in

TALASI DONOSE PROMENE

PIŠE: MR BILJANA JANKOVIĆ, PREDSEDNIK UDRUŽENJA TALASI

Vrištala sam kad sam dobila poziv da pišem za RYL. Bukvalno!

Sedela sam u parku sa svojom kucom, malim belim nemačkim špicom, kad sam primetila da nam prilazi pas Lutalica. Naravno, moj Kiper je odmah počeo da laje (nije miran na gazdaricu 😉 ), ja sam ga podigla u naručje i okrenula na drugu stranu, jer ga tako obično smirim. Ali, ne i ovog puta. Lutalica je krenula ka nama i počela da skače na nas. Ja – u pa­nici! Igram kolo i sve podvriskujem! To znači da se vrtim u krug pokušavajući od Lutalice da se sklonim, a svog kucova da umirim.

~ Lajava psa brže umiri jedan komad hleba, nego hrpa kamenja. Vladika Nikolaj Velimirović

Ceo park gleda šta se dešava. Zabrinuta majka jednog deteta napokon mi „pomaže“: „Hoćete li se skloniti odavde? Što se vrtite oko nas?“ „Izvinite“, kažem. Sklonila bih se ja, al’ ne mogu od gospodina Lutalice koji se za­lepio za mene i Kipera.

Pomogao mi je jedan PRAVI gospodin i džentlmen, koji mi je, takođe, rekao da mo­ram da se sklonim od Lutalice, al‘ ga je pritom animirao tako da sam mogla da odem. Javno mu se zahvaljujem!

Sve što se desilo u par minuta stalo je na trećinu ove stranice. Ali lekcije koje sam izvukla iz ovog događaja, čim sam se pres­abrala, smirila i o svemu porazgovarala sa najbližima, pa sa samom sobom, mogle bi da stanu u knjigu kad bi se detaljno obrazlagale. Možda je jednom i napišem ;), al‘ ću sad dati glavna poglavlja, pardon – lekcije, koje i sama još uvek usvajam.

Lekcija #1: Oluju ne možete umiriti, jedino što možete jeste umiriti sebe. Oluja će svakako proći! NA

Kad se desi bilo kakva frka – panika, nije lako ostati miran. Zato je potrebno i u „mir­nodopskim uslovima“ trenirati – samopos­matranje. To znači posmatranje svega što je u nama i izvan nas, i to kao da se dešava nekom drugom. To je osnova svesnog življe­nja koje nosi neverovatne promene ka opuš­tenijem i radosnijem življenju. Tako možemo predvideti i osetiti znake dolaska oluje, pa nešto možemo sprečiti, umanjiti i/ili lakše prihvatiti i razumeti. Naravno, dešavaće se da se nađemo u epicentru oluje, iznenada i bez najave. Tada je neophodno svesno udah­nuti mir, kako bi brže izdahnuli olakšanje, tj. izlaz iz situacije. Da „presudi mirna glava i atomska odbrana“ (naslov članka u novinama o pobedi košarkaša – čudo jedno odakle sve možemo učiti).

Lekcija #2: Ne treba nam pomoć naših prija­telja toliko, koliko nam treba poverenje da će nam pomoći kada nam je to potrebno. Epikur

Jedna izjava moje ćerke (12 god.) me je oduševila: „Jedina osoba na koju mogu da se oslonim u svako doba sam ja sama.“ I to je zaista tako. Odgovornost je uvek na nama. Ali to ne znači da nam nikada neće trebati po­moć i oslonac. „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“ jednostavno ne važi u mnogim situacijama i verovatno se zato taj izraz često i koristi u sarkastičnoj konotaciji. Meni je pomogao čovek u parku. Sutra ću ja pomoći nekom dru­gom. Taj drugi nekom trećem..Tako se pravi krug dobrih dela. I ja u taj krug verujem! Ja u njemu delujem!

Lekcija #3: Ne treba se stideti priznanja da smo pogrešili, jer to, drugim rečima, znači da smo danas pametniji nego juče. Alexander Pope

Pametan čovek se uči i na svojim i na tuđim greškama. U slučaju „Kuce i ja“, koji sam po­delila sa vama, ja sam načinila više grešaka. Ali neću (nemojte ni vi svoje) greške da bro­jim, već lekcije koje sam izvukla iz svega što se dogodilo. Lekcije, ali i greške, prenosim vam „bez blama“, iako mi neposredno nakon dešavanja nije bilo svejedno zbog publike u parku. Brzo sam sebe smirila novosmišlje­nom mantrom: „Ko mi zameri, nije po mojoj meri.“ Poklanjam je i vama. To ne znači da ne prihvatam dobronamerne kritike i savete, već da se ne zamaram mišljenjima onih koji apri­ori osuđuju, bez bilo kakve empatije i pokuša­ja da razumeju.

Lekcija #4: Večito ‚prežvakanje‘ svojih grešaka psihički je štetno i ima loše posledice po zdra­vlje. Prentice Mulford

Šta bi bilo kad bi bilo! Neverovatno je koliko se držimo tih stvari u životu. Svi odreda. A što nisam tako uradila… ma da sam mu samo odbrusio… trebao sam da mu saspem sve u lice… kako sam mogla da budem tako glupa… ma, trebalo je da se okrenem i odem bez reči, a ne…. Hej vi, mi, ti… hej svi!

Šta je bilo – prošlo je. Ustani, otresi strah, navuci razumevanje i nastavi dalje!

Lekcija #5: Strah nije tvoj neprijatelj. To je KOMPAS koji ti pokazuje oblasti u kojima tre­ba da se razvijaš. Steve Pavlina

Dan nakon događaja u parku, moj sin (8 god.) je opet hteo da idemo tamo. Sa Kiperom, naravno. Na tren sam pomislila: „Šta ako je Lutalica opet tamo?“ „Pa šta“, bila je sledeća misao. Bolje je suočiti se sa svojim strahovi­ma, nego im snagu davati bežanjem od njih. Osim ličnog benefita, ovde je moje delovanje imalo i drugu dimenziju – roditeljsku. Deca mnogo više uče gledajući, nego slušajući nas. Ovo drugo ih često i zamara, a prvo ulazi pod kožu, i to na podsvesnom nivou. Zato smo otišli u park. Šta mislite, da li je tamo bio gospodin Lutalica?

I psi laju na one koje ne poznaju. Heraklit

Lekcija #6: Onaj koji želi biti stalan u sreći, mora se stalno menjati. Konfučije

Stalna je samo promena, citirala bih ovde i Heraklita. Većina ljudi se drži starih programa i iskustava i mali broj je suštinski spreman na promene iako to glasno tvrdi. A ako se ne menjamo, postajemo zamrznut talas koji više i nije talas, jer nema u sebi energiju. Energi­ju daje pokret, akcija i delovanje, sa jedne, i svesno samoposmatranje i razumevanje, sa druge strane. Tako, ne samo da pratimo, nego i kreiramo željene promene, i sami sebi dajemo jak vetar u leđa postajući pravi mor­nar koji svojom jedrilicom života upravlja lako i sa osmehom.

Lekcija #7: Pokreni talase! Napravi promene! Moto Udruženja Talasi

I opet ću ponoviti. Pokrenite talase! Samo tako ćete napraviti željene promene. Grešiće­te, pa šta?! Neka vam to bude lekcija. Ogo­varaće vas ljubomorni ili uspavani ljudi, pa neka. „Još uvek niste umrli da bi se o vama samo najlepše govorilo“, rekao je Karolj Izi­kovski. Ne bojte se promena, nego polovičnih rešenja! Ne živite i ne volite napola, već pu­nim plućima, jer samo tada duša peva! I ne stavljajte sve na jednu kartu u životu, osim ako vi niste ta karta.

Želim vam sve najbolje do sledećeg talasa!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BOL – BUÐENJE – PREOBRAŽAJ – ISCELJENJE

OTVORITI SE ZA PROMENE