KOSMIČKA HRANA

PIŠE: TATJANA POPOVIĆ MARIĆ
FOTO: FILIP ŠOBOT

Svima nam je potrebna širina uma da hranu razumemo kao izvor energije, koja kao kosmos nema svoje granice. Hranu možemo doživeti na različite načine, ne samo kao potrebu organizma, već mnogo dublje i šire.

Lako je prevideti sve stvari koje doprinose našem načinu ishrane i ispunjenosti. To nije samo hrana koju jedemo, nego i svi drugi faktori koji su prisutni u našim svakodnevnim životima.

Na osnovu iskustva stečenog u mojoj višegodišnjoj health coaching praksi i pomaganja klijentima da dostignu svoj maksimum, najlakši način da objasnim razumevanje širine delovanja hrane je kroz primarne i sekundarne aspekte.

Primarna hrana je više od onoga šta je nam je servirano na tanjiru. Ona predstavlja sve ono što nas čini ostvarenim kao biće i podrazumeva dobar odnos sa partnerom, redovnu fizičku aktivnost, uspešnu karijeru i duhovnu praksu. Ovi aspekti ispunjavaju dušu i čine naš život kompletnim.

Kada je primarna hrana uravnotežena i zadovoljava nas, ono što jedemo postaje sekundarno.

Setite se perioda Vaše velike zaljubljenosti. Sve je bilo uzbudljivo. Boje su bile žive. Intimnost je bila magična. Dodir i osećaj oduševljenja ljubavi Vas je održavao. Bili ste u oblacima. Zaboravili ste na hranu i koliko je ona važna.

Setite se kako ste se u detinjstvu igrali napolju i zabavljali sa drugom decom. Predveče, kada bi majka najavila večeru, deca bi uvek vikala da nisu gladna. Strast za igrom bi nam potpuno okupirala pažnju.

Vrlo često se i mi odrasli hranimo energijom iz naših života, a ne hranom kao hranom. Ovi trenuci i osećanja pokazuju da nas mnogo toga može činiti srećnim, a ne samo o tome reč kakav ćemo režim ishrane praktikovati.

Sve što danas smatramo ishranom je zapravo samo sekundarni izvor hrane, odnosno sekundarna hrana.

Primarna hrana nas hrani iznutra i ne dolazi sa tanjira. Ljubav, zagrljaji, dodir, poljupci, toplina, masaža, meditacija, zabava, sloboda, izražavanje, tople kupke, priroda, bliski prijatelji… sve to hrani našu dušu.

Sada pomislite na situacije kada ste se bili tužni, depresivni ili bez samopouzdanja. Tada ste bili gladni primarne hrane, i sigurno da u tim trenucima nije postojala dovoljna količina sekundarne hrane koja bi popravila Vaše raspoloženje. Bez obzira koliko ste zdravo jeli u tom periodu, jednostavno, Vaša ishrana nije uspela da nadomesti generalno nezadovoljstvo ili tugu.

Što smo više ispunjeni primarnom hranom, manje ćemo zavisiti od sekundarne. Suprotno je takođe tačno: što više konzumiramo sekundarnu hranu, manje smo otvoreni ka primarnoj hrani u našem životu. Iz tog razloga, svaka duhovna tradicija podstiče svoje sledbenike da poste i da tokom godine, kada je smanjen unos sekundarne hrane, budu više okrenuti Božjoj ljubavi, kako bi time negovali primarne aspekte u svojim životima.

Ceo život upoznajemo sebe, svoje telo i svoje potrebe. Potrebe nastaju kao rezultat integracije duha, tela, uma, naše okoline i pravilne ishrane. Svaki pojedinac u svom mikrokosmosu treba da vrednuje osnove potrebe i pravilan, održiv načina života, prihvatajući promene, jer zdravlje nije destinacije, već večito putovanje.

5 KOSMOS NAMIRNICA I RECEPATA

  1. KINOA

Kinoa potiče iz Južne Amerike i spada u žitarice za koje se zna od pre više hiljada godina. Zapravo spada u pseudožitarice. Zdrava je i jednostavno se priprema. Bogata je proteinima i kalcijumom. Sadrži osam amino-kiselina u svom sastavu, dok druge žitarice obično sadrže oko tri. Sadrži i vlakna, skrob i malo šećera, vitamine i minerale. Zbog toga je odlična za sportiste, ali i vegetarijance, kao zamena za meso. Interesantno je da sadrži i gvožđe. Ne sadrži gluten, pa je mogu koristiti osobe koje pate od celijakije, kao i kod drugih oboljenja kod kojih postoji netolerancija organizma na gluten.

FOTO: PIXABAY.COM

Sastojci:
Za kinou:
3/4 šolje kinoe, isprati dobro
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice karija u prahu
1 šolja + 1/4 šolje vode

Dresing:
1/4 šolje grčkog jogurta
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašičica jabukovog sirćeta
3/4 kašičice karija u prahu
1/4 kašičice kurkume
1/2 kašičice morske soli
1/4 kašičice sveže samlevenog crnog bibera

Ostalo:
1/2 šolje šargarepe iseckane na kockice
1/4 šolje sitno iseckanog mladog luka
1/3 šolje sušene ribizle (ili zamena suvim grožđem)
1/3 šolje seckanog badema (ili pečeni indijski orah)
2 kašike iseckanog korijandera

Priprema:
Prvo dobro isperite kinou.
Nakon toga, u šerpu srednje veličine dodajte kinou, so, kari i vodu.
Kada provri, kuvajte na laganoj vatri još 12 minuta.
Dok se kinoa kuva, pripremite povrće i dressing.
Kada je kinoa skuvana, dodajte je toplu u preliv, a zatim povrće i ostale sastojke, i sve izmešajte.
Salata neka odstoji u frižideru 30 minuta kako bi se dobro ohladila.

Savet: Ova salata zapravo postaje još bolja što duže stoji, ali je obavezno držite u staklenoj i hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Napomena: Ako prekuvate kinou, postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu. *3/4 šolje suve kinoe daće 1,5 šolje kuvane.

  1. KURKUMA

Ispitivanja su pokazala da je kurkumin pravo čudo prirode – u lekovitom smislu. Kurkumin leči celi organizam i predstavlja jedan od najviše ispitanih, ali i potvrđenih, prirodnih lekova. Instituti, laboratorije, kao i druge zdravstvene institucije, objavile su preko 5000 studija o lekovitosti kurkume. Potvrđeno je da je kurkumin podjednako jak, ili čak i jači, nego mnogo lekovi koji se koriste u klasičnoj medicini. Što se tiče nutritivnih vrednosti, obiluje gvoždem, manganom, vitaminom B6, dijetalnim vlaknima i kalijumom.

Svako jutro u toplu limunadu ubacite ovaj žuti magični prah i napravite kurkuma limunadu.

Sastojci:
1/3 kašičice kurkume
1/2 isceđenog limuna
1 šolja tople ili vruće (prokuvane) vode

Priprema:
Sjediniti sastojke i popiti ujutru na tašte.

  1. BOROVNICE

Plava boja borovnica potiče od antocijana – poznatog antioksidansa. Borovnice su bogate i pektinom, koji deluje kod snižavanja holesterola.

Sastojci:
1 šolja borovnica (smrznutih ili svežih)
1 šolja iseckanog spanaća ili kelja
1/2 šolje iseckanih banana
1 kašika mlevenog lanenog semena
1 šolja voćnog soka (narandža i nar)

Priprema:
Sve sastojke izblendirajte. Ako je previše gusto, dodajte više soka ili vode, a za lepši ukus dodajte još jednu bananu.

  1. GOJI BOBICE

Goji bobice su među najmoćnijim biljkama na svetu. Rastu na Himalajama gde se koriste već stolećima, ne samo u kuhinji, nego i u medicini. Danas su najpoznatija superhrana u svetu. One se nalazi na prvom mestu američke lestvice ORAC, koja meri antioksidantna svojstva hrane.

Preporuka: Da biste uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno. Međutim, ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primer, u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno. Nažalost, kod nas nećete pronaći sveže goji bobice, jer se one brzo kvare. Zato na tržištu postoje sušene, ili sok od goji bobica. Dostupne su i u obliku nezaslađene pulpe.

FOTO: PIXABAY.COM

  1. MORINGA

Moringa je izvrstan izvor svih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, i preporučuje se u ishrani sportista, osoba koje se bave umnim i kreativnim radom, ljudima koji su opterećeni stresom, vegetarijancima. Čisti krvne sudove i snižava nivo triglicerida i holesterola, utiče na smanjenje bolova u leđima i kostima, obnavlja ćelije, regeneriše kožu, pomaže kod dijabetesa, čisti organizam, revitalizuje hrskavicu i još mnogo toga. Moringa prah je izuzetno bogat proteinima, koji u ljudskoj ishrani mogu menjati proteine iz mesa, što je do otkrića moringe bio slučaj uglavnom ili samo sa sojom.

Krekeri sa humusom i moringom

Sastojci:
1,5 kašičica PRAHA MORINGE
1 kašika kokosovog ili maslinovog ulja
3 kašike samlevenog semena lana
1,5 šolja kuvane leblebije
1/3 šolje susama
1/4 kašičice praha belog luka
1/2 kašičice soli
1 kašika limunovog soka

Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i samleti u gustu pastu. Istresti testo na radnu površinu i istanjiti ga na par milimetara debljine. Prstima popuniti praznine. Isecite testo na željene oblike, ređajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 30-40 minuta na oko 170°C.