in

OVAJ SVET JE SAN

PIŠE: MONJA ŠVEC, SATTVA I HATHA YOGA INSTRUKTOR, AJURVEDSKI TARAPEUT LEPOTE LICA (AYURVEDA BEAUTY THERAPIST)
FOTOGRAFIJE: MONJA ŠVEC

Ovaj svet je san. Stvaran je samo za Spavače, ljude koji neosvešćeno lutaju po njemu u potrazi za tračkom svetlosti radi svog iluzornog spasenja. Često u snu postajemo svesni da sanjamo (san u snu), a isto tako možemo da se probudimo i na javi, prebacivši svesnost u sopstvenu besmrtnu suštinu. To je veliko buđenje duše, Duše sveta. Njena snaga je nemerljiva, postoji radi stvaranja. Magnetičnom privlačnošću oblikuje prirodu, sam život i kreira Univerzum. Čoveku je dato da stvara sve što zamisli, a duša se tada ispoljava u svom najčistijem jedinstvu. Postati svestan snage sopstvene duše zadatak je svakog osvešćenog pojedinca, ovde i sada. Jedino tako se može stopiti sa božanskim jedinstvom.

Jedno od mesta gde se spajaju i pročišćavaju Duše sveta je grad Badrinat, na Himalajima, u Indiji, blizu granice sa Tibetom. Već hiljadama godina, milioni hodočasnika iz čitavog sveta posećuju ovaj grad kako bi očistili karmu i oslobodili se točka rađanja i umiranja.

Posetila sam Badrinat u maju ove godine. Gradić se nalazi na 3300 metara nadmorske visine. Natkriljuje ga velelepni vrh Nilkant Mahadeva, a preseca reka Alaknanda. U termalnim izvorima oko hrama ritualno se kupa, svakog jutra, na hiljade hodočasnika. Hram Badrinarajan, u samom srcu mesta, podigao je u 9. veku svetac Adi Šankaračarija i posvetio bogu Višnuu.

Prisustvo velikog, večno mladog Avatara Babađija (posebno poznatog među misticima, jogijima i tantricima kroz vekove), ovde se oseća više nego igde u Indiji – on je u jednom periodu života 18 meseci proveo na Himalajima, praktikujući Krija jogu. Te tehnike su ga dovele do soruba samadhija (duhovnog oslobođenja, buđenja u zlatnoj svetlosti), a njegovo biće je otišlo u zlatnu svetlost gde živi i odakle se pojavljuje određenim jogijima, prenoseći poruke važne za duhovni razvoj čovečanstva. Na ulazu u hram, redovi su kilometrima dugi, hodočasnici strpljivo satima čekaju da uđu u ovo presveto mesto.

U samom hramu su energije koje menjaju vibraciju tela. Svako ko uđe dobija Babađijev blagoslov, a duša mu biva ispunjena spiritualnom čistotom, istinom i ljubavlju, izoštravaju mu se sva unutrašnja i spoljašnja čula, ukratko: čovek se priprema za velike duhovne transformacije.

Boraveći u Badrinatu, doživela sam neverovatnu katarzu – suze radosnice su navirale same, neprekidno, osećala sam priliv nove snage i energije koja se ne sme olako rasipati. Oslobodila sam se straha od prolaznosti, uviđajući da smo mi zapravo Svetlost u telu koje je oslonac duši, da su u nama sva učenja, samo ih treba prepoznati. Ovde, na ovom drevnom, svetom tlu, shvatih da možemo da postojimo bez straha i težine, da se povezujemo sa beskonačnim potencijalima, da stvaramo sve što poželimo, jer je u nama nezamislivo moćna i beskonačna Duša sveta.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ANIMA MUNDI

DUŠA SVETA – ANIMA MUNDI