lika. Mia postavlja svoje inte­lektualce naspram kamere i njenog britkog dokumentovanog oka. Ne treba nam dublje poznavanje njihovih dela, te internet pretraživanje njihovih wiki biografija, da nam pomogne da prepoznamo snagu i zanimljivost njihovog lika.

Kao istoričar, pozdravljam Mijinu istraživačku posvećenost, devetomesečni rad na ovom projektu i multidisciplinarni pristup fotografiji kao umetničkom delu, ali i dokumentu. Mia vešto koristi fo­toaparat da nam dočara 23 intelektualca, koje je odabrala da predstave ono najbolje na Balkanu. Ti njeni Varvarogeniji su doktori, kolekcionari retkih umetnina, dizajneri, džez muzičari… a samu autorku možete da vidite na polovini izloženih fotografija kao nemog svedoka njihove genijalnosti.

Nadam se da će ova izložba inspirisati i druge umetnike i projekte u potiskivanju najezde turbo­varvarske kulture i promovisati ono najbolje na Balkanu – a to su svakako – ljudi. Čestitam Miji na prvoj samostalnoj izložbi, želim joj sreću i veliku posećenost na planiranim izložbama po Balkanu.

JELENA ŽIVKOVIĆ, ISTORIČAR
BEOGRAD, 13. OKTOBAR 2017.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

„THE VIEW“

Beograđanke znaju