in

SVETOGLED KROZ SLIKASRTVO, FOTOGRAFIJE I PUTOVANJA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: VASSILENA RADANOVIĆ
FOTOGRAFIJE: VASSILENA RADANOVIĆ

VASSILENA RADANOVIĆ, ROĐENA U SLIVENU, ODRASTALA I ŠKOLOVALA SE U SOFIJI, U BUGARSKOJ.  AKADEMSKA SLIKARKA KOJA ŽIVI I RADI U BEOGRADU. KAO VRLO MALA IMALA JE VELIKI PODSTICAJ OD SVOG OCA KOJI JE TAKOĐE BIO SLIKAR. ZAVRŠILA JE NAJPRE KERAMIČKU SPECIJALNU ŠKOLU U GRADU TROJAN, ALI NJENA STRAST JE IPAK SLIKARSTVO KOJE JE DIPLOMIRALA NA LIKOVNOJ AKADEMIJI U SOFIJI. SA ČETIRI I PO GODINE UČESTVOVALA JE NA IZLOŽBI SLIKA U STUDIJU ZA CRTANE FILMOVE U SOFIJI. IZLAGALA JE NA GRUPNIM IZLOŽBAMA U SOFIJI, BEČU, BEOGRADU. NJENA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA BIĆE OTVORENA U SUBOTU, 27. JUNA 2020. GODINE, U 19 ČASOVA, U ATELIERU DIVART NA KOSANČIĆEVOM VENCU.

GOVORI BUGARSKI, SRPSKI, ENGLESKI I ITALIJANSKI.

KADA STANEŠ ISPRED BELOG PAPIRA, DA LI IMAŠ STRAH KAKO ĆEŠ POČETI SA CRTEŽOM?

Postoji strah kako ću krenuti, početak je jako važan, mada umetnik ne zna kakav će biti tačno krajnji rezultat. Zadovoljna sam svojim crtežima, sa nekima manje – sa drugima više.

KADA ZNAŠ DA JE TVOJ RAD GOTOV?

Teško je na to pitanje tačno odgovoriti. Uvek dosta razmišljam tokom crtanja i shvatam tačno kada i koliko je potrebno sadržaja crtežu. Potrebne su godine iskustva  da znaš kad je crtež kompletan i završen.

DA LI SVOJ RAD SVRSTAVAŠ U NEKU VRSTU MINIMALIZMA?

Slažem se, ali ne u potpunosti. Mislim da je minimalizam u svemu danas trend. Forma minimalizma je jako interesantna i zanimljiva, jer je svedena na minimum. Moji crteži su u formi minimalizma i verno oslikavaju lik portretisanog.

ŠTA JE ZA TEBE BOJA I KOLIKO JE ZNAČAJNA?

Bez boja ne mogu da zamislim svet. One su svuda oko nas, one su sve. One mogu da ti poprave raspoloženje, mogu  da ga  pokvare. Boje su nauka za sebe.

KOJI SLIKARI PO TVOM MIŠLJENJU FENOMANALNO KORISTE BOJE?

Posetila sam većinu svetskih muzeja u Evropi i imala prilike da vidim in vivo dela najvećih svetskih umetnika. Najveći utisak u D`Orsey muzeju u Parizu je na mene ostavio Georges Seurat i njegov poentilistički stil slikanja. Što bi u prevodu bilo slikanje putem tačkica. Kod njega je svaka tačka dobro promišljena, svaka ima svoje mesto, dok je Van Gog sušta suprotnost. On crta strašću.

DA LI  TE U SLIKARSTVU VODI STRAST?

Dok slikam, osećam ogromnu strast, ali je ona najviše pomešana sa koncentracijom kada crtam portrete. Portret je najteži likovni izraz u umetnosti i zato je za mene i najizazovniji. Veću slobodu u crtanju imam kada crtam mrtvu prirodu.

KOJU PORUKU ŠALJEŠ LJUBITELJIMA TVOJIH SLIKA?

Kod portreta želim da osete dušu, karakter i zračenje modela. To mi je jako bitno. Kod dečjih portreta želim da prenesem čistoću, iskrenost i ljubav.

IZLOŽBA U ATELIER DIVART NA KOSANČIĆEVOM VENCU

Izložba „Crteži i fotografije“ u Altelier  DivArt  biće otvorena za sve posetioce od 27. juna 2020. na Kosančićevom vencu od 19 časova. Izložba će biti postavljana do 06. jula 2020.  godine. Izložba će biti poluprodajnog karaktera. Kao što i sam naziv kaže „Crteži i fotografije“ – predstaviću se sa 5 crteža i 6 fotografija.

Fotografije su štampane na karton peni i najveće su dimenzija 96×96. Mislim da veliki formati bolje komuniciraju sa publikom.

ODAKLE LJUBAV PREMA FOTOGRAFIJI?

Ljubav prema fotografiji se rodila sa rođenjem moje dece. Mislim da su moja deca jedna od najslikanijih na svetu. Skoro za Ginisovu knjigu rekorda. Tu su i putovanja koja su večita inspiracija, bilo da su u pitanju daleke destinacije ili naša Evopa, stara dama. Strast za lepim kadrom, strast za različitim i starim kulturama.

ŠTA OTKRIVAŠ KADA SI NA PUTOVANJIMA?

Kada sam na putovanjima otkrivam da sam hedonista, da sve više i više širim svoje vidike, pogled i svetogled.

ŠTA MISLITE?

JUST BARBI AFRIKA SA 301K FOLLOWERS-A

Insta live intervju – Miomir Petrović, pisac, univerzitetski profesor, biciklista…