in

LJUBAVNA PRIČA U BOJI

PIŠE: JASMINA MRDALJ, ASTROLOG I LIFE COACH
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: ANIMA MUNDI

U astrologiji, Venera simbolizuje boje. Venera je planeta kojom volimo. Našom Venerom mi volimo. Zbog toga, kada bismo se pitali koju boju volimo, gledaćemo postavku Venere u našem natalnom horoskopu. Boja koju ja volim jeste boja ljubavi. Svoj život bojim bojom ljubavi.

Venera u antičkoj mitologiji jeste boginja lepote, plodnosti, plemenitosti, harmonije, radosti i uživanja u životu. Kako je ona istina, ona nam daje osećaj i potrebu da živimo ljubav, harmoniju, radost i zadovoljstvo. Samo kada smo ispunjeni i kada volimo, živimo svoj puni potencijal. Ono što je istina na Nebu, na Zemlji je izraženo kroz lepotu.

Venera ima egzaltaciju u Ribama, gde predstavlja osećajnost i sposobnost žrtvovanja. Ovde Venera traži ne samo zadovoljenje kroz konkretno fizički nivo i partnerski odnos, već i kroz više ideale, neku višu svrhu postojanja tog odnosa. Ovde Venera ima potrebu za duhovnošću i ličnim razvojem, inicirajući taj razvoj kroz jedan poseban i specifičan odnos. Venera u Ribama je najčešći primer neostvarenih ljubavi, upravo zbog svoje egzaltacije i osetljivosti koja prati osobe koje je imaju u svom natalnom horoskopu. Ona ima toliko istančana i prefinjena čula, često je u svojoj mašti, i traži ljubav koja može ispuniti baš sva očekivanja i nadanja. Traži savršenu, apsolutnu ljubav i bezgranično predavanje. Onome ko je spreman da pruži takvu bezuslovnu i bezgraničnu ljubav (Neptun vladar znaka Riba, pa je ova ljubav preplavljujuća, bezgranična i duboka poput okeana), život će ubrzo ličiti na pravu bajku, jer upravo ove osobe mogu da učine da vam život bude čaroban.

Međutim, taj zadatak da ljubav bude ostvarena u realnom svetu nije lak, jer joj Neptun – vladar, često daje iskrivljenu sliku, dovodi je u situacije laži, obmana, fantazija i iluzija. Potragu za pravom ljubavlju prati i prenaglašena sklonost ka idealizovanju stvari na ljubavnom polju, pa je prisutna i veća opasnost od pravljenja greški zbog preteranih, a neispunjenih očekivanja. Ona nekoga podigne do prestola dajući mu epitete snažnog i čestitog viteza, koji se kasnije ispostavi da je samo običan smrtnik koji laže i vara. Da, takva je Venera u Ribama, ima veliku potrebu da ulepšava i idealizuje, pa čak može i da voli izdaleka, sa velike distance. Nekada joj je bolje da sve ostane na nivou njene mašte, jer se prava ljubav u moru iluzija i razočarenja teško nalazi.

O čarobnoj i uzvišenoj ljubavi čežnjivo se mašta, a kada neko poželi sa ovim bićem zajedno da “zaroni” u okean najdubljih emocija, dočekaće ga sa strepnjom, jer u ovoj priči može istrajati samo dobar i iskusan plivač. Onaj ko misli da se praćaka po površini i u plićaku, neka i ne prilazi. Radije će za sebe zadržati sliku u svojim mislima o onome šta je moglo biti, nego da se kasnije suočava sa realnošću.

Osoba sa Venerom u Ribama od sebe ne može pobeći i neumorno će, sa velikom verom i nadom (Jupiter je ovde u svom sedištu, pa otuda vera i nada), nastavljati svoju potragu za idealnom ljubavlju iz bajke. Kada se to jednom dogodi, kada joj ljubav bude uzvraćena na pravi način i kada je neko iskreno zavoli, ona pokazuje svoju pravu prirodu. Ova osoba može biti beskrajno nežna i darežljiva, saosećajna i puna razumevanja i topline, popustljiva, prilagodljiva, požrtvovana, pouzdana i posvećena, spremna u svakom trenutku da pokaže svoju bezuslovnu ljubav. Bezuslovna ljubav podrazumeva prihvatanje osobe u potpunosti i sa svim njenim ranjivostima i slabostima.

Zbog svega ovoga, Venera u Ribama predstavlja onu čarobnu i uzvišenu ljubav o kojoj su pripovedali mnogi pesnici i pisci. Ona se ne nalazi svakodnevno, jer ona nije obična, a ni svoje učesnike, kada se dogodi, ne ostavlja ravnodušnim. Ona inspiriše i nadahnjuje, ona vas vodi u neslućene visine, ali i dubine sopstvenog bića. Takva je moja Venera, ali ne samo što je u Ribama, nego je i na poslednjem stepenu poslednjeg znaka (ima 360 stepeni u astrologiji). Ona ide do samog kraja, do krajnjih granica, u svemu što voli.

Ona razmišlja o duhovnim vrednostima. Ona mašta i veruje, ona idealizuje, ona vidi dobro u svemu, jer ima vere, vidi dobro, jer vidi ispod površine, ona se ne plaši da ide do kraja, ona želi da zna sve o ljubavi i tajnama koje ljubav krije. Da, ona i idealizuje, često nosi ružičaste naočare, jer voli da vidi samo lepo. I zato ona piše o ljubavi, ali onoj najdubljoj, najuzvišenijoj, ali i ponekad nemogućoj ili neostvarenoj, koja ide do samog kraja.

Negde početkom ove godine, na nebu nas prate nepovoljni aspekti Venere u Ribama u kvadratu sa Saturnom, a ubrzo i Venera koja kreće retrogradnim hodom. Mnogi od nas su se u poslednjim mesecima našli na ispitu partnerskih odnosa, sistema vrednosti i nepovoljnoj finansijskoj situaciji. Neki od vas su se sreli sa pravim osobama, ali u nepovoljnim okolnostima.

FOTO: WIKIPEDIA

Tako sam gledajući film “Santa Marija della Salute”, prateći tok radnje i priču o neostvarenoj ljubavi između Lenke Dunđerski i Laze Kostić, pomislila da se negde mora pojaviti nepovoljan aspekt Venere i Saturna, ne znajući da se upravo radi o kvadratu Venere u Ribama i Saturnu iz Strelca, koji nas čak nekoliko puta čeka u prvoj polovini ove godine. Kasnije, kada sam radila horoskop Laze Kostića, prijatno sam se iznenadila kada sam našla u njegovom horoskopu upravo ovakav aspekt.

Nepovoljan aspekt između Venere i Saturna, bilo da se radi o konjukciji, opoziciji ili kvadratu, inkonjukciji, najčešće donosi ljubav ili odnos koji je ograničen u vremenu. Venera – signifikator za ljubav, brak, odnos, i Saturn – vreme. Ljubav se rađa u neodgovarajućim i nepodržavajućim društvenim, moralnim, geografskim uslovima. To su ljubavi koje se zbog nekih spoljnih faktora prekida ili ne ostvaruje.

Svakako da u astrologiji nepovoljan aspekt između Venere i Saturna govori o ljubavi koja je vremenom ograničena, ili neostvariva upravo zbog starosnih, verskih, kulturnih ili društvenih razlika. Saturn je zrelo doba, neko sa iskustvom, stara osoba, dok je Venera mlada osoba, lepa, radosna, ali i nedostižna, idealizovana, čarobna, jer je u ovom slučaju ta Venera u Ribama, pa ta ljubav mora ostati i tajna, osobi je bolje da voli na daljinu i da gleda sa čežnjom u svoju ljubljenu iz prikrajka, nego da “ukalja” taj ideal čiste i bezgranične ljubavi koju oseća. Tako se i Laza borio sa osećanjima, ali uzvišen kakav je bio u duši, i kakvom je doživljavao i video svoju Lenku, nije se prepustio strastima i nagonima muškarca, već je te porive sputavao molitvom, verom i pisanjem. Tu energiju jednostavno je pretočio u neke od danas najlepših ljubavnih pesama srpske književnosti. Pesmu koju je posvetio i napisao Lenki, nastala je čak 14 godina nakon njene smrti. U njoj je jasno opisana sva patnja i bol, kao i unutrašnja borba koju je Laza vodio u sebi. Dan-danas čuje se negodovanje i neodobravanje na tako veliku razliku u godinama, a sto godina ranije to je bilo nezamislivo.

FOTO: SANTA MARIJA DELLA SALUTE FB

On sebi nije mogao da dozvoli tu ljubav.

Zar meni jadnom sva ta divota?
Zar meni blago toliko sve?
Zar meni starom, na dnu života,
ta zlatna voćka što sad tek zre?
Oh, slatka voćko tantalska roda,
što nisi meni sazrela pre?
Oprosti moje grešne zalute,
Santa Maria della Salute.

Navešću još jedan odlomak pesme Lazine pesme Među javom i med snom koji me asocira na njegov aspekt Venere i Saturna:

“Srce moje, srce ludo.
Šta ti misliš sa pletivom?
Ko pletilja ona stara,
Dan što plete, noć opera,
Među javom i med snom.”

Aspekt između Venere i Saturna često govori i o ljubavi na koju se čeka, pa me tako ova pesma podsetila na mit o Odiseju i Penelopi, gde ona plete pletivo danju, a noću ga para, čekajući Odiseja 20 godina, sa verom (Venera u Ribama), odbijajući sve prosce, jer je verovala da će on jednom doći.

Kakva god da vam je Venera i kako god da vam je postavljena, ona nosi jednu priču i iskustva kakva su vam potrebna, ljubavnu priču kreiranu upravo za vas da tim putem dođete do sebe i pronađete neke potisnute delove vas samih. Kada sretnete takvu ljubav, treba probuditi zahvalnost u sebi, uprkos preprekama na koje nailazite na putu ostvarenja te ljubavi, jer je upravo ona ta zbog koje ste započeli svoju duhovnu spoznaju i misiju.

Zbog toga vam poručujem živite svoju Veneru, i pronađite sopstvenu, autentičnu boju ljubavi.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SVE BOJE PROLEĆA

LJUBAV