in

SRČANA ČAKRA

Nina LazićPIŠE: NINA LAZIĆ, YOGA MASTER TRANSFORMACIONE JOGE I INTEGRALNE HATHE, SAVETNIK NATUROPATIJE I ZDRAVE ISHRANE
FOTOGRAFIJE: EDVARD NALBANTJAN, NIKOLA MILJKOVIĆ

Kada dotakneš svoje srce ili dopustiš drugima da ga dotaknu, počinješ da otkrivaš njegovu neograničenu dubinu. ~ Pema Chödrön

Anahata čakra, poznatija kao srčana čakra, nalazi se u savršenoj sredini tela, balansirajući fizički svet (donje tri čakre) sa duhovnim (gornje tri čakre). Anahata – na sanskritu znači neporaženo, nepobedivo, i u originalu podrazumeva da duboko ispod naših ličnih patnji i bola leži bezgranična ljubav i saosećanje.

Stabilna srčana čakra ogleda se u smirenosti, toleranciji, dobrom postupanju ka drugima, istrajnosti, svesnosti i ljubavi.

Znaci koji ukazuju da srčana čakra može biti blokirana uključuju osećanja stidljivosti i usamljenosti, letargiju i lenjost. Nemogućnost oprosta, kao i manjak empatije, često ukazuje da se pre upravljamo glavom nego srcem. Jaka ljubomora, kao i grubo osuđivanje drugih, još je jedan znak. Potiskivanje osećanja, vezano za određenu situaciju iz detinjstva ili novije prirode, što čvrsto držimo u sebi, takođe izbacuje anahatu iz ravnoteže.

Par tehnika koje mogu pomoći da održavamo srčanu čakru u balansu, kao i da se izborimo sa potisnutim osećanjima, su umetnost prihvatanja svega što nam život donese, praktikovanje joge, život u sadašnjem trenutku i mir sa sopstvenim emocijama – budite svesni svojih osećanja i prihvatite ih takvim kakva trenutno jesu.

Buđenje čakri se može postići i mantra zvucima, a za anahatu oni su:
• za relaxaciju MA
• za detoksaciju YAM
• za aktivaciju OM YAM MA

Kondenzovan oblik energije (Kundalini) leži uspavan u svakoj čakri. Kroz efekte zvuka, buđenjem ove energije, pali se vatra Agni. Agni vodi ka prirodnom stanju meditacije. Ponovite mantru 5-7 puta. Možete se fokusirati i raditi samo jednu čakru, a možete raditi na svim čarkama odjednom.

Više o čakrama, mantra zvucima i benefitima, možete naći u knjizi Transformaciona joga, Swami Vidyananda. (jogaportal.com/shop/knjiga-transformacionajoga)

srcanacakra1

Niže možete videti jedan od setova asana za buđenje i aktivaciju anahate. Počnite sa ponavljanjem Mačke, prve asane na slici, 5-7x. Ona je odlična u zagrevanju cele kičme, svih pršljenova, kao i otklanjanju stresa iz kičme, ali isto tako joj je fokus na svim čakrama! Ako trenutno niste u mogućnosti da uradite Točak, asana broj 8, uradite Kamilu ili obični Most.

Predlažem da u svim asanama prihvatite tehnike Transformacione joge, i tokom asana radite Kapalabhati disanje 10x + Bhramari 3x + Om Ma mantra 3x. Ove tehnike imaju specijalne efekte na mentalno i psihičko telo – konkretno, Om Ma mantru koristimo radi otvaranja srčane čakre.

Ljubav je najveći iscelitelj. Prvo volite sebe! Imajući ovu nameru dok praktikujete asane, ona će pomoći da se otvori i aktivira srce.

ŠTA MISLITE?

ODLUČI SRCEM

PLES SRCA SA UNIVERZUMOM