in

ORIGINALNOST JE PUT BEZ PUTOKAZA

PIŠE: PROF. DR THOMAS PETSCHNER

Mudri kralj Solomon govorio je da “nema ničeg novog pod ovim suncem”, dok je Heraklit nasu­prot propagirao “panta rhei” sa idejom da je sve oko nas u konstantnom toku i promeni. Za sva­kog od nas obe filozofske postavke mogu biti ispravne ili ne – u zavisnosti od nas samih i od toga šta želimo i kako da postignemo.

Kad ti sve izgleda statično i kad žudiš za bilo ka­kvom promenom, jednostavno zgrabi kofu s far­bom i promeni boju fasade kuće. A ako imaš os­ećaj da ne znaš kuda te životni tok vuče, napravi pauzu na obali, odmori telo i uspori prezasićeni um. I kako god da si se odlučio, sve je baš is­pravno i baš onako kako bi trebalo da bude.

Poslušaj samo svoj unutrašnji glas i kreni tamo gde ti to želiš, a ne tamo gde te upućuju na­dobudni ili dobronamerni ljudi. Ne plaši se nik­oga ko ti priča da je teško ili nemoguće to što si naumio. Svako od nas je jedinstven i samim tim original. A da bi stvarno živeo i proživeo kao original moraš naći put ka svojoj duhovnoj i fizičkoj slobodi.

Samo budi dosledan sebi i svojim vizijama i daj sve od sebe da to postigneš, da dostigneš tu bezuslovnu slobodu. Ali budi svestan i toga da je takva sloboda slična nedoglednoj ravni­ci pod dubokim snegom u tamnoj noći. Nema utabanog puta, ni nekoga da očisti sneg pred tobom. Nema putokaza, ni zvezde vodilje, već sam moraš biti svoj kompas. Nema religije, društvenog sistema, moralnih postavki, tuđih vizija ili parametara da ti koriguju pravac.

Fantastična novinarka Tanja Peternek me je na svoj originalni način, ne gubeći nit razgovora ni posle pet sati priče, unakrsnim pitanjima pod­stakla da napravim višestruku retrospektivu svog života. Iako nije moguće upakovati skoro šest decenija u 45 minuta, uspela je da me stavi pred verbalno ogledalo i podstakla na zaključak: kada živimo naš individualno odabrani život baš onako kako to želimo, a zatim se osvrnemo na njegov tok, otkrivamo da smo pored svih uspo­na i padova ipak uspeli da bar malo doprinese­mo poboljšanju života onih koje smo na našem putu imali sreću da sretnemo.

Kada dostignemo više stanje razvoja naše svesti i duha i nađemo originalni način kako da služimo drugima, pa kada nam to još postane glavni fokus svakog delovanja, tek tada smo u mogućnosti da raspoznamo i doživimo istinska čuda višeg reda koja našu životnu energiju ut­kaju u napredak čovečanstva.

Kompletan intervju “Profesor Tomas Pečner – TV lica… kao sav normalan svet” možete videti na:

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

USPEŠAN LIDER

BODITE IZVIRNI