in

SITNICE NAŠE SVAKODNEVNICE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: KATARINA SAMOHIN

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

KATARINA SAMOHIN, ILUSTRATOR, ROĐENA JE 1994. GODINE U BEOGRADU. DIPLOMI­RALA JE 2017. GODINE NA FAKULTETU PRIMENJENIH UMETNOSTI U BEOGRADU, ODSEK SCENSKI KOSTIM. SVOJU STVARALAČKU KARIJERU ZAPOČINJE KAO KOSTIMOGRAF UČESTVUJUĆI NA NEKOLIKO PROJEKATA IZ SVETA FILMA I POZORIŠTA. PUTOVANJE U SVET ILUSTRACIJE JE ZAPOČELA POČETKOM 2020. GODINE. NJEN RAD JE INSPIRISAN PRIRODOM, SNOVIMA I MALIM SVAKODNEVNIM STVARIMA KOJE UNOSE RADOST U ŽI­VOT. DO SADA, SARAĐIVALA JE SA BROJNIM KLIJENTIMA U ZEMLJI I INOSTRANSTVU. ILUSTRACIJE NAJČEŠĆE RADI DIGITALNO, UZ POMOĆ IPAD TABLETA. KATARINA VOLI DA SAKUPLJA ILUSTROVANE KNJIGE, UŽIVA U ZALASKU SUNCA, U LEPOM PROLEĆNOM DANU I U SEZONI CVETANJA TREŠANJA KOJA JOJ JE OMILJENI DEO GODINE.

KAKO IZGLEDA TVOJ ŠARENI SVET?

Moj ilustrovani svet je toplo i vedro mesto puno boja u koji volim da odlutam. To je mesto u kome se slavi priroda, smena godišnjih doba, male stvari u životu na koje često zaboravimo. To je svet u koji volim da uđem kada se umorim od svakodnevice i koji me uvek podseti da ima to­liko lepih stvari na ovom svetu na kojima mogu biti zahvalna. To je svet koji me podseća da je u redu usporiti, otvoriti oči, oslušnuti zvuke oko sebe i uživati u lepoti sadašnjeg trenutka.

TVOJ VESELI DIZAJN JE KOLORITAN, MIRISAN, PRE­POZNATLJIV. KAKO BIRAŠ TEME KOJE ĆEŠ OSLIKATI?

Inspiriše me sve što me okružuje. Volim da še­tam i tada mi najviše ideja pada na pamet. Kada šetam i slušam muziku, osećam se kao da sam u nekom drugom svetu, kao u nekom filmu. Tada i najviše primetim stvari koje inače možda ne bih primetila i to mi često da inspiraciju. Kada vidim labude pored reke, cveće pokraj puta, mesec koji sija, prelepe boje neba, kada osetim miris kafe iz okolnog kafića, nekako mi se probude lepi osećaji i često pokušavam da te osećaje pri­kažem u svojim ilustracijama. Volim da svuda sa sobom nosim svesku za crtanje ili tablet da bih mogla da zabeležim ideje.

DA LI TVOJA JUNAKINJA IMA IME? ILI SVAKO OD NAS MOŽE DA SE PREPOZNA U NJOJ?

U ilustracijama prikazujem svoja osećanja i raz­mišljanja i trudim se da likovi u njima variraju. Zaista bi mi bilo jako drago da neko sebe uspe da prepozna u mojim radovima. To mi je na neki način i cilj samog stvaranja – da pomognem po­smatraču da uđe u obojeni svet u kom je sve moguće, u kom je u redu usporiti i u kom imamo vremena da uživamo u sadašnjem trenutku.

KAŽU DA SE ONO ŠTO JE UNUTAR NAS OSLIKAVA I SPOLJA. DA LI TAKO VIDIŠ SEBE, KAO I SVOJE ILUSTRACIJE?

Moje ilustracije reflektuju moju dušu, one su neka vrsta mog ilustrovanog dnevnika. Po prirodi sam malo povu­čenija i crtanje mi pomaže da se izra­zim i otvorim prema svetu. Nekad mi je lakše da svoja osećanja i misli pri­kažem kroz crteže nego rečima.

KOJA BOJA DOMINIRA U TVOJIM PRIČA­MA, KOJA EMOCIJA, KOJA MOTIVACIJA?

Volela bih svojim ilustracijama da pri­kažem lepotu malih stvari, sitnica na koje često zaboravimo zbog užurba­nog načina života. Sitnice naše sva­kodnevice mogu biti jako lepe ako samo obratimo malo pažnje. Izlazak u prirodu, čitanje knjige ili šolja toplog čaja mogu probuditi magične oseća­je u nama. Upravo su male stvari ono što nas je najviše radovalo kada smo bili deca. Volela bih takođe da prika­žem da je u redu biti nežan i osetljiv, da to ne mora nužno biti slabost.

SARAĐIVALA SI SA KSENIJOM LEOM RONAI OSLIKAVŠI NJENU KNJIGU “MOJA KUHINJA”. KAKVA JE BILA SARADNJA?

Ilustrovanje knjige “Moja kuhinja” i saradnja sa Ksenijom Leom Ronai je jedno od najdivnijih iskustava koje sam imala kao ilustrator i kao čovek. Sama ideja knjige je toliko inspirativna i Ksenija Lea mi je dala toliko prosto­ra i slobode da interpretiram tekst na svoj način. Ceo proces stvaranja knji­ge je mnogo pomogao i meni i Kse­niji Lei da prebrodimo teške trenutke u kojima smo se našle. Knjiga “Moja kuhinja” je zaista tu za svakoga kome je potrebno da unese malo svetlosti, radosti, boja i topline u život.

KADA ILUSTRUJEŠ KNJIGE, KOLIKO IMAŠ SLOBODE U SVOM IZRAŽAVANJU, A KOLI­KO JE ZAHTEVA PISACA?

Uglavnom se na početku samog pro­cesa dogovorim sa piscima oko deta­lja vezanih za ilustracije. Nekada se desi da pisci imaju ideje ili vizije za ilustracije koje bi voleli da predstavim pa mi daju konkretnije smernice, ali u većini slučajeva imam dosta slobo­de u izražavanju. Najzanimljiviji deo kreativnog procesa mi je istraživanje teme, često volim da napravim mini kolaž da me inspiriše i pomogne da uđem u svet knjige.

KADA SI BILA MALA, SA ČIME SI VOLELA DA SE IGRAŠ? DA LI JE TO BILO CRTANJE I BOJANJE?

Kada sam bila mala, najviše sam vo­lela da crtam raznobojnim kredama napolju. Sećam se da sam bila naj­srećnija kada uspem da nacrtam jako veliki crtež koji zauzima više od pola dvorišta. Takođe sam jako volela da sečem razne slike iz časopisa i voć­ke sa pakovanja za sokove i pravim kolaže.

KO SU TVOJI KLIJENTI?

Moji klijenti su pre svega divni ljudi i sa većinom sam ostala u kontaktu i nakon završenog projekta. Do sada sam najviše sarađivala sa klijentima koji vode ili pokreću male biznise iz najrazličitijih oblasti, sa piscima, ča­sopisima. Otkad sam počela da sara­đujem sa klijentima, učestvovala sam u realizaciji najrazličitijih projekata: od ilustrovanja ambalaže, knjiga, editori­jala za časopise, reklama, ilustracije za sajtove…

TEMA MARTOVSKOG IZDANJA RYL MA­GAZINA NOSI NAZIV „SVETLOST“. U ČEMU VIDIŠ SVOJU SVETLOST?

Za mene, svetlost predstavlja živeti svoju istinu, živeti u skladu sa sobom. Mislim da kada se trudimo da živimo u skladu sa sobom možemo lakše da dođemo do nekog unutrašnjeg mira. To traganje za sobom i sopstvenim istinama je moj put svetlosti.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SNAGA LJUBAVI I HUMANOSTI U DUŠI

ZRNCE SVETLOSTI