in

MAGNET LJUBAVI

Smiljana GavrančićPIŠE: SMILJANA GAVRANČIĆ, PROFESIONALNI ASTROLOG
FOTOGRAFIJA: IZ PRIVATNE ARHIVE

Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja na ljudsku sudbinu vuče korene još iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije, talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje, ali isto tako i otera negativne…

Bilo kako bilo, ali činjenica je da živimo na planeti Zemlji, koja jeste u simbolici znaka Bika, a kao što znamo Bikom vlada upravo Venera – planeta ljubavi i odnosa. Stoga, nije teško zaključiti da smo se upravo i rodili zbog ljubavi, zbog odnosa, i da su odnosi ono na čemu primarno treba da „radimo“ tokom života. Tu pre svega treba da budemo fini, jer ljubav je „umetnost“ i zahteva finoću. U večnoj potrazi za idealnom ljubavlju, idealnim odnosom, čovek pribegava svemu i svačemu, sve ne bi li dostigao čaroliju koju Venera sama po sebi „nosi“.

ROZENKVARC – MAGNET LJUBAVI

Ovaj poludragi kamen predstavlja bezuslovnu ljubav i njegove snažne vibracije će vam pomoći da rešavate ljubavne probleme na svim nivoima. On podrazumeva sve vrste ljubavi: ljubav prema sebi, prema deci, Univerzumu, celom svetu…

Prisustvo rozenkvarca u sobi će poslati umirujuće vibracije, i na taj način će ublažiti bes i ogorčenje. Odličan je za lečenje trauma.

Pomaže vam da izlečite svoje srce od negativnih osećanja kao što su bes, ljutnja, ogorčenost, ljubomora, strah… Kada se oslobodite ovih emocija, osećaćete se manje ograničeno da otključate svoju maštu i nađete način da budete srećni.

Rozenkvarc je najbolje rešenje ukoliko želite da privučete ljubav. Donosi mir i vernost u ljubavne veze. Ukoliko ga smestite u ugao sobe, ili ga nosite uz sebe – u život ćete privući ljubav! Rozenkvarc takođe pomaže i u prihvatanju neophodnih promena. On podstiče prijemčivost za lepotu svih vrsta. Čuva mladost i lepotu. Najbolji je iscelitelj, smiruje unutrašnji bol i leči gubitak. Ako nikad niste primili ljubav, on otvara vaše srce tako da postajete prijemčivi. Ako ste voleli i bili povređeni, on teši vašu tugu. Rozenkvarc vas uči kako da volite sebe, jer ne možete voleti druge i prihvatiti njihovu ljubav, ukoliko prvo ne volite sebe…

AFRODITA I ADONIS

Ako se osvrnemo na grčku mitologiju, onda ćemo upravo na stranicama najlepših priča iz mitologije pronaći i onu koja govori o ljubavi između Afrodite, boginje ljubavi, i mladog Adonisa koji je jako voleo lov, zbog čega se i sama Afrodita zainteresovala za lov, ne bi li ga još više sebi privukla, čak ga je i pratila u lovu. Međutim, uvek ga je upozoravala da bude orpezan kad ide u lov, strahovala je za njegov život. Njen strah je bio opravdan, jer je Adonisa, ljubavnika grčke boginje Afrodite, napao je Ares, bog rata (takođe Afroditin ljubavnik – poznato je da svog muža, starog i ružnog Hefesta, varala sa Aresom, tj. bila sa njim u tajnoj vezi), u obliku vepra, i to baš kada je u lov otišao sam, bez nje… Afrodita, saznavši šta se dogodilo, u pokušaju da spase Adonisa, zapetljala se u trnov žbun. Njihova pomešana krv je obojila beli kvarc u roze, i od tada je rozenkvarc simbol ljubavi, ali i pomirenja, jer je Zevs oživljavao Adonisa Afroditi, njihovu ljubav, na svakih šest meseci u godini. Kada dođe jesen, Adonis odlazi u podzemni svet, a u proleće, Adonis bi izlazio iz podzemnog sveta, iz carstva mrtvih, i vraćao bi se Afroditi, tako da je priča o Adonisu, u stvari, vezana za smenu godišnjih doba…

SRČANA (LUNARNA) ČAKRA

Kao što znamo, svaka planeta koja boravi u našoj karti (opisujući našu sudbinu), ujedno i boravi unutar posebnih energetskih centara na nivou našeg suptilnog, eteričnog tela. Ti centri su poznati kao čakre. Sedam tradicionalnih planeta opisuju sedam energetskih centara unutar svake osobe. U osnovi, svaki čovek nosi tri donje (Mars, Venera, Sunce) i tri gornje čakre (Merkur, Jupiter, Saturn) koje, kada čovek postigne više stanje svesti, formiraju krugove spajajući tako Nebo (gornji energetski centri, Um) i Zemlju (donji energetski centri, Telo). Centralna čakra je četvrta, lunarna ili srčana čakra (čakra koja je povezana sa Mesecom), odnosno ona koja predstavlja glavnu osu oko koje se vrte Nebo i Zemlja, odnosno Um i Telo.

Upravo je u ovoj priči o rozenkvarcu bitna ova srčana, četvrta, lunarna čakra, jer uz pomoć ovog poludragog kamena „otvaramo“ baš ovu čakru! Ova čakra se zove Anahata, i u preovodu znači – neoštećen ili neokrnjen. Od svih energetskih centara, Anahata je i najvažnija, nalazi se u području srca (otuda i naziv srčana). Ona je ključna čakra zato što, ako bilo koju drugu energiju želimo da razvijemo (npr. želimo da popravimo energiju Venere ili Marsa), mi moramo imati dobar kontakt sa četvrtom čakrom. Ako je ona zatvorena, sve ostale energije će biti mnogo slabije i imaće mnogo slabiju mogućnost da se bilo kako razviju.

Zanimljivo je da se, u astrološkom smislu, rozenkvarc vezuje baš za znak Raka, za znak čiji je vladar upravo Mesec (bela boja), koji vezujemo za centralnu, srčanu čakru. No, često se navodi da ovaj poludragi kamen prija i Bikovima, kao i Vagama, jer je Venera (ljubav) njihov vladar.

MADAGASKAR – ZEMLJA ROZENKVARCA

Nalazišta rozenkvarca su brojna u svetu. Obično se navode Indija, Brazil, Južna Dakota (Sjedinjene Države), ali i Madagaskar – afričko ostrvo (4. po veličini na svetu) u Indijskom okeanu, koje je i nastalo usled tektonskih poremaćaja i odvajanja jednog dela kopna od afričkog kontinenta, što me, moram priznati, jako podseća i na sam proces nastanka kristala, dragog kamenja… Upravo ta izolovanost od kopna dala je posebnost ovom mestu, u smislu da je Madagaskar jedino mesto na svetu gde možete videti sve ono što do sada sasvim siguno nikad niste videli kada je reč o flori i fauni. S druge strane, ova zemlja je mesto gde je siromaštvo veoma prisutno, zdravstvena zaštita na veoma niskom nivou, ali uprkos tome, na licima stanovnika ovog ostrva vi nećete videti nikad očaj, tugu… naprotiv, videćete – ljubav, sreću, radost. Nije ni čudno što je upravo ovo ostrvo označeno kao nalazište rozenkvarca, kamena ljubavi…

U karti Madagaskara je jako naglašen znak Raka (čak 4 planete – Mesec, Merkur, Venera, Sunce – su u Raku, i to sve lične), što isto u ovoj priči oko rozenkvarca upućuje na značaj baš ovog ostrva. Pa, i sama Afrika se primarno vezuje za znak Raka, između ostalog.

Ako pogledamo kartu Madagaskara, onda upravo nalazimo Veneru (ljubav) na stepenu ljubavi (5º), emotivnog i saosećajnog znaka Raka, znaka za koji se primarno vezuje rozenkvarc. Ta ista Venera je „prešla“ preko Sunca u kojem „živi“ Uran iz Lava, i napraviće aplikacioni trigon sa retrogradnim Neptunom, što nas sve asocira na sliku i same boginje ljubavi, Afrodite, u karti ove zemlje. Ovo je upravo slika mitološke Venere koja je nastala iz Uranovih genitalija, i koja sad „hrli“ kod boga mora, kod Posejdona, koja je u tajnim vezama, zar ne?! Takođe, njen muž, stari Hefest, predstavljen je Saturnom u Jarcu, u 10, dakle, u svom prirodnom znaku i svojoj prirodnoj kući. Venera u Raku (Afrodita) „ne voli“ Saturna (Hefest), budući da je Rak znak izgona za planetu Saturn, zar ne?! Zanimljivo je i da je Venera napravila separacioni (prošlost) sekstil sa Marsom (Ares, bog rata, i njen tajni ljubavnik) iz Bika, gde je Venera u sedištu, što nas svakako upućuje i na zaključak da Ares voli Afroditu, što ga je verovatno i navelo da se preruši u vepra i ubije Afroditinog novog ljubavnika, jer nije umeo da ovlada ljubomorom u sebi (Mars je u blizini stepena pada Plutona – ljubomora, na 4º Bika). No, kako je Venera (Afrodita) u znaku Raka, znaku gde je Mars (Ares) u padu, možemo zaključiti da Afrodita ipak ima potrebu i za nekim drugim, o čemu priča o Adonisu i govori. Preko dispozitora, Meseca na 23º (stepen Vodolije – oslobađanje, nešto novo) Raka, Venera (Afrodita) i dalje ostaje u znaku Raka, i pravi konjunkciju orbisa 5º (ljubav) upravo sa Merkurom (neko ko je mlad) na stepenu pada Marsa (28º Raka), pa bi ovo bila slika Afrodite i Adonisa koji je ugrožen, u opasnosti od samog Aresa (Mars – bog rata), ali i od lova kao lova (Mars – lov). U Merkuru „živi“ i Pluton (smrt, ali i strast) iz Device, pa je ova ljubav duboka, ali nekako osuđena i na „smrt“. No, kako Merkur sa sobom „nosi“ i Severni čvor (budućnost), ova ljubav ima i svoj nastavak, kroz onaj deo mita u kojem Zevs oživljava Adonisa na svakih 6 meseci u godini. Zanimljivo je i to da je Mars (Ares) u opoziciji sa Neptunom pa je i ovo slika prerušenog boga rata, Aresa, u vepra, koji tako prerušen i ranjava, a na kraju i usmrćuje lepog Adonisa.

No, kako je Jupiter (Zevs) u karti Madgaskara snažno postavljen, u znaku svog sedišta, u Strelcu, i u svojoj prirodnoj kući (9. kuća – kuća boga), a ljubav između Afrodite i Adonisa predstavljena konjunkcijom u Raku (Mesec, kao dispozitor Venere (Afrodita), na 23º Raka u konjunkciji sa Merkurom (Adonis) na 28º Raka), znaku Jupiterove (Zevs) egzaltacije, ovde je i bilo za očekivati da će ovu ljubav upravo da podrži niko drugi nego do sam vrhovni bog Zevs! Afrodita je toliko bila tužna kada je njen dragi bio ubijen, da je „pala“ pred Zevsa i molila ga da joj vrati njenog Adonisa. Zevs se sažalio (Rak, znak Jupiterove egzaltacije, znak saosećanja) na ovu ljubav i ožiljvavao je Adionisa, ovu ljubavnu priču, na svakih 6 meseci u godini.

Kao što sam i rekla, rozenkvarc „otvara“ srčanu, lunarnu, najbitniju čakru, čakru koju vezujemo upravo za Mesec koji ima sedište u znaku Raka, a Madagaskar je ostrvo koje u svojoj karti ima naglašen znak Raka, pa i vladar samog Asc, Mars iz Bika, odlazi preko Venere (dispozitora) u znak Raka! Sve planete (izuzev Jupitera i Saturna koji su u svojim prirodnim kućama i svojim znacima) dispozituju u znak Raka (pri tom, Mesec je u Raku, i samim tim to mu je i konačna dispozcija)! Zato sam se i odlučila da se pozabavim kartom baš ove zemlje, iako nalazišta rozenkvarca postoje i u drugim zemljama. Sama pozicija u 4. kući, četvrtom znaku, Raku, takođe ukazuje na značaj podzemnih resursa po ovu zemlju. U Raku su Mars (bes) i Saturn (tuga) u oslabljenom dostojanstvu – pad i izgon, a Jupiter (sreća, optimizam) u egzaltacaiji, tako da, ne treba da smo iznenađeni što je baš ova zemlja nalazište kamena koji nam nudi potencijal da budemo srećni!

Ovaj kamen nam svima može pomoći da odblokiramo potisnute emocije i da se oslobodimo. Afrodita je zaključana u svima nama i traži da bude razotkrivena i napokon pronađe ono za čim traga. Ključ samoizlečenja jeste upravo u nama samima i želji ka stalnom emotivnom i mentalnom progresu. Kristali su jedan od efikasnog alternativnog načina kako učiniti svoj život boljim, ali samo uz nesebičnu pomoć sebe samih (ne zaboravite, najbitnije je da prvo naučimo da volimo sebe, jer samo tako ćemo znati da primimo ljubav od drugih, i da budemo voljeni), a Madagaskar je riznica ovog poludragog kamena, u čijoj karti „živi“ i ova prelepa ljubavna priča o Afroditi i Adonisu.

I na kraju, ne može da nam „promakne“ sledeće. Naime, zanimljivo je da prvi aplikacioni aspekt koji Mesec u karti Madagaskara pravi – upravo konjunkcija sa Merkurom, a Merkur je vezan za prvu čakru unutar gornjeg energetskog centra (Nebo, Um). Nije li ovo upravo slika „spajanja“ osećanja (Mesec) sa razumom (Merkur)…?

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

HRANA KOJA GREJE TELO TOKOM HLADNIH ZIMSKIH DANA

NADA