in

LEPOTA DOLAZI S GODINAMA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU:
ŽAKLINA MILENKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

ŽAKLINA MILENKOVIĆ, GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA MAGAZINA „LEPA&SREĆ­NA”, PRETHODNO JE RADILA KAO NOVINAR-UREDNIK U ČASOPISIMA „LISA”, „STIL BOOK” I „STIL MAGAZIN”. BILA JE I UREDNICA RUBRIKE „PUTOVANJA” U DNEVNOM LISTU „GLAS JAVNOSTI”, KAO I REPORTER-VODITELJ TV EMISIJE POSVEĆENE TU­RIZMU „PUTNA TORBA”. OBJAVLJIVALA JE AUTORSKE TEKSTOVE U NEDELJNICI­MA POPUT „ILUSTROVANE POLITIKE” I „NIN”-A, A DOBITNICA JE I PRIZNANJA „YU TRAVEL MAGAZINA” ZA DOPRINOS U TURISTIČKOM IZVEŠTAVANJU.

„LEPA&SREĆNA” JE MAGAZIN ZA LEPU I SREĆNU ŽENU…?

„Lepa&Srećna” je ženski porodični magazin, čiji je cilj da čitateljkama pruža praktične savete iz svih oblasti svakodnevnog života kako bi se ose­ćale lepo i bile srećne. Obraćamo se ženi kao stubu porodice i podstičemo je da neguje sebe, svoj izgled i svoje zdravlje. Pored toga, dajemo korisne predloge za kupovinu kvalitetnih proizvo­da, stručne savete iz oblasti zdravlja, psihologije, ishrane i vaspitavanja dece, kao i proverene pre­poruke u pogledu kulture, fitnesa, turizma… Jed­nom rečju, pomažemo ženi da se izbori s iskuše­njima savremenog doba nudeći joj najširu lepezu tema, originalnog sadržaja i praktičnih smernica za rešavanje životnih problema i nedoumica, kao i istinite priče poznatih. Naš magazin je utočište u kojem, po završetku dnevnih obaveza, svaka čitateljka može pronaći mesto za sebe.

ŠTA JE OSNOVNA IDEJA MAGAZINA, ODNOSNO KAKO BITI LEPA I SREĆNA IZ UGLA UREĐIVAČKE KON­CEPCIJE?

Odgovor leži u sloganu našeg magazina „Lepo­ta dolazi s godinama”. Verujemo da je životno iskustvo koje stičemo s godinama neprocenjivo. Na tom putu, nailazimo na lepe trenutke, ali i na brojne prepreke. Ukoliko istinski volimo svoj po­sao, uvek ćemo pronalaziti načine i pokretačku snagu da ih prevaziđemo i nastavimo napred. Kreativnost i dobra energija kriju se iza svake rubrike u magazinu, a to naša čitalačka publika zapaža i ostaje nam verna svih ovih godina.

ŠTA TE NAJVIŠE PRIVLAČI U NOVINARSTVU I UREĐI­VAČKOM POSLU?

Kažu da je za novinarsku profesiju najvažnija jedna osobina, a to je radoznalost. Svaki novinar ima priliku da zaviri u neka neobična zanimanja, da upozna najudaljenije zemlje sveta i zanimlji­ve ljudske sudbine. Jednom sam kao novinar „Glasa javnosti” istog dana uradila dve reportaže – jednu o divljem sirotinjskom naselju u okolini Beograda i drugu o životu princa Aleksandra II Karađorđevića u Belom dvoru. U ovom poslu ni­jedan dan nije isti i to je ujedno njegova lepša strana.

KAKO BI OPISALA SVOJU FORMULU USPEHA?

U magazinu „Lepa&Srećna” imamo rubriku po­svećenu uspešnim ženama s kojima razgovara­mo upravo o ovoj temi. Za nekoga je to uspešna profesija, za duge brak, porodica ili nešto sasvim treće. Možemo se smatrati uspešnim ako smo uspeli da ostvarimo neku svoju životnu misiju. Naravno, na tom putu je važno imati ljude koji gledaju u istom pravcu. Kažu – ako želiš da ideš brzo, idi sam, a ako želiš da ideš dugo, idi s ne­kim. Zajedno s timom „Lepe&Srećne” idem već osam godina i verujem da je trajanje sinonim uspeha.

KOJE SU NAJČITANIJE RUBRIKE U MAGAZINU „LE­PA&SREĆNA”?

Život poznatih holivudskih glumica svakako za­okuplja pažnju, ali se poslednjih godina mnogo toga promenilo, uključujući i čitanost pojedinih rubrika. Za vreme i posle pandemije, tekstovi posvećeni zdravlju postali su najčitaniji. Za dr Mariju Zdravković, direktorku bolnice Bežanijska kosa, koja je nesebično spasla mnoge živote, svi smo imali prilike da čujemo. Prave vrednosti su isplivale na površinu i to je dobra strana tog teš­kog perioda koji je iza nas. Mnogi veruju da nas razne životne okolnosti uče i menjaju, kao i da iz najtežih situacija možemo izaći jači i bolji.

KOJE ŽENE VOLITE DA ISTAKNETE U PRVI PLAN ILI DA IM DATE PODRŠKU?

Uglavnom su to poznate žene koje otkrivaju svo­je stavove o životu, ljubavi, karijeri i porodici, ali objavljujemo i ispovesti manje poznatih žena koje mogu poslužiti kao primer drugima.

U susret letu, naslovnu stranu novog broja krasi glumica Margo Robi, koju ćemo uskoro gledati u filmu „Barbi” u liku najpopularnije lutke na svetu. Ona je nedavno dospela na vrh liste najbolje pla­ćenih holivudskih zvezda, a australijsko izdanje časopisa „Maksim” proglasilo ju je za najseksi ženu 2022. Uprkos velikoj popularnosti, glumica o sebi iskreno kaže: „Kako starim, imam sve više samopouzdanja i sve manje me dotiče tuđe mi­šljenje. Ja sam to što jesam i najvažnije mi je da se dopadam sama sebi.”

U novom broju predstavljamo još jednu izuzet­nu umetnicu koju krase talenat, lepota i seksepil. Čuvena američka pijanistkinja ruskog porekla Lola Astanova, koja je poznata po inovativnom audio-vizuelnom performansu na klaviru, otkrila nam je neke svoje životne istine: „S godinama sam naučila da više ne kucam na zatvorena vra­ta, što znači da ne treba trošiti vreme i trud na situacije i ljude koji ne mare za vas. Krenite dalje i potražite vrata koja će vam biti otvorena – ona su tu negde.”

S poznatom pevačicom Tijanom Dapčević raz­govarali smo o tome kako je u toku tridesetogo­dišinje karijere uspela da ostane dosledna sebi, svojim principima i svom srcu, a poverila nam je i svoj recept za srećan život: „Najvažnije je da ži­vite danas, nema ni juče ni sutra. Živiš trenutak, to sam shvatila sa 45 plus godina.”

O posebnoj vrsti ljubavi prema voljenom gradu piše naša kolumnistkinja u novom broju Aleksan­dra Krsmanović: „Svako ko prisno poznaje Be­ograd, mora strasno da ga voli, rekao je britan­ski novinar Herbert Vivijan davne 1896. godine. Beograd je danas nadaleko čuven po dobrom provodu, ukusnoj hrani i lepim mestima gde se može popiti kafa s prijateljima. Uostalom, predu­slov da neko postane Beograđanin jeste da ima svoju kafanu i konobara koji ga pita: Hoćemo li kao i uvek?”

DA LI SE SADRŽAJ PORTALA „L&S” RAZLIKUJE OD ŠTAMPANOG IZDANJA I U ČEMU?

Čitalačka publika na našem portalu je mlađa, pa joj se sadržaj mora prilagoditi u izvesnoj meri, ali raduje nas činjenica da je veliki deo čitalaca ostao veran štampanom izda­nju. Javljaju nam se čitateljke koje kažu da svakog meseca jedva čekaju da dođe 17. i da uz kafu prelistaju novi broj. Zato smo odlučili da nagradimo njihovu vernost i da uz junski broj, u ograničenom tiražu, damo po primerak knjige za samo 299 dinara! Bilo da odmor provode na moru, planini ili obližnjem izletištu, uživanje će im biti lepše uz popularne naslove izdavačke kuće „Vul­kan”: „Seks i grad”, „Đakomo Kazanova”, „Paša od kuhinje”…

UBRAJATE SE MEĐU RETKE ČASOPISE KOJI POKLANJAJU PAŽNJU ZDRAVLJU, PA ČAK ORGA­NIZUJETE I STRUČNE SKUPOVE?

Svakog oktobra, kada obeležavamo rođen­dan našeg magazina, organizujemo Konfe­renciju o zdravlju žena Srbije. I ove godine možemo najaviti aktuelne teme o ženskom zdravlju i lepoti, uz učešće vrhunskih struč­njaka iz zemlje i inostranstva.

JUNSKO IZDANJA E-MAGAZINA RYL NOSI NA­ZIV PO STIHU VASKA POPE „VRATI MI MOJE KRPICE”, A NJEGOVA TEMA JE LJUBAV…

Ljubav je večna tema, ali ne samo pesnika, pisaca, slikara, jer su o njoj govorili i mnogi filozofi i naučnici. Povodom osam decenija od smrti Nikole Tesle, naučnog genija i pro­nalazača koji je osvetlio čovečanstvo, naš magazin u novom broju podseća na njego­ve reči o bezgraničnoj moći istinske ljubavi: „Kada bi se mržnja mogla pretvoriti u elektri­citet, bilo bi dovoljno energije za čitav svet. Zato, kada moć ljubavi nadvlada ljubav pre­ma moći, tek tada će nastati sveopšti mir.”

ŠTA MISLITE?

LJUBAV KAO NAJMOĆNIJA SILA UNIVERZUMA

SPIRIT WITHOUT LOVE, CANNOT SEE