KOSMIČKI RITMOVI

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: MILENA MIJOVIĆ DURUTOVIĆ

FOTOGRAFIJE: ALEKSANDAR DESPOTOVIĆ, DALIBOR DANILOVIĆ, ĐORĐE ŽIVALJEVIĆ

MILENA MIJOVIĆ DURUTOVIĆ, VIZUELNA UMETNICA, KUSTOSKINJA, KONSULTANTKINJA IZ OBLASTI DIZAJNA ENTERIJERA. OSNOVNE STUDIJE JE ZAVRŠILA NA FAKULTETU LIKOVNIH UMJETNOSTI NA CETINJU, A MAGISTARSKE NA FAKULTETU LIKOVNIH UMETNOSTI U BEOGRADU. ČLANICA JE ULUCG. IZLAGALA JE NA VIŠE SAMOSTALNIH I GRUPNIH IZLOŽBI U ZEMLJI I INOSTRANSTVU. DOBITNICA JE NAGRADA I PRIZNANJA IZ OBLASTI UMETNOSTI, A NJENA DELA SE NALAZE U ZNAČAJNIM MUZEJSKIM, GALERIJSKIM I PRIVATNIM KOLEKCIJAMA. KUSTOSKINJA JE U CENTRU SAVREMENE UMJETNOSTI CRNE GORE. ŽIVI I RADI U PODGORICI.

POSLEDNJIH GODIMA U TVOM RADU SU DOMINANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA SA PRIRODNIM MATERIJALIMA. ŠTA TE JE PRIVUKLO PLAVOJ NIJANSI „INTERNACIONALNE KLAJNOVSKE PLAVE“?

Stvaralačka radoznalost uvela me je u različite faze razmišljanja i eksperimentisanja. Insistiranja na značaju i očuvanju prirode su me uvela dublje u poštovanje prirodnih procesa ili ritmova. Sve to je dovelo i do novih umjetničkih praksi koje sada okupiraju moje umjetničke procese. Plavi pigment se prožimao periodično i kroz ranije radove da bi se sada, u određenoj grupi radova, svojom veličanstvenošću nametnuo kao dovoljan. Osvojila me je njegova intenzivnost i beskrajna dubina.

U OKTOBRU SI IMALA IZLOŽBU „KOSMIČKI RITMOVI“ U BIOSKOPU BALKAN. KAKO IH JE DOŽIVELA PUBLIKA U SRBIJI, A KAKO U CRNOJ GORI GDE SU PRVI PUT IZLOŽENI 2020. GODINE?

Moram istaći da je bioskop Balkan kao netipičan izlagački prostor bio veliki izazov za mene. Sam proces postavke bio je poseban i sadržajan, rekla bih i najvažniji. Trebalo je savladati, ili bolje reći umiriti, svu energiju prošlih vremena koje to monumentalno zdanje nosi. #kosmickiritmovi u svoj specifičnosti vremena u kojem su izlagani «uhvatili su ritam» sa značajnim brojem posjetilaca izložbi. Svi izlagački prostori su im dali svoja «čitanja» što je posebno zanimljivo.

„KOSMIČKI RITMOVI“ SE PRILAGOĐAVAJU PROSTORU U KOJEM SE POJAVLJUJU, IZLAŽU, POSTAVLJAJU. DA LI SU TOLIKO ADAPTIVNI?

Svi prostori u kojima sam izlagala su uticali i na sam koncept postavke izložbe dajući puni doprinos rađanju novih ideja. Kosmički ritmovi jesu otvorena djela koja traže komunikaciju i u dodiru sa publikom razmjenjuju energiju. Posebno je instalacija komunikativna. Objekti mijenjaju svoja mjesta zbog stalnog dodirivanja, a učesnici u tom procesu ponesu sa sobom i dio plavog pigmenta kome nisu mogli da odole.

BLISKA TI JE UMETNOST MINIMALIZMA. ZAŠTO? TVOJ STVARALAČKI ČIN JE APSTRAKTAN I ASOCIJATIVAN, NJIM PRENOSIŠ SVOJE MISLI, OSEĆANJA.

Volim jasne misli. To traganje za suštinom jeste teško, ali je i veličanstveno. Kako bi ideja bila čitljivija, uvijek se trudim da je oslobodim od viškova. Čini mi se da pokret u crtežu snažnije privuče posmatrača i uvede u igru ako nema mnogo tereta. Moji radovi će vas uvijek pozvati na razmišljanja i preispitivanja. Za nekoga ko je nespreman to je previše direktno, ali za mnoge je to i vrlo podsticajno.

KAKO ĆE IZGLEDATI TVOJ ENERGETSKI, KOLORITNI POTPIS U NAREDNIM GODINAMA?

Ne postoje takvi planovi. Trudiću se da budem bolja, a putevi su razni. Koji će biti otvoren i moj u narednom periodu, vidjećemo. Uvijek su me privlačili crno-bijeli odnosi i intenzivne boje. Volim tu igru.

KAKO IZGLEDA SAVREMENA LIKOVNA UMETNOST U CRNOJ GORI? DOBITNICA SI OVOGODIŠNJE NAGRADE TRADICIONALNOG CRNOGORSKOG SALONA 13. NOVEMBAR NA CETINJU KOJI JE OVE GODINE PONOVO OBUHVATIO UMETNIKE BIVŠE JUGOSLAVIJE. KOLIKO NAGRADE ZNAČE?

Crnogorska savremena umjetnost je uvijek imala veliki potencijal. Koliko se razvijala, često je zavisilo i od podrške koju je imala. Danas, treba nam velika snaga da istrajemo u periodima kriza koje nisu vezane samo za materijalni aspekt. Mislim ipak da cijeli Zapadni Balkan polako postaje Evropa sa svim slojevima svojih prošlih epizoda, ali i sa neviđenim potencijalom u ljudima koji na ovom prostoru žive.

Nagradu dobijenu na ovogodišnjem novembarskom salonu vidim kao podršku za predan rad tokom prošle godine. Posebno je zadovoljstvo primiti priznanje u rodnom gradu.

TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ROADMAP 2021/2022“. KAKO ZAKLJUČUJEŠ 2021. I KAKO IZGLEDA VIZIJA KRETANJA U 2022. GODINI?

Kosmos je beskrajan i moćan. Otvoriće nam svoje puteve ako smo vrijedni toga. U poslednjoj godini 2020/21. realizovala sam tri značajna projekta i ove aktivnosti su opravdale težnju da, koliko možemo, biramo sfere uticaja na život i rad. Kada se sve oko nas mijenja, mijenjamo se i mi. Taj proces nije moguće zaustaviti, ali to ne znači i odricanje od vrijednosti koje u ovom procesu mogu i treba da budu sačuvane. Voljela bih da imamo snagu za slobodu da damo svoj doprinos gdje god je to moguće i gdje god se to od nas umjetnika i očekuje.