in

MY LEADERSHIP STYLE

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: DALIBOR DANILOVIĆ

Lider se stvara, lider se ne rađa.

Da li umete da komunicirate, da li umete da slušate, osluškujete, zapažate i u skladu sa svim donosite odluku. Morate da budete dobar komunikator da bi vam verovali. Komunikacija je najvažniji kvalitet jednog lidera.

Kako vodite svoj život? Da li ste lider sopstvenog života ili vas život vodi?

Autori sveta, junaci RYL magazina, potrudili su se da odgovore iz svoje perspektive na temu broja MY LEADERSHIP STYLE. Stilova je raznih i svaki je moćan na svoj način.

Kada zapitam sebe u ovom 81. broju magazina koje ja stilove primenjujem tokom ovih sedam godina rad i saradnje sa različitim ljudima, na različitim jezicima, moram da priznam da je jedan stil i da mi ide lako. Zašto lako? Jer mi ide jasno i lako komunikacija. Ona je ključ svega. Autori mi veruju da će sve biti kvalitetno, da ću razumeti ako se probiju i rokovi, da zajedno dolazimo do rešenja. Moje iskustvo: ako vodite nekog ili nešto, morate biti tolerantni sa tačno podvučenom crtom dokle se može ili ne može ići sa vama i poslom. Kad je sve jasno, onda to i teče. Jer ovaj posao ne zavisi samo od mene. Ima nas mnogo u lancu. On polazi od mene, od dobar dan, zdravo, kako si, do teksta i svega što kasnije sledi i prolazi kroz ruke. U tome je snaga i bogatsvo ovoga što svi zajedno radimo. Kreiramo jedan dragulj, jedno delo, jednu nit, koja se ne da lako prekinuti. RYL je kao ručni rad. Ima cenu „ne može se platiti“ jer ovde igraju „umovi“ na terenu, igra iskrenosti, empatije, ljubavi, snage, lepote, zanosa, bola, isceljenja, umetnosti, detalja. Igra svet.

Nisam nikada, ali nikada mislila da ću voditi armiju snažnih umova koji slede svoj duhovni put, umetnički pravac, eksperte koji podučavaju ono o čemu sanjaju, lidere, mislioce, koji kroz znanje daju smernice, osvešćuju čovečanstvo. A onda sam sa njima shvatila i svoju misiju. Mogu da vodim samo ono u šta verujem i šta živim u zarezu. Mogu da branim samo ono što je deo mog uverenja, ličnosti. Mogu da volim, ako uživam u tome. Jer ovo je ljubav, ovo je snaga koja se samoregeneriše. Ovde se ne troši, ovde se isceljuje. Tu je izvor.

Kako ćete prepoznati lidera? Po stavu, energiji, osmehu, pogledu, po kretanju, empatiji, humanosti, viziji, uticaju, pozitivnom stavu. Lidera u 21. veku prepoznaćete i po srcu. Jer nisu svi lideri koji se tako nazivaju. Pravom lideru srce pulsira drugačije.

“LIDERSTVO UTIČE NA DRUGE KA ZAJEDNIČKOM CILJU.” – JOHN MAXWELL

„AKO VAŠI POSTUPCI ISPIRIŠU DRUGE DA VIŠE SANJAJU, UČE, VIŠE RADE, I POSTANU VIŠE, VI STE LIDER.“ – JOHN QUINCY ADAMS

„INOVACIJA PRAVI RAZLIKU IZMEĐU LIDERA I FOLLOWERA.“ – STEVE JOBS

„NE IDITE KUDA PUT MOŽE DA VODI. UMESTO TOGA IDITE TAMO GDE NEMA STAZE I OSTAVITE TRAG.“ – RALPH WALDO EMERSON

Ako vas bilo šta od ovoga inspiriše, prigrlite ga kao put.

Pored svega rečenog, nisam spomenula možda i najvažniju stvar, a to je odgovornost. Bez preuzete odgovornosti nema lidera. On je ta jedinka na vetru koja se hrabro i odgovorno suprostavlja naletima i nevremenu jer ima viziju. A za viziju se živi.

I ne zaboravite, lider se stvara, on se ne rađa.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MART 2022: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

USPEŠNI LIDERI