in

POZITIVNI ASPEKTI STVARNOSTI

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: MILOŠ NADAŽDIN, MIRKO TABAŠEVIĆ, RADIVOJE HADŽIĆ, MLADEN SEKULIĆ

Lidija Ćulibrk, klinički psiholog po obrazovanju. Polovinu svoje karijere provela je u novosadskoj Klinici za neurologiju, psihijatriju i mentano zdravlje. Poslednjih 15 godina uređuje magazin „Lepota i Zdravlje“. Sa svojim timom uspešno edukuje žene o zdravlju, lepoti, stilu, balansu u životu. Majka je dvoje dece, instruktorka joge, koja uspešno pronalazi svoj profesionalni i privatni balans i harmoniju u životu.

Lidija jasno postavlja ciljeve i uspešno ih realizuje. „L&Z“ izdaje se u zemljama bivše SFRJ. Ideja, koja se širi kroz koncept magazina, globalna je i interesuje žene – sagledati pozitivan aspekt stvarnosti i videti lepotu i sreću u stvarima koje život znače.

15 GODINA UREĐUJETE LIFESTYLE MAGAZIN „LEPOTA I ZDRAVLJA“ – 15 GODINA STE U TEMAMA KOJE PROFILIŠU, OBLIKUJU I EDUKUJU ŽENE O „ŽENSKIM“ TEMAMA NA BALKANU. KOLIKO JE TO ODGOVORAN I TEŽAK ZADATAK?
Odgovorno je, jer je tanka linija između «finog, šarenog pakovanja» tema koje su važne za ženu, čemu L&Z teži, i banalnosti i trivijalnosti, od kojih želimo da pobegnemo. Sve vreme balansiramo i trudimo se da ono što se nalazi između dve korice L&Z bude i zabavno i «pitko», a u isto vreme, korisno i dobro za ženu, njen položaj, njeno zdravlje i blagostanje. Za mene to nije pretežak zadatak, jer je lep, zanimljiv i pošten.

KAKO BIRATE „LICE SA NASLOVICE“?
Ponekad su to domaće ličnosti, a ponekad strane zvezde, koje ženama mogu biti uzori, ne samo svojim izgledom, već i životnim stilom, vrednostima, energijom kojom zrače. Ženama je važno da lepo izgledaju i ne želimo da se pravdamo što ih u tome podržavamo. Jedino ne želimo da im to bude najvažnije i da bude za prevelik novac. U Srbiji, u kojoj je prosečna plata 40.000 dinara, a mnogo mladih žena, prodavačica, frizerki, vaspitačica, nažalost, radi i za manje od toga, ne želimo da u magazinu predlažemo odeću i kozmetiku u iznosu cele ili polovine njihove plate. Čak ni na naslovnoj strani.

U ODNOSU NA PERIOD OD PRE PAR DECENIJA, PA DO DANAS (POSTMODERNISTIČKOG VREMENA), DA LI SE PROBLEMI ŽENA RAZLIKUJU?
Ne razlikuju su drastično, ali su svi problemi kulminirali. Žena je pretrpana obavezama, očekivanjima koja ima od sebe i drugih, pa i svojim željama i snovima. S druge strane, institucije društva koje kod nas ne funkcioniše joj ne pomažu. Ženi je teško da nađe posao u struci, da živi od svoje plate, da ostvari materinstvo, da dobije od društva vaspitanje i obrazovanje za svoju decu, i pre svega, dobru zdravstvenu zaštitu, da se razvede. Istovremeno, neokonzervativizam nosi strašne posledice po ženu, a njegova najdrastičnija pojava je nasilje nad ženama, koje je u porastu.

SA KAKVIM IZAZOVIMA SE SUSREĆETE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU KAO MAJKA, ŽENA, UREDNICA?
Znate kako se kaže: „Ako dva puta u životu dobro promisliš – kad se udaješ i biraš posao, nećeš morati više da misliš, a ako tada ne promisliš dobro, moraćeš da misliš ceo život.“ Radeći dobar posao koji volite, rešavate velik deo životnih teškoća. Zato je za mlade žene važno da se obrazuju i da razvijaju svoje kapacitete, kako bi jednog dana bile nezavisne i mogle samostalno da odluče kako će živeti. S druge strane, moja deca su odrasla i gledam ih kako odlaze iz Srbije, što je tužno, ali u ovom trenutku ne može mnogo da se učini po tom pitanju.

KOLIKO VAM JE FORMALNO OBRAZOVANJE KLINIČKOG PSIHOLOGA POMOGLO U SAGLEDAVANJU I ODREĐIVANJU TEMA U ČASOPISU?
Biti psiholog vam pomaže u svemu. Znate da treba da radite na sebi, i da se svesno i sa trudom „popravljate” celog života. Kada tako mislite, sve je lakše. Takođe, imate empatiju za druge, osećate šta žene žele i kako to treba da im predstavite da bi one to poželele i da „konzumiraju”, a da vreme koje su tome posvetili ne bude samo čista razbribriga. Takođe, pomaže vam da vodite tim sa kojim radite. U današnje vreme promena, nije lako sačuvati ljude da, više od decenije, budu motivisani da rade na jednom projektu. Ja imam takve saradnike.

DOSTOJEVSKI JE NAPISAO DA IME ODREĐUJE SUDBINU. VAŠE IME JE GRČKOHEBREJSKOG POREKLA I OZNAČAVA OSOBU ROĐENU OD BOGA, A U KORENU SE NALAZI REČ ASIRSKOG POREKLA KOJA ZNAČI LJUDI. DA LI SMATRATE I PREPOZNAJETE DA JE VAŠA PROFESIJA U SAGLASJU SA VAŠIM IMENOM?
Baš nikada nisam tako razmišljala. To je možda tačno ako se zovete Dobrila ili Sunčica, ali moje ime je predaleko od našeg jezika da bi neko, ko ga nosi, bio pod uticajem njegovog značenja. Važno mi je da je moja profesija, i sve ono što radim, u skladu sa mojim bićem, mojim vrednostima, mojom dušom.

KAKO VIDITE SVOJU BUDUĆNOST I BUDUĆNOST ŽENA 21. VEKA?
To je teško pitanje. Ipak, verujem da će se položaj žena popravljati nasuprot jačanju konzervativnih, desničarskih pokreta. Nadam se da će žene imati priliku da na pravi način realizuju svoje prirodne pot­rebe da rađaju i podižu svoju porodicu, ali i da se bave svojim interesovanjima, realizuju svoje talente i ostvaruju svoje snove. I da zbog toga neće trpeti, biti prinuđene da rade 15 sati, da budu pod konstantnim stresom i razboljevaju se. Moguće je da će se ovaj razvoj dešavati cik­lično, a ne pravolinijski, tako da treba da imamo strpljenja, i da i pored toga što smo u jednom teškom istorijskom periodu, ipak težimo emancipaciji. Nika­da ne treba da kažemo da nam je ona donela „samo loše”, da je pre bilo bolje i da nismo femi­nistkinje. Setite se žena koje su radile teške fabričke poslove, žena koje nisu imale pravo gla­sa, ni nasleđivanja, žena koje nisu imale priliku da se obra­zuju. Ne okrećimo točak istorije unazad.

TEMA BROJA RYL NOSI NAZIV 100% PRIRODNO. ŠTA ZA VAS MOŽE DA NOSI OZNAKU 100% PRIRODNO?
Prirodno je, pre svega, konzu­mirati „real food”, kupovati hra­nu na pijaci i kuvati kod kuće. Prirodno je ne težiti da izgledaš savršeno i kao neko drugi, već da svoj izgled popravljaš koliko je to moguće zdravim načinom života, vežbanjem, negom, razvijanjem svog stila. Prirodno je odnositi se prema drugom kao prema svom bližnjem i ne činiti mu ono što ne želiš da bude učinjeno tebi. Prirodno je ići za onim što te pokreće, a ne za nametnutim i opštim vred­nostima. Dakle, prirodno je i biti domaćica, i ne želeti da rodiš, i sama podizati dete, i biti gej, i biti karijeristkinja, i želeti da se udaš. Prirodno je biti u onome čemu vas srce vuče. Za mene lično, 100 posto prirodno je živeti van grada, okružen tra­vom, nebom i rekom, što, naža­lost, nisam još ostvarila, ali se nadam da hoću.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA

SAZVUČJA POEZIJE I MRAMORJA