in

MOST IZMEĐU SRBIJE I JORDANA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: SAMER KHASSEB
FOTOGRAFIJE: RAMI EID

SAMER KHASSEB, TURISTIČKI AMBASADOR JORDANA. RODIO SE I ODRASTAO JE U BEOGRADU SA MAJKOM I BRATOM. OTAC JE JORDANAC KOJI JE DOŠAO U SRBIJU 80-IH NA STUDIJE. UPOZNAVŠI LEPU BEOGRAĐANKU, ŽENI SE I IZ TOGA BRAKA DOBIJA DVOJICU SINOVA. STIL ŽIVOTA, KULTURA, OBIČAJI GA NISU DUGO ZADRŽALI NA BALKANU I VRAĆA SE U JORDAN. SAMER UZ MAJKU ŽIVI SVOJU JORDANSKU PRIČU POD PRAVOSLAVNIM NEBOM, ALI UZ MUSLIMANSKE OBIČAJE. NAUČIO JE I ARAPSKI I SRPSKI JEZIK. U BLIZINI NJIH, ŽIVELE SU KOMŠIJE LIBIJCI, PA SE JEZIK NAUČIO I OČUVAO. NAKON 17 GODINA, SAMER I BRAT PRONALAZE OCA I SAMER ODLAZI U JORDAN DA UPOZNA OČEVU FAMILIJU I TADA MENJA I SVOJU ŽIVOTNU PRIČU. U UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA GDE JE IMAO TETKU OSTAJE DA ŽIVI 13 GODINA IGRAJUĆI FUDBAL I PROFESIONALNO SE OKRENUVŠI SPORTU. TOKOM KORONE, KREĆE NOVA ETAPA U SAMEROVOM ŽIVOTU – ZAPOČINJE POSAO U JORDANU I SARADNJU SA TURISTIČKOM AGENCIJOM JUNGLE TRAVEL IZ BEOGRADA, PA SU NAM DANAS JORDAN I PETRA JOŠ BLIŽI.

SAMER VAS DOČEKUJE U JORDANU ŠIROKOG OSMEHA I VELIKOG SRCA I VODI KROZ SRCE ARAPSKE ZEMLJE KOJE KUCA LJUBAVLJU, LEPOTOM I ČUDIMA. OVO JE PRIČA O ČOVEKU KOJI ŽIVI DVE KULTURE, DVA NARODA, JEDNIM SRCEM I DUŠOM. ŠARMANTAN, MARKANTAN I REČIT, SAMER ZNA PUT I UVODI NAS U SVOJU PRIČU.

GOVORI SRPSKI, ARAPSKI I ENGLESKI JEZIK.

KAKO JE BILO ODRASTATI U BEOGRADU OSAMDESETIH GODINA KAO POLU-JORDANAC I POLU-SRBIN? KADA I KAKO OSETIŠ DA TE TVOJA CIPELA VUČE NA SRPSKU ILI JORDANSKU STRANU SVETA?

Imao sam divno odrastanje u Beogradu, bio sam omiljeni dečak baš zato što sam Srbin i Jordanac. U komšiluku u osnovnoj i srednjoj školi, svi su me jako voleli. Obe strane me vuku u obe zemlje, volim ih i ne mogu bez njih, ali se nekako slobodnije osećam u Srbiji. Moje su sve strane sveta, ali tačno znam gde sam ja – ja.

KAKO BI OPISAO ŽIVOT U BEOGRADU, KAKO U JORDANU, A KAKO U UAE?

U Srbiji je život bio jako lep. Srbija je jednostavno zemlja gde možeš da uživaš.

Jordan je egzotična zemlja prepuna orijenta, zabave, tradicije, istorije, kolorita.

UAE je zemlja gde je sve kompletno, savršeno i luksuzno, gde možeš da izgradiš i usavršiš ponašanje, obrazovanje i kulturu na perfektan način.

MOST IZMEĐU JORDANA I SRBIJE. DA LI JE TO ŠTO SI ODUVEK SANJAO?

Oduvek sam želeo i sanjao da izgradim most između Jordana i Srbije u bilo kom smislu. Već sam dugo u oblasti turizma i jako sam ponosan i srećan što sam na neki način uspeo da približim Srbiju i Jordan i da ih upoznam kompletno.

RADIŠ KAO TURISTIČKI VODIČ, IMAŠ SVOJU AGENCIJU U JORDANU, DOČEKUJEŠ SRPSKE TURISTE. KAKO ONI REAGUJU KADA VIDE VODIČA SA JORDANSKOM MARAMOM NA GLAVI, KOJI SAVRŠENO GOVORI SRPSKI?

Ljudi su oduševljeni. Na početku upoznavanja sa turistima, jako su zbunjeni i u čudu a u isto vreme srećni jer će ih njihov čovek voditi kroz Jordan na srpskom jeziku tako da se svi putnici osećaju kao u svojoj zemlji i maksimalno opušteno uživaju.

ZA ONE KOJI NISU BILI U JORDANU A IMAJU NAMERU, ŠTA JE ONO ŠTO JE MUST SEE? OTKRIJ NAM NEKA SKRIVENA MESTA U KOJA TURISTI NE IDU A TREBALI BI DA IH VIDE.

Obavezno moraju posetiti grad Jerash – Pompeju Bliskog istoka iz grčko-rimskog perioda. Neverovatno sačuvan drevni grad koji je preživeo preko tri zemljotresa.

Otkriću vam jedno tajno mesto a to je lekovita banja koja se nalazi usred stenaste pustinje između peščanih stena – mesto se zove Hamamat Maen. Jordan je prepun dragulja – mesta koja se moraju videti i osetiti.

ČOVEK SI SVETA, NE DRŽI TE MESTO, VOLIŠ JEZIKE, RAZLIČITE KULTURE, PODNEBLJA, NEBA. ŠTA ĆEŠ JEDNOGA DANA OSTAVITI SVOJOJ DECI KAO GLAVNU REČ I VREDNOST ČOVEKA KOJI ŽIVI VIŠE KULTURA?

Mislim da je edukacija najvažnija, kao i jezici koji su oružje budućnosti. Da uvek imaju svoj cilj i da nikad ne odustaju. Planiraj, kreiraj i realizuj – to je odličan moto za uspeh u životu.

IVER NE PADA DALEKO OD KLADA – SRPSKA JE POSLOVICA. U KOJIM SITUACIJAMA IZ TEBE PROGOVARA MAJKA, A KADA OTAC? I ŠTA JE LEPO U TOJ MULTIKULTURALNOSTI?

Uvek od roditelja dobijete nešto što vas obeleži za čitav život. Od drage majke sam naučio kako je biti nežan, voljen, brižan, uspešan, strpljiv, pažljiv i da budem pravi borac.

Od oca pozitivnu energiju i strpljenje sa ljudima i kako organizovati 10 stvari u minutu, koncentraciju u radu i tačnost, multitasking i poslovne sposobnosti.

TEMA SEPTEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „BE YOUNIQUE“. ŠTA JE ONO ŠTO TE IZDVAJA OD OSTALIH ILI ŠTA VIDIŠ KAO SVOJU PREDNOST UPRAVO U TOME ŠTO SI TOLIKO JEDINSTVEN?

Osećam se jedinstvenim baš zato što sam polu-Jordanac i polu-Srbin. Fizički izgled egzotičnog momka sa beduinskom bradom. To me izdvaja od drugih i čini posebnim i srećan sam zbog toga.

ŠTA MISLITE?

101 Poena
Upvote Downvote

SNAGOM UMA DO NOVOG JA

МАНАСТИР ХИЛАНДАР