in

KOJA SI TI BOJA?

FOTO: DRAGANA MILOSAVLJEVIĆ
PIŠE: ANIMA MUNDI

Svako ima nevidljivu zastavu sa kojom maše i koja se vijori u rukama vlasnika. Moja zastava je plave, bele i zlatne boje. To su boje koje simbolizuju moje vrednosti. Plava – neba i granica, bela – slobode, zlatna – vrednosti duhovne i materijalne. Mašem zastavom i idejom. Mašem snagom boje i misli. Mašem kreacijom i voljom za postizanje sanjanog, svesnog i nesvesnog. Sanjam u bojama, moji snovi su kompenzujući, kako ih je tumačio dr Ivan Nastović. U snovima, sanjam ono što nemam u realnosti, i time postižem balans. Doktor je imao ključ za moje snove i boje.

Boja, ta snažna sila koja prodire duboko, koja je ukorenjena u ljudskom društvu i koja se razvija u značenju kako se razvija i civilizacija. Višestruko tumačenje boja poznato je od davnina. Boje imaju usko društveno-kulturološki karakter i sam status boje se menjao kroz istoriju. Plava boja je kroz istoriju imala stalan uspon i najomiljenija je boja Evropljanina danas. To je boja naših sećanja, slobode misli i ideje, nebeskih granica. Šerpa plava boja je simbol radničkog odela, lonca. Bliska plavoj je i zelena. Prepoznata kao boja islama, Irske, partije Zelenih, kao boja koja odmara i ima isceljujuću snagu. Crvena vuče na strast i požudu, na srce. To je boja krvi, energije, i snage. Imperijalna boja je tamno crvena. Žuta je Sunce. Žuta je jako inspirišuća i trendi boja ove sezone.

S proleća, kada se sve(T) pretvori u boju, do identifikacije sa njom dolazi lako. Tema ovog majskog, cvetnog, veselog i eksplodirajućeg broja RYL e-magazina je došla kroz pitanje:

KOJA SI TI BOJA?

Bojom bojim život, susret i priču. Bojom smo obojili sebe i svoj magičan svet, jer šta bismo da nije boje? Gledajući svet crno-belo, izgubili bismo toliko lepote, koji donosi upravo snaga kolorita. I kada pričam o bojama, ne mogu, a da ne pomenem, da je moj omiljeni film poljskog reditelja Kišlovskog “Tri boje plavo”, da je umetničko delo koje biram “La nasità di Venere” “Rađanje Venere” Sandra Botičelija, da je roman iz kojeg izvlačim boje “Kod Hiperborejaca” Miloša Crnjanskog, muzika koja podiže moju vibraciju i iz koje se prelivaju svetlosti Buddha Lounge & Bar Music, svetska galerija Uffizi, prošlogodišnja postavka Aleksandre Ninković Tašić u Muzeju istorije Srbije,  „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, privatni Muzej Macura u Novim Banovcima, boja i snaga ličnosti Nihada Softića, preduzetnika i pisca, energija Pratiti Meunier, reiki terapeuta…. i lista je bekrajna, kao što su i inspiracije u beskraju. Biram ljude po osećaju i lepoti njihove unutrašnje boje koju nose i njihovom nevidljivim zastavama kojima mašu. Jer, i zastave se prepoznaju i slična se sličnoj raduje.

Živite iz inspiracije i snage srca. A boja je tu samo da podvuče život. Moj život podvlačim plavom, belom i zlatnom.

De gustibus (et coloribus) non est disputandum – O ukusima i bojama ne vredi raspravljati.

Sledi svoju boju!

 

ŠTA MISLITE?

IZAŠAO JE MAJSKI BROJ E-MAGAZINA RYL

U POTRAZI ZA SAMIM SOBOM