in

LJUBAV I IZAZOV ARHITEKTURE

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: ALJOŠA VIDETIČ, DRAGAN APRIGLER, ROBERT KLUN

Robert Klun je mlad, ambiciozan i uspešan slovenački arhitekta, dizajner. Rođen u Nemačkoj, detinjstvo je proveo u Sloveniji, diplomu arhitekte je stekao na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani.

Vrlo uspešno predstavlja svoja razmišljanja i ideje u dizajnu. Jedan je od vodećih arhitekata danas u Sloveniji i uspešno vodi svoj arhitekstonski studio „KLUN AMBIENTI“. Akcenat stavlja na arhitekturu, urbanizam i unutrašnji dizajn. Osnovna odrednica u dizajnu, arhtekturi, idejama, konceptima, bazira se na razmišljanjima o potrebama, zahtevima i željama klijenta. Robert Klun, arhitekta, izgradio je svoj samostalni, „svetleći identitet“. Sedam godina je bio predsednik Asocijacije dizajnera Slovenije.

Njegove ideje i realizacije u dizajnu i arhitektonska rešenja imaju svoju primenu u regionu i u Saudijskoj Arabiji. Kao preteča i inovator, investira puno u nove projekte u Sloveniji.

KOJI SU DANAS TRENDOVI U DIZAJNU? DA LI VLADA MINIMALIZAM?
Teško je pisati danas o trendovima. Svaka regija, svaki klijent, svaki projekat ima svoje zahteve i jedino što zaista vredi je FUNKCIONALNOST i zdrava logika. Minimalizam je uvek bio interesantan. Posebno od razdoblja Bauhausa, pa na dalje, kad su razvoj i materijali došli do fascinantnih oblika, u kombinaciji sa kreativnošću i art integracijom odličnih umetnika-arhitekata.

Najviše pažnje obraćam na formu, koja se igra sa zdravim materijalima i njihovom ekološkom notom, upotreba ergonomije, fizike.

Važan akcenat stavljam na „lokalni identitet“, jer svi mi radimo za investitora, klijenta i njegov „touch“ mora da se oseti u projektu, ako je projekat. Živ, ima nešto više, priču!

DA LI SI IKADA ODBIO POSAO ZATO ŠTO SE TVOJ ARHITEKTONSKI IZRAZ NIJE SLAGAO SA ZAHTEVOM KLIJENTA?
Danas, u času velike recesije u Evropi, to pitanje služi za zezanje.

Ali, DA! Da, odbio sam posao i saradnju sa klijentima, i to velikim. Klijentima koji su značili za razvoj i rad mog arhitektonskog biroa “ROBERKT KLUN _ KLUN ambienti”, ali kad te već ujutro zaboli stomak kad se čuješ s njima, moraš to i napraviti. Teško mi je kad znam da svoje znanje i ogromno iskustvo koje imam, i u radu sa svim svojim saradnicima i savetnicima vezano za gradnju i finansije koje znače puno po svemu što smo napravili, ne samo nacrtali – tada, kad te neko ne poštuje i kada samo izvlači iz tebe pozitivnu energiju, moraš reći NE.

Jako je interesantno da su se dvojica od tih „velikih klijenata“, posle nekoliko godina, i kad su očigledno počeli da razumeju koliko je naše znanje bilo značajno za njih, vratili i sa jednim smo sad u odličnim odnosima.

KOJI SU GLAVNI I PRESUDNI IZAZOVI BAVLJENJA ARHITEKTUROM U SLOVENIJI?
Ja mislim da su presudni i glavni LJUBAV do kompozicije, IZAZOV do crte na papiru, i da moraš biti „malo lud“.

Ako nisi 24/7 u akciji, teško je biti dobar arhitekt u pogledu dolaska do rezultata i samog poslovnog uspeha. To neki ne razumeju, ali mi arhitekte ne zatvaramo vrata kad klijent ode! Mi tek tada počnemo „maštati“ i ova dečija mašta je naš VIR, naša inspiracija. Ove inspiracije idu pod ruku sa znanjem, iskustvom, koje možeš tek sa godinama da ostvariš i tako sa pravim klijentom možeš ostvariti novi „Bauhaus“.

ODAKLE CRPIŠ SNAGU U POSLU: IZ LEPOG, PRAKTIČNOG I KORISNOG, ILI UMETNIČKOG?
Kreacija arhitekture je uvek rezultat iskustva i čiste fantazije koju nosiš u sebi. Ovu fantaziju moraš kao svoje dete da neguješ, da čuvaš i stalno radiš na obuci, na čitanju, čitanju literature, struke, umetnosti.

Jako su značajna i putovanja, muzeji, saradnja sa drugim arhitektama, umetnicima, pesnicima… ali i svoj relax, sportovi i čas kad si SAM SA SOBOM!

Svoj rad i rad mojih dragih kolega u studiju zovem „funkcionalna arhtiektura i design“. Ne volim detalj koji je sam sebi „namenjen“. Kod mojih projekata, uvek je svaki detalj, svaka kompozicija, soba, zid, ulaz, ormar… tamo i takav, jer ima potrebu, funkciju.

Sve je to jako povezano sa matematikom, fizikom, proporcijama, koje su stalno u prisutn ne samo kod projektovnja, nego i kod posla, samog života.

KAREL I ROBERT KLUN

ŠTA KRASI TVOJ ARHITEKTONSKO-DIZAJNERSKI IZRAZ?
Ne znam da li ga krasi, ali moraš biti POŠTEN i da svaki projekat radiš kao da radiš projekat za sebe – to je naš glavni atribut.

Novitete, detalje, materijale… prvo testiram na svojim projektima i ako su rezultati pravi, tek tada počinjemo njihovu integraciju u projektima klijenata.

Trenutno se bavimo konceptom ZDRAVOG ŽIVOTA u modernoj, savremenoj arhitekturi koja je više od toga.

“Prava kuča” ima svoju energiju, stabilnost i mogućnost asimilacije u različitim regijama. Kreiranje ambijenta je u saglasju sa potrebama novog načina bivanja i njegov izazov je SREĆA KOJU STVARA ŽIVOT U NAŠIM KREACIJAMA.

Radim na dokazima, rezultatima, koji će moj konzorcijum MAGNET DESIGN da podigne u visine koje mislim da zaslužuje. Povezivanje je jedna od mojih odličnih nota, ali i jaka prepreka više puta, jer današnji svet, ovaj naš region, teško razume da je momčad jača i bolja kad stoji iza Lidera, nego sam „Individualac“.

Svet je globalan, potrebe za inovacijama je velika, ali da stigneš do rezultata koji želiš potrebna je energija mase!

,,MONTH OF DESIGN LJUBLJANA‘‘, U SLOVENIJI, ,,MESEC OBLIKOVANJA‘‘ JE DIZAJNERSKA MANIFESTACIJA, IZUZETNO CENJENA U REGIONU, NA KOJOJ SE PREDSTAVLJAJU IZLAGAČI IZ RAZLIČITIH SFERA INDUSTRIJSKOG DIZAJNA. ŠTA SE NAJVIŠE CENI U INDUSTRIJSKOM DIZAJNU?
Slovenija je sa tim projektom i Zmagom Novakom dobila nešto što ni sami ne znamo da imamo, i da bismo preko ove manifestacije mogli da postanemo novi Paradiž i Generator u regiji. Danas je ekonomija, nekada naš ponos, drvna industrija, kompletno propala u Sloveniji i u regiji, posebno u bivšoj Jugoslaviji. I to samo zbog „starih“ i grabežljivih likova, koji nemaju pojma šta je dizajn, šta je arhitektura i kako se vode firme koje su nekad bile veliki ponos svih nas!

To da su propale firme je teško za nas kreativce, jer nema posla, ali još teže je kad znaš da sa firmama pada i znanje i oni koji bi mogli znati sa nama da ostvare te fantastične novitete, designe za budućnost! To što je prevod reči – ARHITEKTura“.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ANDRIĆGRAD

BOL DUŠE