in

“ROMANTIČNO RESETOVANJE”

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: JELENA GRADIMIR

Žana Poliakov, spisateljica, umetnica, čarobnica, kolumnistkinja. Završila je Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Iza nje su naslovi knjiga “Soulfood“, „I am love“, „Lovemarks“, „Ona zna“, „Soul food za svaki dan“, „21 dan Mind Detox izazov“, „Soul journal“, „Romantično resetovanje“, a ispred nje su tek stranice koje čekaju da se ispišu.

Nelinearni roman „Lovemarks“ se pojavio i u Slovačkoj zahvaljujući izdavaču Liber Novus. Njene dve ljubavi su magazini i knjige, kojima daje istančan šarm, originalnost, ljubav i zavodljivost. Smela, otvorena, iskrena Žana Poliakov poziva nas da se prepustimo njenoj kolekciji ljubavnih priča u knjizi „Romantično resetovanje“. Svima nam je potrebno. Jer ona zna „Ko će biti čovek budućnosti? Onaj koji voli.“

KAKO IZGLEDA LJUBAV U 21. VEKU, A DA NE DOLAZI IZ PERA HOLIVUDSKIH SCENARISTA?
Onako kako je mi osmislimo. A mi smo puni raznih zanimljivih predstava, iluzija i fantazija o ljubavi – zato nam je tako i zabavno. Da nije toga, bilo bi nam dosadno.

TVOJ NOVI ROMAN NOSI NAZIV „ROMANTIČNO RESETOVANJE“ – TO JE NOVI SET STARE LJUBAVI. O ČEMU SE RADI U ROMANU I KOLIKO PUTA ZAISTA MORAMO DA PRITISNEMO TO DUGME RESET DA BISMO OPET UPALI U ČAROLIJU I MAGIJU LJUBAVI?
Romantično resetovanje nije roman, moglo bi da bude, već je to kolekcija romantičnih priča. Shvatila sam da pišem priče i kolumne poslednjih 10 godina i to vrlo postojano, te sam htela da obeležim “obljetnicu“ i da napravim jednu “roze“ knjigu. Ta fotografija Mare Milin mi je oduvek bila u glavi kao ideja “za nešto“. Knjiga je kao stvorena za čitanje na odmoru, ili kad god imamo vremena da se posvetimo sebi. Zahteva ME time. Nekad je to jedan sat, nekad jedno popodne, nekad čitav dan. Mnogo toga se dešava za jedan tren.

Mi se svakodnevno resetujemo, odemo da spavamo i svakog jutra imamo priliku da počnemo ponovo. Ono što nas vraća u stare programe jesu naše misli. Mnogo naše stvaralačke energije odlazi na to da stvari držimo “pod kontrolom“ ili onakve kakve su. Mi kreiramo svoju realnost. Mi smo ti koji drže upravljač. Mi imamo mogućnosti, mi možemo da se resetujemo. Mi smo ti koje čekamo.

Ne znam kad sam počela da govorim sve sa Mi.

DA LI JE ROMANTIKA PRISUTNA I ŽIVI U BRZOM I NOVOM DOBU?
Kako za koga. Sve danas postoji i sve je prisutno u našem prostoru varijanti, vi izaberete svoju realnost, hoćete brzo doba, Novo Doba ili ćete romantiku. Ili i jedno i drugo i treće.

ILUZIJE/ALUZIJE LJUBAVI?
Više puta sam pisala o našim iluzijama, tj. programima ljubavi. Manje-više, prvih šest meseci svake veze je kompletna iluzija. Ali divna iluzija. Vidimo samo ono što nam se dopada i čega nema, mi dopunimo. Divno je to, i svi imaju taj uzvišeni osećaj koji ne znaju kako da zadrže posle. Well, sve prolazi, protiče, sve se menja. Pa i naše iluzije. I programi koje posle zamenimo nekim drugim, na primer kako bi trebalo neka ljubavna veza da izgleda. Romantičar se pretvori u statističara.

Jeste, mi patimo, jer ne znamo kako da zadržimo ljubav. Mislimo ako je otišla euforija da je i ljubav nestala, a nije, ona se samo pretvorila u nešto drugo. Često čujem žalbe kako bi parovi u dugim vezama hteli da im veza bude kao na početku. A zašto? Pa, naše ćelije se menjaju svakodnevno, mi bukvalno više nismo iste osobe, zašto bismo insistirali da nešto bude kao pre. I opet živeli u prošlosti, umesto da budemo prisutni u sadašnjosti. Ko smo sada, a ko je ta osoba pored nas. Umemo li da slušamo ili čekamo da dođe red na nas da pričamo. Svi mi pokazuju spisak kakve bi partnere hteli da imaju i svaki put kažem – Pa dobro, a da li biste se vi zabavljali sami sa sobom? Da li biste bili u vezi sa osobom kao što ste vi?

WOULD YOU LIKE TO DATE YOURSELF? UŽIVATE LI U VAŠEM DRUŠTVU?
Retko kad čujem da.

Šta je to što mi možemo da ponudimo svetu i partnerima svojim, po čemu smo mi posebni, zanimljivi, interesantni… danas se ljudi fokusiraju na fizički izgled, no u odnosima to je najmanje važno. Umemo li da prepoznamo dušu i da se naše duše vesele kad smo zajedno, čak i ukoliko smo pod temperaturom i napadom dijareje, usred Bombaja, na 40 stepeni, bez klime.

UMEMO LI DA BUDEMO ZADOVOLJNI I KAD SMO SAMI?
Nijedan muškarac nas neće učiniti sretnim. To je naš posao.

DA LI VERUJEŠ DA TU, PREKO PLOTA, POSTOJI BAŠ ON – SAVRŠEN DA SVE SHVATI I PODRŽI?
Pa, preko plota je tvoj odraz u ogledalu. Da li si ti spremna da sve shvatiš i podržiš, šta god to bilo i značilo za tebe – to je pitanje. Drugi ionako ne postoje – a to je rečenica za kontempliranje. Ono što tražiš nalazi se u tebi, nije preko plota, možda se u tom otkrivanju suočiš sa svim svojim tamnim stranama, sa sopstvenim nesavršenstvom, no upoznavanje i bolje razumevanje nas samih dovodi i do bolje komunikacije sa drugima. Možda otkrijemo da svako koga sretnemo jeste Pravi i Savršen.

Obrni-okreni, it all starts with you.

Rad iz entuzijazma i ljubavi, fokus na strasti u poslu, otkriva vatru u nama koja gori samo ako smo na pravom koloseku. Kuda juri i ide tvoj voz?

Ne juri nigde, moj voz žuri polako, uživa u putovanju i staje na svakoj stanici da sluša neke zanimljive priče i vidi nešto što još videla nisam. A tokom svih tih avantura, nešto i zapišem, pa objavim.

Život je vrlo jednostavan, mi smo ti koji komplikujemo.

IZAŠLA SI NA SVETSKO ČITALAČKO TRŽIŠTE SA KNJIGOM LOVEMARKS ZAHVALJUJUĆI SLOVAČKOM IZDAVAČU. KAKVI SU TI UTISCI?
Meni se tako stvari događaju. Nema ništa, a onda odjednom rollercoaster, što samo potvrđuje tezu o tome da kad si na pravoj frekvenciji – sve počne samo od sebe da se događa. Najbolje stvari i situacije su mi se desile out of nowhere – kao dar sa neba. Tako i sa knjigama i sa izdavačima. Znale smo Maja Buđevac (Liber Novus izdavač) i ja da ćemo nešto raditi zajedno, ali šta i kako, pustile smo da se sve kockice sklope, i eto nas uz magazin “Eva“ u Slovačkoj. Oduvek mi je bilo zanimljivo da eksperimentišem sa drugačijim pristupom u klasičnim medijima, bilo da je art, izdavaštvo, koji god medij… hajde da probamo pa da vidimo šta će se dogoditi. Dve moje ljubavi, magazini i knjige, spojili su se u jednom, nije li sasvim logično da uz letnje brojeve ženskih magazina imate i neku “romantično eklektičnu“ knjigu za čitanje na plaži.

Volim kad putujem sa svojim čitaocima po belosvetskim plažama.

TEMA SEPTEMBARSKOG BROJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „DUŠA SVETA“. GDE PREPOZNAJEŠ SVOJU DUŠU SVETA I ŠTA JE ONA ZA TEBE?
Aha, Anima Mundi, duša sveta, drevna grčka kosmologija, svugde se kod starih Grka prožimala ta ideja o svemiru, svetu kao jednoj celini, ne znam kako smo uspeli da za tako kratko vreme zaboravimo sve to. Da smo svi povezani. Srećom, sve novo je davno zaboravljeno staro, te sad ponovo izlaze na videlo teorije, teze i hipoteze o Zemlji kao jednom živom sistemu koji se sam reguliše. Moderno društvo sve više udara glavom u beton i onda se sasvim prirodno okreće. Prirodi, a tu leži duša sveta. Kakvo otkriće, zar ne, ali to je danas naš put heroja. I naša duša je deo te celine, patimo samo zato što mislimo da smo “odvojeni“ od Boga, Svemira, Sveta, kako god ime dali toj celini. I da je sve vreme tu, sada i ovde. Ne postoji put do “ovde“, pošto smo već “ovde“.

Probudiš se i shvatiš da sve već imaš, da nigde ne moraš ni da ideš, tragaš, da se mučiš, da je sve već tu za tebe. Al’ dobro, dok do toga dođeš, obletiš planetu jedno par puta.

Žana Poliakov

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BOL DUŠE

MAKING MUSIC AS ENERGY HEALING