in

NAKIT KOJI PLEŠE 11:11

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: JELENA KRECKOVI
Ć
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

@11_11_jewelry #11_11_nakitkojiplese

JELENA KRECKOVIĆ JE ROĐENA NIŠLIJKA. U RODNOM GRADU JE RASLA I UČILA ŠKOLE, PEVALA I SVIRALA, UDALA SE, RODILA SINOVE I RADILA, A ONDA SE SA PORODICOM PRESELILA U BEOGRAD.

PO VOKACIJI JE LEKAR, SPECIJALISTA HIGIJENE I NE RADI U PRAKSI. ZAVRŠILA JE BOWEN AKADEMIJU I PRAKTIKUJE TU TERAPIJSKU TEHNIKU. VOLONTIRALA JE DO DOLASKA KORONE U ZVEČANSKOJ – U CENTRU ZA ZAŠTITU ODOJČADI, DECE I OMLADINE. ZALJUBLJENIK JE I POŠTOVALAC PRIRODE I PUTOVANJA. VOLI DA MISLI DA JE BORAC ZA ISTINU I SLOBODU LJUDSKOG RODA JER TU VIDI NAJVIŠE LJUBAVI I LEPOTE.

KAKO SI DOŠLA NA IDEJU DA SE BAVIŠ KREACIJOM NAKITA?

Ovо је deo priče koji je ponovo rođen i to skoro.

Začeće i sazrevanje je trajalo, iako je ideja bila tu kao deo strasti prema lepim formama, bojama i igri… onda je zaboravljena pa ponovo rođena kroz simboličan naziv brenda.

U leto 2019. sam završila kurs za dizajn nakita, napravila svoju prvu ogrlicu koja je odmah postala prototip i standard svih budućih. I tada se rodio taj prirodni osećaj lakoće postojanja Sopstva.

ZAŠTO 11.11 JEWLERY?

Cele te 2019. su me pratile kazaljke na satu i pokazivale vreme od 11 sati i 11 minuta. Trebalo mi je malo da shvatim da je vrsta sinhroniciteta u pitanju. Bio je to poziv na buđenje, poziv na sakupljanje svog sećanja i želja. I bio je poziv na akciju u smislu prvog koraka ka inspiraciji i kreaciji sebe!

To je u osnovi značenje ovog srećog brojevnog niza.

TVOJ NAKIT JE NAKIT KOJI PLEŠE, TAKO GA I DEFINIŠEŠ.

Nakit 11.11 nastaje od materijala i elemenata koji su dostupni: bronza, antialergijski čelik i poludragi kamen. Ono što je jedinstveno jesu ideja i struktura – delovi lanca se slobodno kreću i u svom plesu staraju novu formu, pa se ogrlica može nositi na više načina.

Osećaj da rukama nešto lepo stvaram (ruke tada vidim kao produžetak srca) čini da moj um, telo i duša često zapevaju. Onda nije čudno da nakit zapleše!

KOLIKO JE SIMBOLIKE U ONOME ŠTO RADIŠ, STVARAŠ I PRENOSIŠ?

Istina je, simboliku stalno nalazim u knjigama koje čitam i spoznajama koje želim da podelim, pa opet u nazivu brenda i nakitu koji pleše.

U prirodi postoji ritam. U kosmosu postoji ritam. U nama postoji ritam (biološki ritam koji reguliše neurohumoralne procese u mozgu i kontoliše rad organa). Ako čujemo i sledimo taj ritam, mi stvaramo muziku u sebi, stvaramo harmoniju i balans i ostajemo zdravi.

Dipak Čopra tu pojavu naziva synchrodestiny, a K. G. Jung nas podseća na sinhronicitet.

Kod mene pojam linearnog skoro da ne postoji. Često koristim krug kao simbol kosmičkog i životnog ciklusa, kao simbol sopstva i celovitosti čoveka, njegovog tela i uma.

KAKO BIRAŠ POLUDRAGO KAMENJE KOJE KORISTIŠ?

Intuitivno, i ne biram ja njih, već oni mene.

Ja možda imam temu o kojoj bih govorila kroz određene kristale, a oni su moćni i imaju dar da mi se obrate!

U njihovom poreklu i svrsi je velika filozofija i nauka. Tesla je govorio o kristalima kao o živim bićima, o njihovoj frekvenciji. Ako nastaju u utrobi Zemlje, nesumnjivo je da kristali i minerali poseduju energiju, a ja ih doživljavam kroz svoje iskustvo i mišljenje žena koje nakit nose.

Kao lekar, nalazim da zdravstvene probleme treba pratiti ispitivanjem i dijagnostikom , ali će holistički pristup imati blagotvorno dejstvo. U neka davna vremena, ljudi su bili okrenuti ritualima i narodnom folkloru, tj. znanju i često su koristili kristale. Danas je njihova energija ponovo aktuelna i prepoznaje se po bojama, kroz astrologiju ili po energetskim centrima koje želimo da stimulišemo.

KOME SU NAMENJE TVOJE OGRLICE I MINĐUŠE?

Mislim da moj nakit prepoznaju zrele žene. Kada to kažem, pre svega mislim na žene koje slobodno preuzimaju odgovornost za svoju sreću i radost i poštovanje u životu. I što su sigurnije u to što rade, to više lepih stvari dolazi iz univerzuma, a zrele žene to prihvataju sa zahvalnošću.

Želim da im moj nakit pomogne u tome.

TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ROADMAP 2021/2022“. TVOJA PROŽIVLJENA 2021. I TVOJA VIZIJA BUDUĆNOSTI.

I ova je godina bila puna izazova, borili smo se, tugovali i slavili. Ja zadovoljna i zahvalna na trenucima pored mora sa suprugom i prijateljima, drugi put sa majkom i treći put sa sestrom! Pamtiću ih.

A što se planova za 2022. godinu tiče, naučila sam da je vizija moćna, veća od motivacije. S druge strane, znam da nas Univerzum podseća gde je u celoj priči naše mesto. Zato mislim da je za planiranje najbolje krenuti od postavljanja sebe na to mesto – mesto kome pripadaš, gde si voljen i podržan, gde prepoznješ svoje vrline i darove i radosno ih deliš.

I slobodno ću onda reći da moja vizija budućnosti dolazi iz Srca i ja joj se radujem.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

JEDAN KOMAD ZA TRI KOMBINACIJE

CRTICE RASPADANJA, NA PUTU ZABORAVA