in

OKRET BILJAKA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: BOJANA LUTOVAC

FOTOGRAFIJE: DUŠAN NOVAKOVIĆ

BOJANA LUTOVAC, ARHITEKTA PO PROFE­SIJI, IMALA JE POČETKOM OKTOBRA SVO­JU PRVU SAMOSTALNU IZLOŽBU „OKRET“ INSTALACIJA I FOTOGRAFIJA, U KUĆI „ĐURE JAKŠIĆA“ U BEOGRADU. TO JE PRVI PUT DA JE NEKO KOD NAS U IZLOŽBENOM PROSTO­RU PREDSTAVIO BILJKE. IZLOŽBA JE IZA­ZVALA VELIKU PAŽNJU, JER SPOJ FORME, BILJAKA, SVETLOSTI SVOJOM AUTENTIČ­NOŠĆU PREDSTAVLJAJU ZASEBNE CELINE PUNE SIBOLIČNIH PRIČA. BILJKE SU NJEN MEDIJ IZRAŽAVANJA.

ODAKLE VELIKA LJUBAV PREMA BILJKAMA I CVEĆU?

Početak ljubavi kao i većina početaka – detinj­stvo. Palić, 1.maj, jedriličarske regate, ja mala takmičarka a u pauzama prolećne livade i cve­će na njima, za mene čista poezija.

Moja mama i cveće u našoj kući uvek prisutno, tu u kući otkrivam anemone, frezije…

TVOJE BILJKE SU DEO PROSTORA, KAO SKULPUTURE…

Po meni umetnik nabasa na svoj medij, a biljke su kao i kamen, glina, drvo, boje, note… samo instrument izražavanja.

SA ČIME SI SE IGRALA? KAKO BI TO OPISALA? ŠTA SI HTELA DA NAM KAŽEŠ?

Igra je prava reč, poštovanje je druga za mene važna reč, poštujem biljke želim da istaknem njihovu strukturu ali i da promenim uobičajenu percepciju svake biljčice.

Kao i svi stvaraoci koji se iskreno posvete ono­me što rade, naročito kada ne postoji konkre­tan zadatak već je u pitanju, dečijim jezikom ,,slobodna tema,, iz mene izlazi sve – moje poi­manje života, ljubav, inspiracije, iskustva.

Konkretno formom instalacija (vezano za samu strukturu biljaka), sam prikazala konstantno kretanje sa kojim se susrećemo kroz naše po­stojanje, kretanje između paperjastog (utroba, majka, ljubav, svetlost) i oštrog (sva teška isku­stva kroz život), odatle i naziv „Okret“.

ŠTA UMETNIKU PRUŽAJU INSTALACIJE? MENI SE ČINI KAO BESKRAJNI KANAL GDE UMETNIK REALIZUJE SVO­JU VIZIJU.

Za mene zasigurno da. A za nekoga je to boja, performans, ton ili bilo koji drugi materijal.

ARANŽIRANJE CVEĆA ZA TEBE JE…

Umetnost a može biti i suprotno tome, data nam je sloboda izbora i od svih nas zavisi kako je koristimo u svakom segmentu svog postoja­nja. Cveće stavljeno u konekst sa osvetljenjem i nekim materijalom donosi nam novu priču… Novu priču, novi kontekst nečega što je toliko uobičajeno da ga više ni ne registrujemo.

KOJE CVEĆE VOLIŠ I ZAŠTO?

Ako bi trebalo da izdvojim onda poljsko, nespu­tana lepota prirode.

DA LI JE UVEK PRIRODA TAKO NESEBIČNA, BEZ OB­ZIRA NA GODIŠNJE DOBA? KOJI JE TREND DANAS U CVETNIM ARANŽMANIMA?

Za mene je priroda uvek inspirativna i kada je sve pokriveno snegom i kada letnje sunce iscr­pi svu vlagu iz biljaka. Što se biljaka tiče, mož­da su kasno proleće i rana jesen najživopisniji.

Na moju veliku radost, već neko vreme je u trendu prirodnost, raznolike živopisne biljke u svoj svojoj neobuzdanoj raskoši.

TEMA NOVEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „RAZUM I OSEĆAJNOST“ KOM SI SE CARSTVU PRIVOLELA?

Verujem da postoje u meni paralelno, u kojoj razmeri ne bih znala da kažem, za neke stvari sam vrlo razložna a opet preplavljena emocija­ma.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SRCE KAO NEBO

Insta live intervju – dr Ana Žikić, lekar tradicionalne kineske medicine