in

OSLOBODITE SVOJ ŽIVOT

PIŠE: DUŠA ABRAMOVIĆ, MAŠTARIUM

Ja verujem da su svi ljudi kreativni.

Svi se rađaju sa sposobnosšću da stvaraju stvari i svet oko sebe. Zatvorite oči i prisetite se svog detinjstva. Da li ste kao deca uživali u igri, razgovarali sa nevidljivim prijateljima, izmišljali priče, i oživaljavali stvari? Da li ste pravili kule od peska, ručak od blata i lišća, ili autiće od raznih kutijica? Upravo to je vaša urođena kreativnost na delu.

Nažalost, vremenom ste lagano počeli da gubite kontakt sa tim svojim darom. Svakog puta kada bi neko rekao «Uozbilji se!», « Prestani sa igrom!» ili «Ne glupiraj se!», imali ste utisak da radite nešto pogrešno, ili loše. Zatvarali ste lagano pristup svom izvoru stvaralačke energije. Postavili ste branu i držali se podalje od nje, jer ste učeni da se ponašate i mislite u okvirima koje su drugi postavili. Pojavila su se pravila u životu koja su sputavala kreativnost.

Mnogi nose svoje kreativne ožiljke iz detinjstva, ali to ne znači da ne mogu ponovo da pokrenu tu unutrašnju energiju. Svako ima izbor da li će ostati zarobljen ili će se osloboditi tih besmislenih ograničenja. Kreativnost je tu i dalje, ništa manja ili slabija, samo je prigušena. Strpljivo čeka kada će doći vreme da se ponovo zaigrate i zajedno stvarate svetove.

«Budite dovoljno hrabri da živite kreativno.» Alan Alda

«Ali ja nisam ni najmanje kreativna!», čujete neki piskutav glas kako odzvanja u vašoj glavi. Ali, da, jeste, samo možda još niste potpuno svesni toga. Oni koji su ostali da plivaju u umetničkim vodama je očigledno koriste svakodnevno, ali i ostalima je život prožet kreativnošću.

Sposobnost da stvorite nešto novo od onoga čime raspolažete je upravo kreativnost.

Ona je vezana i za analitičko mišljenje, rešavanje problema, organizaciju, komunikaciju, samim tim, ceo naš život je pod njenim uticajem.

Sam čin stvaranja, kreacije je transcendentalan. On vas prenosi iz jednog stanja svesti u sasvim suprotno. Iz tame u svetlo. Iz noći u dan. To je onaj tračak svetlosti na kraju tunela koji nas priziva. Put od sumraka do svitanja može biti brz ako to zaista želite.

FOTO: LAUNDE MOREL UNSPLASH.COM

Kako da oslobodite svoju kreativnu energiju?

Počnite da obraćate pažnju na koji način radite stvari i razmislite da li to možete da uradite drugačije. Kada počnete da se udubljujete u stvari, možete naći i jednostavnije ili zabavnije načine kako nešto da uradite. Zamislite kako biste to radili da se prvi put susrećete sa problemom i da ne znate ništa o njemu. Uradite nešto sasvim drugačije, bez straha da ćete pogrešiti. Greške su samo načini da nešto novo naučite.

Igrajte se. To je tako prirodno za ljude, a opet često sputavano. Posmatrajte kako deca pristupaju zadacima i izazovima. Povežite se sa svojim unutrašnjim detetom, pitajte ga kako bi ono rešilo taj problem. Zamislite kako bi izgledalo da samo posmatrate svet oko sebe, a da unapred ne donosite zaključke, već samo da delate. Promenite perspektivu, budite radoznali i otvoreni za svet oko sebe.

Prepustite se novim iskustvima. Probajte nove ukuse, novu hranu ili piće. Otputujte negde gde nikada niste bili, ili promenite put kojim idete na posao. Male stvari koje učinite mogu da imaju veliki uticaj na vaš život. Možete i da promenite svoje radne navike i da stvorite nove rutine.

Kad već isprobavate nove stvari, možete i da upišite neki kurs ili idite na radionicu koja vam zvuči zanimljivo. Naučite nešto novo. Što više znanja i veština steknete, to će vaša kreativnost imati više materijala za rad i tačkica za spajanje.

Nađite svoj kreativni izraz. To može biti crtanje, slikanje, sviranje, plesanje, pevanje, pisanje, ali možete i da se posvetite baštovanstvu ili nekom ručnom radu. Ne postoje granice za kreativnost.

«Slikanje je samo drugi način vođenja dnevnika.» Pablo Pikaso

Opustite se. Odvojite vreme kada nećete imati ništa u rasporedu. Dovoljno je i samo 10-ak minuta, ako ne možete više. Isključite se sa društvenih mreža, isključite televizor. Čitajte, odmarajte, upijajte svet oko sebe. Dopustite sebi da vam bude dosadno. Često se iz dosade rađaju najbolje ideje.

Ne čekajte inspiraciju, već je pronađite u sebi.

Sva snaga koja vam je potrebna da promenite svoj život već se nalazi unutra, samo je potrebno da odlučite. Svakog dana odvojite neko vreme za svoju kreativnost. Vremenom ćete stvoriti naviku, a zauzvrat ćete dobiti zadovoljstvo i ispunjenost. Ulaganje u kreativnost je ulaganje u sebe.

Kreativnost je životna veština koja se može razvijati u nedogled. Uvek imate svesni izbor šta ćete raditi i uvek možete napraviti neku novu opciju. Granice postoje samo u vašem umu. Promenite svoja uverenja i navike i prepustite se stvaralaštvu. Promeniće vam dnevnu rutinu i obogatiti život. Prenesite svoj život iz sivila u svet okupan bojama.

FOTO: SERGEI AKULICH UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

TROJAC U OBILASKU SVETA

KONSTANTNOM PROMENOM DO BALANSA